nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Olga: Miha si je dovolil to, česar si ne bi smel ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

STA
STA
0 07.02.2019 09:46:23

V Rimu se je začel volilni kongres Uefe

Jurij Kodrun
Evropska nogometna zveza (Uefa) se je v Rimu sestala na 43. kongresu, na katerem bodo predstavniki 55 državnih zvez s stare celine izvolili predsednika ene najvplivnejših športnih organizacij na svetu. Edini kandidat je sedanji predsednik, slovenski odvetnik Aleksander Čeferin.

Potrditev Čeferina je zgolj formalnost, saj je že od 7. novembra, ko se je zaključil uradni rok za vlaganje kandidatur, jasno, da na volitvah ne bo imel protikandidata. Zato naj bi delegati izvolitev opravili brez formalnega dvigovanja rok oziroma kartončkov in se bodo uradno seznanili s kandidaturo, Čeferina pa potrdili z aplavzom.

Dve leti in pol po bliskovitem vzponu na vrh evropskega nogometa s pomočjo platforme, utemeljene na transparentnosti in svežini, 51-letni Grosupeljčan v Uefi tako uživa izjemno široko podporo. Veliko zaupanje pa bo povečalo pričakovanja za drugi mandat, kjer ga čakajo pomembni izzivi.

Eden ključnih naj bi bila ustrezna zadovoljitev apetitov velikih evropskih klubov ob izpolnitvi obljube manjšim, da razlike med velikimi in malimi vendarle ne bodo še naprej rasle s takšno hitrostjo kot doslej.



V tem smislu naj bi bila pomembna tudi današnja ratifikacija predloga Evropskega klubskega združenja (Eca), da bo eden od dveh njegovih članov v izvršnem odboru Uefe predsednik pariškega PSG Naser Al-Kelaifi. Odločitev Ece je sprožila številne kritike v nogometnem svetu, saj Uefa trenutno preiskuje PSG zaradi kršitev finančnih pravil.

Poleg volitev predsednika bodo na kongresu v Rimu delegati Uefe opravili še volitve osmih od 16 Uefinih članov izvršnega odbora. To telo se je sicer sestalo na predvečer kongresa stran od oči javnosti, tako da bo več o vsebini znano danes po kongresu. Ta naj bi trajal do okoli 13. ure, ob 13.30 pa je predvidena novinarska konferenca z novim-starim predsednikom.

Delegati pa bodo potrjevali še letno poročilo za preteklo leto in predstavnike Uefe v svetu Fife.

Značke: nogomet, uefa, kongres

Članki iz rubrike