sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Robert Balantič
Robert Balantič
0 16.10.2015 10:18:35

Aleš Mertelj: Ne skrbi me, da nam ne bi uspelo

Drago Wernig - TAKA
Kljub nekoliko slabšemu startu v novo sezoni je Aleš Mertelj prepričan, da so pred Mariborom lepi časi.

V Ljudskem vrtu z dozdajšnjim potekom sezone nikakor ne morejo biti zadovoljni. Zgodaj so se poslovili od evropskih sanj, kar je bilo tako boleče, da so bile posledice opazne tudi na prvoligaškem prizorišču, toda Aleš Mertelj je prepričan, da je Maribor znova na pravi poti in da bo kmalu spet tam, kjer želi biti. Na vrhu.

Reprezentančni premor je mimo, spet se nadaljuje prvoligaški ples. Kako ste izkoristili dva tedna brez ligaških preizkušenj?
Mislim, da tako, kot smo si želeli, oziroma sem o tem prepričan. Vmes smo bili krajši čas tudi v Moravskih Toplicah, najpomembnejše pa je seveda spoznanje, da smo trenirali zelo dobro. Izpolnili smo predvideni program dela in smo spet pripravljeni za prihajajoče boje. Z namenom, da bi bili čim prej spet v želenem ritmu.

Od zdaj si bodo tekme sledile druga za drugo, začenja se nadvse naporno obdobje.
Drži, da ne bo pretirano veliko časa za počitek, a menim, da s tem ne bi smeli imeti pretiranih problemov. Na takšen ritem smo navajeni, v preteklosti smo dokazali, da se s tem znamo spoprijeti. Še več, v zgoščenem urniku smo se dobro znašli in nam je ustrezal. Verjamem, da bo tako tudi tokrat in da bomo odlično pripravljenost primerno unovčili.

ales mertelj dw
Drago Wernig - TAKA

Prvenstvo boste nadaljevali z gostovanjem v Areni Petrol, kjer ste v preteklosti že doživeli kakšno grenko izkušnjo.
To je vedno neugodno gostovanje. Celjani se v tej sezoni sicer malce lovijo, toda nobenega dvoma ni o tem, da so boljši, kot bi lahko sklepali ob pogledu na lestvico. In tudi njihova igra je bila pogosto na višji kakovostni ravni, imeli so tudi nekaj smole. V vsakem primeru gre za zasedbo, v kateri je nekaj odličnih igralcev, ki so še posebej nevarni, če jim dopustiš veliko prostora, kar vsekakor moramo preprečiti. Biti moramo dovolj agresivni, in če se bomo predstavili v želeni podobi, bi morali doseči namen. S pravšnjo energijo in angažiranostjo vsakega posameznika.

Bliža se tudi naslednji večni derbi, v Stožicah se bo zgodil 24. oktobra. Vam misli morda že uhajajo k Olimpiji?
Ah, kje pa. Nikakor ne. Zdaj smo osredotočeni zgolj in samo na Celje, nato nas v Velenju čaka še pokalna preizkušnja. V tem tekmovanju bi prav tako radi slavili, šele nato pride na vrsto derbi. V bistvu si prizadevam razmišljati le o vsakem naslednjem treningu in o tem, kako ga opraviti čim boljše.

O ŠTEVILKAH ŠELE PO KONCU KARIERE
Aleš Mertelj bo imel v zgodovini vijoličastih pomembno mesto. Sodeloval je pri vseh največjih uspehih, število nastopov je prav tako dovolj zgovorno. Od poletja 2009, ko je prišel v Ljudski vrt, je v mariborskem dresu odigral 267 tekem. Pri 28 letih je to vsekakor zavidljiva številka, ki ga uvršča na visoko 12. mesto večne lestvice, pohvali se lahko tudi z 12 doseženimi goli. "Ni slabo," se je nasmehnil izkušeni gorenjski vezist. "Imam to srečo, da igram v uspešni ekipi, kar posledično pomeni veliko tekem tako na domačem kot mednarodnem prizorišču. Ampak verjemite mi, da natančnih številk nisem poznal in z njimi tudi nisem obremenjen. Za to bo čas po koncu kariere, takrat bomo naredili inventuro. Zdaj sem osredotočen le na to, da bi iz dneva v dan čim boljše treniral in prispeval kar se da večji delež k uspehom ekipe," je poudaril Aleš Mertelj, ki ima pogodbo s trinajstkratnimi prvaki sklenjeno do konca sezone. Kako naprej? "To je vprašanje za športnega direktorja Zlatka Zahovića, seveda pa je moja želja še naprej igrati na takšni ravni. Prepričan sem o tem, da lahko naredimo še marsikaj."

