nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Jure Bohorič
Jure Bohorič
0 05.11.2015 11:45:36

Ranko Stojić: Greh bi bil, če bi zraven spustili ljudi, ki gledajo le nase

Grega Wernig
Generalni direktor Olimpije Ranko Stojić je brez dlake na jeziku spregovoril o zakulisnem dogajanju pri ljubljanski Olimpiji.

Zadnji dnevi so bili za ljudi, ki vodijo ljubljansko Olimpijo, pestri kot le kaj. A bili so tudi napeti in po svoje neprijetni. Ne samo oziroma ne toliko zaradi izpada iz pokalnega tekmovanja, čeprav je bil to najbolj boleč udarec, odkar zmaje vodi Milan Mandarić, bolj zaradi dogajanja v zakulisju. Nekateri so nam sicer očitali, da si izmišljujemo, ko smo pisali o tem, ker naj bi po njihovo želeli vneti nemir v uspešen kolektiv. A kjer je dim, je tudi ogenj in ne nazadnje je to potrdil kar Ranko Stojić. Generalnega direktorja Olimpije smo pocukali za rokav in pobarali o menda načetih odnosih znotraj kluba, v zameno pa dobili kar nekaj zelo iskrenih odgovorov.

"V zadnjih dneh se je resnično govorilo veliko, poskušalo se je ustvariti negativno vzdušje, ki je po izpadu iz pokala tudi dejansko zavladalo nad nami, toda resnica je takšna, da ni bilo nič strašnega. Vedno pravim, da moraš ne glede na to, kaj se dogaja, vedno ostati pozitiven. Neuspehi so sestavni del nogometa, ampak kar šteje, je to, da se ne prepustiš malodušju, ko ni vse tako, kot bi si želel, da bi bilo. V dneh po izpadu iz pokala nas je v prvi vrsti zanimalo, kako hitro in na kakšen način se bomo pobrali, trudili smo se, da bi na pozitiven način razpihali oblake, ki so se znašli nad nami. In vesel sem, da nam je z zmago v Celju tudi uspelo. Sicer še nismo takšni, kot smo bili na začetku, ampak smo na pravi poti. In moramo na njej tudi vztrajati ter z zmagovanjem dokazati, da smo resen klub," je uvodoma dejal Ranko Stojić, nato pa nam kljub začetnim besedam o tem, da noče veliko komentirati, vseeno ponudil podrobnejši vpogled v dogajanje pri ljubljanskem klubu. Predvsem se je dotaknil svojega domnevno načetega odnosa z Milanom Mandarićem – slednji po pričanju nekaterih ni več tako navdušen nad dogajanjem okoli članske ekipe, menda ga motijo tudi visoki stroški obratovanja, predvsem pa naj bi nanj poskušali vplivati nekateri ljudje iz ozadja. Da ne gre za iz trte izvite govorice, je potrdil tudi direktor zeleno-belih iz slovenskega glavnega mesta.

ranko stojic
Grega Wernig

KER BI BIL TO GREH
"Sprašujete me po najinem odnosu z Milanom Mandarićem … Lahko povem, da je vse v najlepšem red. Ve se, kaj kdo dela, za kaj je kdo odgovoren. Najin odnos je profesionalen, in ko je tako, ni nobenih težav. Vsak ima seveda okoli sebe svoj krog ljudi in nimam pravice, da bi govoril o tem. Zato bom zgolj poudaril: najin odnos je odličen," pravi nekdanji jugoslovanski reprezentančni vratar, ki je zatem vseeno priznal, da se je ob prihodu v Ljubljano znašel v zanj kar nekoliko neobičajnem položaju. "Pravzaprav kjerkoli sem bil in tam služboval, sem bil vedno številka ena. Ali v svoji menedžerski agenciji ali kje drugje. Zato sem tudi potreboval pet, šest mesecev, da sem temeljito premislil in na koncu le sprejel vlogo, ki mi jo je Milan Mandarić namenil pri Olimpiji. Sprejel sem, da bom številka dve, zdaj pa se predvsem trudim, da bi uresničil prav vse želje svojega nadrejenega. Ob tem je logično, da se od časa do časa tudi kje kaj zatakne, ampak v življenju je že tako, da se za vsako stvar najde rešitev. Toda poudarjam, odnos med Milanom Mandarićem in mano je zdaj dober. No, vedno je bil dober!" je razpredal Stojić, zatem pa vsem, ki mu mečejo polena pod noge (teh menda ni malo …), odločno poslal jasno sporočilo: "Nihče ne more kluba voditi sam. Klub vodijo različni ljudje, vloge so primerno razdeljene, vsak skrbi za svoje področje dela. Ve se tudi, za kaj je kdo zaslužen. Toda zagotovo ne bom nikdar privolil v to, da bom v klubu, v katerem sem številka dve, postal številka tri, štiri … Ko je bilo najhuje, sem se trudil in garal po najboljših močeh, delal sem za to, da bi Olimpija prišla sem, kjer je zdaj. In trudim se, da bi prišla še višje. Nekateri pa se obnašajo, kot da takšno stanje v tem klubu vlada že vsaj dvajset let. Ampak seveda ni tako. Res sem morda novinec v tem mestu, toda dobro vem, kako je bilo zadnjih dvajset let … Ko se kaj dogaja, seveda nisi zadovoljen, ampak greš čez to. Kar vem, je to, da dajem vse za klub, svoj maksimum. Zame je to najpomembneje. Greh pa bi bil, če bi zdaj dovolili, da bi se zraven vmešavali negativci, ki gledajo samo nase in na svojo korist. Sploh zdaj, ko smo na tako dobri poti …"

