Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
03.03.2016 08:14:49
Deli članek:

Nejc Vidmar pred večnim derbijem: Težave Maribora nas ne bodo zaslepile

Nikola Miljković

Odkar ve zase, je derbije med Mariborom in Olimpijo spremljal kot goreč navijač zeleno-belih, zdaj je pred Nejcem Vidmarjem prvi obračun večnih rivalov v vlogi nogometaša zanj sanjskega kluba.

V Ljudskem vrtu bo tako bržčas tudi od njega odvisno veliko, kljub temu pa Nejc Vidmar pred sobotnim obračunom spi mirno in spokojno. Čeprav bo večni derbi šele njegova druga tekma v dresu Olimpije, ni zaradi tega nič bolj na trnih. Ravno nasprotno. "Ah, vse je povsem normalno. Danes sem celo zelo dobro in veliko spal. Po navadi me hčerka zbudi že okoli šeste ure zjutraj, tokrat pa je spala kar do pol osmih. Upam, da bo tako ves teden (smeh)," se je včeraj, ko smo se usedli za isto mizo v športnem parku na Kodeljevem, na začetku pogovora pošalil prvi vratar Olimpije in pristavil: "Bolj se bo derbi bližal, večja bo trema – a zgolj pozitivna. Takšna, ki mi je všeč in ki je več kot dobrodošla. Pomaga mi namreč, da se lažje zberem in osredotočim. Najhuje je, ko sploh nimaš občutka, da je pred tabo nogometna tekma. Ko je tako, je to najnevarneje. Ampak derbi je le derbi, osredotočenost pride sama od sebe. Res se veselim, da bom večni derbi končno doživel tudi kot nogometaš. In to v dresu Olimpije!"

Bolj se bo derbi bližal, večja bo trema – a zgolj pozitivna. Takšna, ki mi je všeč in ki je več kot dobrodošla. Pomaga mi namreč, da se lažje zberem in osredotočim. Najhuje je, ko sploh nimaš občutka, da je pred tabo nogometna tekma. Ko je tako, je to najnevarneje. Ampak derbi je le derbi, osredotočenost pride sama od sebe. Res se veselim, da bom večni derbi končno doživel tudi kot nogometaš.

ŠE NEVARNEJŠI
Ne samo v Mariboru, včeraj je bila tudi v Ljubljani najodmevnejša novica ta, da je Zlatko Zahović tik pred koncem ponedeljka odstavil Krunoslava Jurčića. S tem je postavil svojevrsten precedens in kakopak ponudil miselno gradivo tudi nogometašem Olimpije. Tudi ti se pač sprašujejo, kako bo to v tednu pred derbijem vplivalo na igralce Maribora.

"Težko je trditi, kako in kaj, vse je odvisno od položaja, ki vodi do nečesa takšnega. Ko sem bil v Domžalah, sem doživel nekaj menjav trenerja, spomnim se recimo, ko je odšel Stevan Mojsilović. Takrat smo se kar sprostili, očitno celo preveč, saj smo naslednjo tekmo izgubili. Šok terapija lahko kakopak vpliva tudi pozitivno, ampak ponavljam, vse je odvisno od položaja. Nisem pa v Mariboru in ne morem soditi, kako in kaj. Niti nočem preveč komentirati, to je nekaj, kar mene niti ne zadeva. Prav tako sem prepričan, da odločitev na nas ne bo niti najmanj vplivala. Mi tako ali tako že vse od začetka priprav razmišljamo zgolj o sebi in svojih nalogah. V teh dneh pa seveda tudi, kako jo zagosti Mariboru in spet presenetiti v Ljudskem vrtu," je najbolj vročo temo v slovenskem nogometu v tem trenutku pokomentiral 26-letni čuvaj mreže.

Svoje misli je nato usmeril v tekmo, ki se bo v soboto pod Kalvarijo začela ob 20.15: "Čeprav se poskušamo pripravljati tako kot na vsako drugo tekmo, pa je dejstvo, da je derbi le derbi. Vemo, kaj bi nam lahko prinesel … Po svoje je Maribor vsekakor pod večjim pritiskom, toda to ne pomeni, da mi nalogo jemljemo kaj manj resno ali celo z levo roko. Niti po naključju! Mariboru morda že res gori pod nogami, vsi govorijo o njegovih domnevnih težavah, a bo zaradi tega še toliko nevarnejši. Zato se ne slepimo in nas dogajanje v Mariboru tudi ne bo zaslepilo. Tako ali tako pa verjamem, da bomo na igrišču pokazali svoj pravi obraz. Ali bo to dovolj za zmago ali remi, bomo šele videli. O porazu pa sploh ne razmišljamo."