Po 13 odigranih prvenstvenih krogih je Maribor na tretjem mestu na lestvici, zaostanek za vodilnimi Ljubljančani je sedem točk. S tem gotovo ne morete biti zadovoljni, mar ne?
Ne moremo in ne smemo biti, a prej ali slej pride tudi do takšnih trenutkov. Ne le v športu, tako je tudi v vsakdanjem življenju. Ne cvetijo vedno rože, včasih se je treba srečati tudi z manj prijetnimi položaji. So vzponi in padci, vendar verjamem, da smo zdaj spet na pravi poti. Kakšna tekma bi se lahko razpletla tudi drugače, kar lepo število priložnosti je ostalo neizkoriščenih, ampak to je zdaj za nami, na to se ne smemo več ozirati. Gledati moramo naprej in ob pozitivnem razmišljanju storiti vse, kar je v naših močeh, da bi vse skupaj znova speljali na raven, ki jo hočemo, kar bi nas pripeljalo do prvega mesta na lestvici.

Kljub zaostanku, ki ni zanemarljiv, naslov prvaka torej ostaja cilj?
Vsekakor. Drugače ne znamo razmišljati. Kot klub, kot ekipa, kot vsak posameznik posebej. Smo ambiciozni in vedno hočemo osvojiti vse, kar je mogoče. Hkrati pa se seveda zelo dobro zavedamo, da so nasprotniki vse boljši, da napredujejo in da se kakovost lige stopnjuje, in tudi zato si kakopak moramo prizadevati, da bi bili vse boljši. To je razumljivo mogoče le z delom. V klubu in tudi okrog njega je zaznati veliko pozitivne energije. V takšnem ozračju me ne skrbi, da nam ne bi uspelo. Da bomo kmalu spet tam, kjer hočemo biti.

Zdaj ste že nekaj časa skupaj s trenerjem Krunoslavom Jurčićem. Kako ste se ujeli?
Je zelo ambiciozen in delaven strokovnjak, tudi mi smo takšni. Radi delamo, disciplina nam ustreza, trener prav tako ima ogromno energije. Marsikaj je že dal skozi in ve, kako se stvarem streže. Prisega na delo in poudarja, da v športu ni naključij. Dobro smo sprejeli njegov način treningov in razmišljanja, naša osnovna naloga je trenerjeve zamisli ter zahteve uresničevati v praksi. Na igrišču. 

Hrvaški strokovnjak je spremenil tudi osnovno postavitev. Do zdaj zakoreninjeno 4-4-2 je zamenjala 4-3-3.
Toda osnovne zahteve vendarle ostajajo nespremenjene. S hitrostjo in agresivnostjo je treba odgovoriti zahtevam sodobnega nogometa. Ko si v tem uspešen, se brez večjih preglavic prilagodiš kakršnemukoli igralnemu sistemu. 

Vam je trener do zdaj namenil že tri vloge. V zvezni vrsti, na položaju branilca in tudi ob desni stranski črti, kar nikakor ni preprosto.
Vse to sprejemam kot del profesionalizma. Kot del poklica, ki ga opravljam. Trenerjeva je vedno zadnja in kar zahteva od mene, skušam uresničiti. Kjerkoli, vendar to zame ni nič novega. Že pred leti sem igral na več položajih in ne vidim razloga, zakaj ne bi tudi zdaj, v zrelejših nogometnih letih, ko so tudi izkušnje temu primerne. Vedno sem pripravljen narediti vse za dobrobit ekipe, se prilagoditi zahtevam trenerja. Kjerkoli igram, se vedno trudim po najboljših močeh, da bi svoje naloge opravil čim boljše.

ales mertelj 2 dw
Drago Wernig - TAKA

Članki iz rubrike