favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

rb
rb
0 15.05.2018 20:00:14

PRVI MOŽ FAZANERIJE po slavju sporoča: Navijači, brez skrbi. Povem vam, kakšna bo PRVOLIGAŠKA MURA!

Aleš Cipot/Fotolens
Dolgega, predolgega, čakanja je konec, Murska Sobota je spet na prvoligaškem zemljevidu. Navijači imajo dovolj razlogov za slavje, hkrati so vrnitev Mure med elito s simpatijami sprejeli številni ljubitelji nogometa na sončni strani Alp.

"Uresničili smo zastavljeni cilj, to je seveda najpomembnejše. Pravzaprav edino pomembno. Delamo korak za korakom in z uvrstitvijo med prvoligaše smo naredili naslednjega," ob napredovanju med elito pravi najvplivnejši mož črno-belih Robert Kuzmič.

Ko so v Fazanerij v pričakovanju začetka aktualne sezone razkrili nadvse ambiciozne namene, jih ni bilo malo, ki so dvomili, da bi klubu, ki se je pred 12 meseci veselili napredovanja iz tretje lige, lahko uspelo. "Ko smo prišli v klub, je bila uvrstitev med elito srednjeročni cilj. Ni bilo nujno zlo, da bi nam moralo uspeti že v prvi sezoni med drugoligaši. Če nam ne bi letos, bi poskusili naslednje leto, seveda pa smo neizmerno zadovoljni, da nam je uspelo takoj. O tem ni niti najmanjšega dvoma. In verjeli smo, da nam lahko uspe. Zagnano smo se lotili dela in bili nenehno prepričani, da smo sposobni odmevnega dosežka, da smo na pravi poti. Iz dneva v dan si prizadevamo biti boljši na vseh področjih, prav tako se zelo dobro zavedamo, da imamo še dovolj manevrskega prostora za izboljšave."

Kaj je naslednji cilj? "To je popolnoma jasno. Želimo postati stabilen prvoligaš, ki bi si v doglednem času lahko zagotovil tudi nastop na mednarodnem prizorišču. Ampak ne smemo se zaletavati, ne smemo prehitevati. Biti stalni član elite je osnova, o Evropi ne smemo razmišljati za vsako ceno. Ne na vrat na nos. Vse mora imeti trdne temelje, ki jih moramo najprej zagotoviti. Nekatere boleče izkušnje iz preteklosti so še zelo sveže. Na srečo jih aktualno vodstvo ni občutilo na lastni koži, toda določenih napak nikakor nočemo in ne smemo ponavljati," je odvrnil Robert Kuzmič.

V njegovem glasu nekoliko presenetljivo ni bilo zaznati evforije, ki bi jo pričakovali po nedeljskem slavju. "Seveda smo se poveselili, bili so tudi evforični trenutki, toda danes je nov dan. Moramo nadaljevati delo, gremo naprej. Pred nami je veliko odrekanja, da bi dosegli vse, kar smo si zastavili. Zelo dobro se zavedamo izziva, ki je pred nami, in prav tako dobro vemo, kaj moramo storiti. Še naprej moramo delati korake naprej na vseh področjih in biti še odločnejši. Organizacijski ustroj bo treba še izboljšati in ga dvigniti na višjo raven, tudi v športnem delu pa bo kakopak treba povleči marsikakšno potezo in dopolniti oziroma okrepiti igralsko zasedbo."

robert kuzmic ac
Aleš Cipot/Fotolens
V tem trenutku je zelo vroče vprašanje povezano s trenerjem. Anteju Šimundži bo ob koncu meseca namreč potekla pogodba. "Z njegovim delom smo zelo zadovoljni in vnovič bom poudaril, da bi ga radi zadržali v svojih vrstah. Radi bi nadaljevali sodelovanje, Ante Šimundža je izrazil pripravljenost za pogovor in menim, da je to dobro izhodišče. Nekaj se je v tej smeri že dogajalo, vendar nismo še ničesar dorekli, saj smo najprej želeli dokončati delo in si zagotoviti prvoligaški status. Zdaj bo vse skupaj seveda veliko bolj intenzivno in verjamem, da bomo hitro našli rešitev."

Jasno je, da bo Mura potrebovala tudi igralske okrepitve. "Rekel sem že, da se bo treba posvetiti tudi temu, ampak vse to se mora dogajati v dogovoru s strokovnim vodstvom. S trenerjem. Prav gotovo bo treba okrepiti zasedbo, jo osvežiti, dopolniti. Storili bomo vse, da bi bili konkurenčni, nikakor pa ne nameravamo delati popolne prenove. Ne, ne želimo remonta, ampak bomo po temeljiti analizi ugotovili, kaj zares potrebujemo, in potem se bomo temu primerno odzvali."

Razumljivo je, da bo treba zagotoviti tudi višji proračun. "Moramo biti preudarni gospodarji in delati v okviru svojih zmožnosti. To je osnova. Kar zadeva proračun, natančne številke še niso opredeljene, a bo primerljiv s srednjim kakovostnim razredom prvoligašev," je razkril Robert Kuzmič, ki je ob prihodu v Fazanerijo k sodelovanju privabil tudi ruskega partnerja. "Tudi v prihodnje bo ostal z nami. Do zdaj je vse potekalo tako, kot smo si želeli, in tudi v prihodnje bo zagotovil delež, za katerega se bomo dogovorili. Verjamem, da bomo zagotovili dovolj sredstev, da bomo konkurenčni."

Navijači so potemtakem lahko brez skrbi, da bi se morda lahko zgodil scenarij, po katerem bi Mura med elito plesala zgolj eno sezono. "Na kaj takega nočem niti pomisliti. To ne pride v poštev, navijači so lahko mirni. Sposobni smo se kosati z izzivi, ki so pred nami, in nanje se bomo ustrezno pripravili. Prepričan sem, da to zmoremo," je odločen prvi mož črno-belih, ki ga veseli, da bo lahko Fazanerija že v bližnji prihodnosti gostila tekme tudi v večernem terminu. Pod žarometi. "Predvidevamo, da bodo do junija ali julija urejene vse podrobnosti glede gradbenega dovoljenja in da bo izbran izvajalec. Verjamem, da bi lahko že v končnici jesenskega dela sezone kakšno tekmo odigrali pod umetno svetlobo. To bi bilo zares lepo, v vsakem primeru pa v spomladanskem delu prihodnje sezone."

Članki iz rubrike