Ob tem se seveda poraja vprašanje: bo prvenstvo že odločeno, če bo Olimpija vnovič slavila na Štajerskem? "Ne, nikakor ne. Vemo, kaj bi nam prinesla zmaga, ampak kot je dejal že naš trener: premagali smo Koper, zdaj je pred nami naslednjih trinajst odločilnih tekem. Derbi ti lahko da psihološki zagon, toda treba bo zmagovati tudi na tako imenovanih malih tekmah. Na teh se 'lomi' prvenstvo," poudarja Vidmar.

Čeprav se poskušamo pripravljati tako kot na vsako drugo tekmo, pa je dejstvo, da je derbi le derbi. Vemo, kaj bi nam lahko prinesel … Po svoje je Maribor vsekakor pod večjim pritiskom, toda to ne pomeni, da mi nalogo jemljemo kaj manj resno ali celo z levo roko. Niti po naključju! Mariboru morda že res gori pod nogami, a bo zaradi tega še toliko nevarnejši. Zato se ne slepimo.

ZAUPA PRAV VSEM
Na prvi "mali" tekmi, če se seveda lahko izrazimo tako, je Olimpija svojo nalogo opravila z odliko. In Vidmar tudi. Mrežo je ohranil nedotaknjeno, zmaji so posledično slavili z 2:0. Toda dejstvo je, da s predstavo na obračunu s Koprom niso navdušili. In to bi moralo biti dobro opozorilo pred gostovanjem pri še vedno aktualnem prvaku. "Na prvi pogled je bilo res vse super, toda dejstvo, od katerega ne smemo bežati, je, da bomo morali v svoji igri še marsikaj popraviti," se strinja dolgoletni član Domžal, za katerega je Olimpija plačala 180.000 evrov, in dodaja: "Dogajale so se nam določene napake, ki jih moramo kar najhitreje odpraviti. Bolje moramo stati na igrišču, potrebujemo tudi več čvrstosti. Čaka nas še kar nekaj dela, ampak prepričan sem, da bomo že v Mariboru neprimerno boljši. Je pa treba poudariti, da smo kljub določenim napakam vseeno slavili, česar ne gre zanemariti. S tem smo pokazali določeno raven zrelosti." 

Če sta v Stožicah pred njim stala Aris Zarifović in Nemanja Mitrović, bo slednjemu v Ljudskem vrtu skoraj zagotovo družbo delal Dejan Kelhar. To bi, tudi glede na izkušnje, morala biti dobra novica za Olimpijo. "Vsak nogometaš, ki se po odsotnosti vrne v kader oziroma v konkurenco za nastop, je več kot dobrodošel. Vsaka takšna novica je zgolj pozitivna. Vseeno pa to, kdo bo igral in kdo ne, ni moja odločitev, trener je tisti, ki ga bo uvrstil ali v začetno enajsterico ali v klop. Moje mnenje je, da sta na tekmi s Koprom oba centralna branilca odigrala skorajda brez napake, sicer pa mi je skorajda vseeno, kdo stoji pred mano – zaupam vsem!" je poudaril Vidmar.

NAJ ZDRŽIJO DO CILJA
Če je Nikolićeva začetna enajsterica za derbi še neznanka, pa glede podpore, ki jo bo imela Olimpija, ni nobenega dvoma več. V Ljudskem vrtu bo več kot 500, morda celo 1000 podpornikov vodilnega kluba PLTS, kar je za Vidmarja in soigralce kakopak še toliko večja motivacija. "Nogomet se tako ali tako igra za ljudi, navijače. Če bo v Maribor res prišlo toliko naših privržencev, kot se govori, potem bo to res super. Lepo bo za golom poslušati ljubljanske napeve. Upam le, da bodo vsi tisti, ki bodo odšli na pot, tudi prišli na cilj. Da ne bodo obračali kakšnih vlakov … (smeh) Vse bi pozval, naj zdržijo in se zadržijo do Ljudskega vrta, potem pa naj si dajo duška. A seveda s športnim navijanjem, da ne bo pomote! Mi, nogometaši, pa bomo naredili vse, da jih bomo v zameno za njihov trud razveselili z dobrim rezultatom. Da se bomo potem lahko še skupaj malce poveselili," je za konec še pristavil Nejc Vidmar.