krokar Svet24.si

Morilski krokarji jima koljejo gosi in teleta, ...

trump-with-sons Svet24.si

Trump nima dovolj denarja

1680173506-fgrsghes-45-1680173482221 Necenzurirano

Nova afera na UKC: to je podjetje, ki naj bi mu ...

damjanic setinc pasek Reporter.si

Strokovni sodelavci poslanke Mojce Šetinc Pašek:...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

1704374490-mm2-0899-1704374452059 Njena.si

To je Goran Dragić naredil za slovenske otroke

doncic Ekipa24.si

Uau! To je ta nora Dončićeva trojka, ki je ...

nu
nu
0 14.06.2018 14:32:46

Dopinški grešnik Vetrih pojasnjuje, kako je prišlo do zapleta: Zdravilo sem kupil v Sloveniji, zato ...

m24.si/Arsen Perić
Slovenski nogometaš in član prvoligaša Domžal Amedej Vetrih, ki je zaradi pozitivnega dopinškega testa dobil šestmesečno prepoved udejstvovanja v športu, je v odzivu na kazen Slovenske protidopinške agencije (Sloado) povedal, da se ni dovolj pozanimal o prehranskem dopolnilu, s katerim je v telo vnesel prepovedani higenamin.

"Zavedam se svoje odgovornosti ob jemanju omenjenega prehranskega dopolnila, predvsem pa obžalujem dejstvo, da se pred uporabo oziroma pred nakupom nisem pozanimal o vseh vsebovanih snoveh. Želel sem kupiti dopolnilo, ki bi mi pomagalo pri težavah s krči, hkrati pa mi pomagalo pri regeneraciji, tako da sem pri vodilnih slovenskih ponudnikih športne prehrane iskal nekaj takšnega," je za spletno stran Domžal sprva povedal Vetrih.

"Kot sem dejal v izjavi za Sloado, sem zadevo našel na spletu, nakup pa je v mojem imenu opravil soigralec Dario Melnjak, ki živi v Ljubljani, kjer se dotična trgovina nahaja. Glede na to, da sem izdelek kupil v prosti prodaji v trgovini v Sloveniji, nisem niti pomislil, da bi lahko vseboval prepovedano snov. Za higenamin prej še nikoli nisem slišal in ga nisem poznal do tega primera, ko je bil moj vzorec pozitiven," je pojasnil 27-letni vezist.

Dodal je, da je šele po prejetem obvestilu o pozitivnem vzorcu s pomočjo klubskega terapevta v klubu našel napisano, da kupljeni proizvod vsebuje to snov. "Nemudoma sem se odzval na sestanek in zaslišanje pri Sloadu, potrdil pripravljenost za popolno in iskreno sodelovanje ter se na podlagi ugotovitve, da je higenamin bil prisoten v prehranskem dopolnilu, odpovedal pravici do odprtja in analize vzorca B," pravi Vetrih.


"Iskreno obžalujem nastalo situacijo ter sem pripravljen nositi vse morebitne posledice. Ob tem upam, da bo moj primer služil kot opozorilo vsem športnikom, da bodo pri nakupu vsakega dopolnila, četudi je vsakomur dostopno v prosti prodaji, izredno previdni," je še poudaril Vetrih, ki mu je Sloado izrekel sankcijo izločitve iz športa za dobo šest mesecev, ki bo trajala do 25. novembra 2018. Vetrih je bil pozitiven 18. aprila po tekmi 20. kroga Prve lige Telekom Slovenije proti Celju.

Klubsko stališče je pojasnil športni direktor Matej Oražem. "Popolnoma obsojamo namerni doping, ki mu v profesionalnem ali rekreativnem športu ni mesta. Zaradi tega prihaja do zelo zahtevnega preverjanja vseh prepovedanih živil, med katere se uvrščajo tudi takšne snovi, ki so v prosti prodaji žal dostopne vsakomur. V primeru, kot je Amedejev, se lahko posledično zgodi, da neprevidna uporaba prehranskega dopolnila, ki ni niti blizu želji po dopingu, športnika pahne v polletno ali celo daljšo osamo, ob tem pa negativno vpliva tudi na njegovo kariero," je uvodoma dejal Oražem.

Dodaja, da je dejstvo, da bi morali biti profesionalni športniki povsem seznanjeni z vsebino vseh prehranskih dopolnil, tako da je v tem primeru odgovornost vsekakor Amedejeva. Pojasnil je, da higenamina, ki je bil v tem primeru sporen, ni bilo navedenega na slovenski deklaraciji izdelka in ga kupec tam ne bi mogel najti.

"Šele na podlagi naše natančnejše poizvedbe smo ugotovili, da je bil naveden na angleški deklaraciji, kar je po našem mnenju nedopustno. Apelirali bi na ustrezne odgovorne organe, ki morajo poskrbeti, da ne bi prihajalo do takšnih neskladij. Ne gre le za težavo dopinga, ampak bi lahko določene snovi povzročile tudi zdravstvene težave pri uporabniku. Samo predstavljajte si, da bi bil nekdo na določeno snov alergičen, na deklaraciji pa ne bi bila navedena. Trg ni primerno reguliran in v tem primeru je celotna odgovornost na strani porabnikov, torej športnikov," je še dejal športni direktor in poudaril, da v klubu nogometašu stojijo ob strani, saj so prepričani, da ni želel namerno zaužiti prepovedane snovi, bo pa v skladu s klubskim pravilnikom suspendiran.

Značke: nogomet, doping, slovenija

Članki iz rubrike