ŠPORAR NAJ NADALJUJE V TAKŠNEM SLOGU
Stojić je torej poslal jasno sporočilo, toda komu? Seveda smo ga pobarali tudi o tem, kakopak nas je zanimalo, kdo so ti negativci, ki očitno že rovarijo v mestu, v katerem so zakulisne igrice na marsikateri ravni nekaj povsem samoumevnega.

062-4-stojic nm
Nikola Miljković

"Ne bom govoril o teh negativcih. Ker niti nočem razmišljati o njih. Zgolj o Rudarju. Pred nami je ena odločilnih tekem, na kateri bomo brez kaznovanih Darijana Matića in Ezekiela Hentyja. No, ko se boriš za naslov prvaka, so odločilne prav vse. Ampak zdaj bo to zadnja tekma pred reprezentančnim premorom, morda tudi zadnja pred derbijem. Poleg tega nas čaka zahteven tekmec, s katerim se sicer dobro razumemo, vendar nam je jasno, da nas bo pričakal na nož. Zunaj igrišč bo do nas gostoljuben, na igrišču še kako negostoljuben. Zato je Rudar vse, o čemer bi rad razmišljal," se v osebno in predvsem poimensko obračunavanje ni želel spustiti Stojić.

Olimpiji bo na stadionu Ob jezeru precej lažje, če bo Andraž Šporar tako razigran, kot je bil v soboto na gostovanju v Celju, kjer je zabil kar štiri gole. S tem je jasno navdušil tudi Stojića. "Z Milanom Mandarićem sva se ob prihodu v Ljubljano mesec dni trudila, da bi ga zadržala pri Olimpiji. No, nikdar nisem dvomil o tem, bolj me je zanimalo, ali bo podaljšal svojo pogodbo ali ne. Sem pa od prvega dneva verjel vanj. Je vrhunski nogometaš in predvsem odličen fant. Navdušen sem, ko ga vidim govoriti o golih in se mu pri tem iskrijo oči. Res sem vesel, ker mu gre tako dobro od nog, vesel pa sem seveda tudi zaradi tega, ker so njegove odlične igre dobre tudi za celoten klub," priznava srbski funkcionar, ki je ob našem zadnjem pogovoru razkril, da se za Šporarja zanima vse večje število klubov. Pa zdaj? Bržčas se je zanimanje še povečalo, Šporar ga s štirimi zadetki zagotovo ni ohladil … "Ah, pustimo zdaj to … Naj Andraž nadaljuje v takšnem slogu, za vse drugo bomo poskrbeli mi, ki vodimo klub. Lahko pa ste prepričani, da je zanimanje ogromno. Najboljši klubi najboljše igralce spremljajo po vsem svetu. Spremljajo jih na Japonskem, v Južni Koreji, kako jih torej ne bi v Sloveniji."

STISNJENE PESTI ZA ZMAGO SLOVENIJE
Mimo vprašanja o odpovedanem večnem derbiju in napovedi, da bo slednji odigran 21. novembra, kakopak nismo mogli. "Vsi pri Olimpiji dejansko upamo, da bo tekma 21. novembra. Kakopak gledamo nase, a tudi na dobrobit slovenskega nogometa. In mislim – kaj mislim, prepričan sem, da to velja tudi za Maribor ter Nogometno zvezo Slovenije. Takšen spektakel mora biti odigran za vikend, nikakor ne na delovni dan, prav tako si ne želimo, da bi bil na sporedu v decembru, ko bodo pogoji za igro neprimerno slabši. Iskreno pa si želim še nekaj: da bi Slovenija v dodatnih kvalifikacijah premagala Ukrajino in da bo nato tudi derbi odigran na krilih nogometne evforije, ki bi zajela državo," je zaključil Ranko Stojić.

stojic 1 gw
Grega Wernig

Članki iz rubrike