Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
15.10.2015 21:07:26
Deli članek:

Santos zahteva visoko kazen za Neymarja

Reuters

Zgodba o Neymarju in njegovem prestopu v Barcelono je dobila novo poglavje. Brazilčev nekdanji klub Santos namreč od Fife zahteva, da nogometašu izreče polletno prepoved igranja in mu naloži še plačilo kazni, ker je bilo pri omenjenem transferju kršenih več pravil.

Brazilski dnevnik O Globo pravi, da je Santos zahteval od Fife, da Neymarju za pol leta prepove igranje, ker je bilo z njegovim prestopom v Barcelono leta 2013 kršenih več točk mednarodnih pravil, ki zadevajo nogometne prestope. Poleg tega pa klub zahteva še 55 milijonov evrov odškodnine, ker se ni držal pogodbenih obveznosti.

Nogometaš se je v preteklosti že boril s podobnimi očitki in se brani, da je imel pisno dovoljenje predsednika Santosa, ki mu je leta 2011 dovolil pogajanja s katalonskim velikanom. Klub pa se je skliceval na 17. člen Fifinih pravil o posledicah prenehanja pogodbe brez upravičenega razloga, za kar je zagrožena kazen do šest mesecev neigranja. Fifa naj bi zdaj odločila, ali je šlo za kršenje pravil, nato pa se bo odločila tudi o Neymarjevem morebitnem suspenzu.

"Absurdno je, da Santos to počne. Neustavno je preprečevati nekomu pravico do dela. Ne glede na vse se bomo sestali z družino Neymar in zadevo razjasnili," je dejal eden od njegovih agentov Wagner Ribeiro. Predsednik Santosa Modesto Roma Jr. pa je razložil, da ne gre toliko za tožbo proti Neymarju, temveč da gre bolj za dobrobit kluba.

Vse skupaj se dogaja ravno v času, ko ima Neymar že tako precej težav v domovini. Brazilsko pravosodje je na poziv davčne uprave zamrznilo premoženje v višini 42 milijonov evrov, ki je v lasti nogometaša, družine in nekaterih podjetij. Triindvajsetletnik je namreč osumljen, da naj bi med letoma 2011 in 2013 utajil za 14 milijonov evrov davkov.

Kapetan brazilske izbrane vrste se je v Barcelono preselil leta 2013 in tudi ta prestop je pod drobnogledom španskih "dacarjev". Sprva je bilo objavljeno, da je bil prestop vreden 55 milijonov evrov, vendar se je pozneje izkazalo, da je bilo v pogodbi nekaj klavzul, zaradi katerih je skupna vrednost transferja narasla na dobrih 90 milijonov evrov. Neymarjevim težavam v kratkem očitno še ni videti konca ...