Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Iztok Lukner
Iztok Lukner
25.10.2015 12:37:31
Deli članek:

KRKA - KRŠKO: Tekma kot vsaka druga, ampak ...

Nikola Miljković

V zgodnjem nedeljskem popoldnevu bodo novomeški zrak s svojim navijanjem pretrgali navijači Krke in Krškega, ki bodo zasedli tribune stadiona Portoval. V dolenjsko-posavskem derbiju bodo po najboljših močeh skušali pomagati svojim ljubljencem, da bi prišli do ugodnega rezultata.

Sosedski dvoboj bo hkrati tudi derbi spodnjega dela lestvice, kar pomeni, da na neki način šteje dvojno. Farmacevti so v zadnjih treh nastopih svoj račun obogatili s točko, njihova želja pa je, da bi v nedeljo vknjižili četrto zmago v sezoni. Domači strateg Andrej Kastrevec je imel v zadnjem času nekaj težav s sestavo ekipe, ki tudi tokrat ne bo popolna. Manjkal bo kaznovani Erik Gliha, prav tako še vedno nima pravice nastopa izkušeni hrvaški vezist Mario Brkljača. Zato pa se po odsluženi kazni vrača Bruno Marotti, prav tako bo skoraj zanesljivo za igro nared tudi steber obrambe Leo Ejup.

Slovenski mladi reprezentant je imel nekaj težav s peto in mečno mišico, a se stanje izboljšuje. Novomeščani so v sedmih krogih slavili samo enkrat. "Glede na to, da nismo ravno najbolj briljantni, je vzdušje še vedno zelo solidno. Dobro se držimo in se povsem normalno pripravljamo na današnjo tekmo, tako kot smo se na vse druge," je v uvodu povedal 21-letni Novomeščan.

Zanimivo je, da je Krka večino točk osvojila na tujem, njen domači izkupiček 1-2-4 je celo najslabši v tekmovanju. Dobra stvar pri tem pa je, da so uvodnim štirim porazom nato sledili zmaga in dva remija. "Kar zadeva domače tekme, ne čutimo nekega posebnega pritiska, tako da so se tisti porazi zgodili bolj po spletu okoliščin. Verjamem, da bomo nadaljevali pozitiven niz na domačem igrišču, samo sproščeno moramo iti v srečanje."

Potem pa se je ob napovedi današnjega obračuna najprej za dobra dva meseca vrnil v preteklost, ko sta tekmeca odigrala prvi medsebojni obračun na prvoligaški sceni, ki se je končal brez zmagovalca (0:0). "Pričakujem zelo podobno tekmo, kot je bila v Krškem, z veliko dvoboji. Seveda bodo prisotna tudi čustva, a jih moramo potisniti v ozadje. Da, res je, da gre za derbi, vendar gre hkrati za tekmo, kot je vsaka druga, saj tudi ta prinaša tri točke. Ne smemo se ozirati na čustva, igrati moramo tako, kot znamo. Upam na zmago," je dejala novomeška petnajstica, ki je prepričana, da bodo tribune stadiona Portoval polne.

"Že na prvi tekmi je bilo zelo lepo vzdušje, tudi mi smo imeli tam organizirane navijače. Nekaj posebnega je igrati pred polnimi tribunami, vzdušje te ponese. Jasno je, da se nogomet igra za gledalce. Če sem povsem iskren, mislim, da bi utegnilo biti na stadionu celo več gostujočih navijačev. Dejstvo je, da Krško bolj živi za nogomet od Novega mesta, vendar sem prepričan, da bo tudi naših navijačev veliko, in to priložnost bi rad izkoristil, da jih povabim na tekmo," je zaključil Ejup.

SAMO ŠE MISELNI PRESKOK
Še v prejšnji sezoni je bil kot član Olimpije del večnega derbija, danes pa bo Luka Žinko odigral svojo drugo tekmo, v kateri bo odet v opravo Krškega. Dvaintridesetletni vezist je potem, ko mu je potekla pogodba z zmaji, kar nekaj časa z njimi treniral in čakal na novega delodajalca, v tem mesecu pa se je naposled dogovoril z nuklearci.

"Želel sem igrati in se dogovoril s Krškim, kar je super zame. Dobro sem pripravljen, manjkajo mi samo tekme," je dejal Žinko, ki so ga novi soigralci odlično sprejeli, nato pa pristavil: "Karakterno in igralsko ekipa sploh ni slaba, treba je samo narediti določen miselni preskok. Tudi fantje pravijo, da je velika razlika med igranjem v drugi in prvi ligi. Prej ko se bodo na to navadili, bolje bo."

Že na prvi tekmi z Rudarjem je pokazal, da bo s svojo kakovostjo in izkušnjami zelo pomemben člen čete, ki jo vodi trener Tomaž Petrovič. Njegov krstni nastop pri novincu v ligi se je končal z osvojeno točko, s katero je Krško prekinilo niz treh zaporednih porazov. "Na tisti tekmi smo zgrešili enajstmetrovko, enkrat so nam izbili žogo z golove črte, no, tudi Velenjčani so imeli nekaj priložnosti, vendar smo bili zelo konkurenčni in z optimizmom zremo naprej."

Danes bo vknjižil še svoj prvi nastop v dolenjsko-posavskem obračunu. "Derbiji so vedno negotovi, na teh tekmah so prisotna določena čustva, tako da je mogoče prav vse. Krka ima dobro ekipo, na lestvici je pred nami, poskušali bomo izvleči maksimum. Iz tekme v tekmo želimo izboljševati svojo igro, igrati disciplinirano, zanima pa nas zmaga," je odločen Ljubljančan.

Dejstvo je, da akterja derbija v tekmecu vidita pravo priložnost za zmago. Tekmeca po meri, bi lahko rekli. "Normalno. Vedno iščeš sebi primernega nasprotnika, da se vrneš na zmagovita pota, in tokrat ni prav nič drugače. Odločala bo dnevna forma, je pa vsaka tekma za nas pomembna, ker potrebujemo točke."