zala kralj, gašper šantl Odkrito.si

Zala Kralj sprejela presenetljivo odločitev!

Colin Jost, Scarlett Johansson Svet24.si

Scarlett Johansson se bo pri 34 tretjič poročila

prebujenje Petisvet.si

Kam nas v resnici vodijo nove energije?

marjan šarec Svet24.si

Šarec SDS-u zažugal: "Na mojem hrbtu ne boste ...

muhlysia booker Svet24.si

Pred mesecem so jo pretepli, v soboto ustrelili

ziva vadnov (8) Njena.si

Nekdanja Miss Slovenije že tretjič noseča!

bojan zlebnik Njena.si

Konec Delovne akcije

nu
nu
2 14.06.2018 11:40:15

ŠOK: Zvezdnik slovenske lige in slovenski reprezentant padel na DOPINŠKEM TESTU, kazen že znana!

Novica, ki bo močno pretresla slovensko nogometno javnost.

Slovenska protidopinška agencija (Sloado) je sporočila, da je bil na dopinškem testu pozitiven nogometaš Domžal Amedej Vetrih. Vetrih je bil 18. aprila pozitiven na higenamin na tekmi Prve lige Telekom Slovenije doma proti Celju. Sloado mu je izrekel polletno prepoved tekmovanja.

Kot so pri Sloadu zapisali v pojasnilu, so Vetriha kaznovali s plačilom stroškov testiranja v višini 500 evrov in polletno izločitvijo iz športa na podlagi sodelovanja in pisnega priznanja športnika o kršitvi protidopinških pravil.

Sloado je 16. maja dobil obvestilo s strani akreditiranega laboratorija Svetovne protidopinške agencije (Wada) "o nasprotni analitični ugotovitvi (pozitiven rezultat)" v Vetrihovem vzorcu. Ta je vseboval higenamin.

"Higenamin je v športu prepovedana snov rastlinskega izvora, ki je uvrščena na Wadin seznam prepovedanih snovi in postopkov v letu 2018 v skupino S3, kamor sodijo vsi beta-2-agonisti. Higenamin je snov, ki je prepovedana ves čas - na in zunaj tekmovanj. Higenamin, ki se sicer v humani medicini ne uporablja, je bil prvič uvrščen na seznam 1. januarja 2017 in po pravilniku sodi med specificirane snovi," so pojasnili pri Sloadu.

Dodali so, da je v primeru, ko kršitev protidopinških pravil vključuje specificirano snov in lahko športnik ali druga oseba dokaže svojo neznatno krivdo ali malomarnost, najmanjša sankcija opomin brez obdobja izločitve, največja pa dve leti izločitve, odvisno od stopnje krivde športnika ali druge osebe.


"Sloado je pri tehtanju krivde ocenil, da je izrečena sankcija ustrezna glede na igralčevo stopnjo krivde, ki jo ocenjuje kot neznatno, ker je igralec izkazal, da se ni zavedal, da prehransko dopolnilo (iFORCE NUTRITION Max Out), ki ga je kupil v trgovini in zaužil, vsebuje specificirano snov higenamin," pravijo pri slovenski protidopinški agenciji.

Poudarjajo, da se igralec zaveda svoje odgovornosti in je od prvega obvestila o domnevni kršitvi pravil v postopku ponudil popolno sodelovanje, priznal uporabo, se odpovedal analizi B-vzorca in obravnavi pred disciplinsko komisijo Sloada. S pisnim priznanjem je sprejel ponujene sankcije.

Kazen je Vetrihu začela teči 25. maja.

Sedemindvajsetletni Vetrih je v karieri igral za Gorico in Brda, od leta 2015 pa je član Domžal, ki so za danes ob 14. uri sklicale novinarsko konferenco, na kateri bodo bržčas pojasnili podrobnosti.

Primorski vezist je doslej zbral tri nastope za slovensko izbrano vrsto, in sicer je igral v kvalifikacijah za letošnje svetovno prvenstvo ob porazu na Slovaškem (0:1), ob domači zmagi proti Litvi (4:0) in ob remiju proti Škotom (2:2).

V Prvi ligi Telekom Slovenije je v minuli sezoni dosegel pet zadetkov.

Značke: domžale, plts

Članki iz rubrike