Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
rb
rb
25.09.2015 16:19:02
Deli članek:

Jurčić: Prosil sem, naj jih ne poslušajo

Drago Wernig - TAKA

Za Krunoslava Jurčića se premiera v Ljudskem vrtu ni razpletla, kot si je želel, na prvo domačo zmago bo moral še malce počakati.

V prvi vrsti zaradi odličnega Nejca Vidmarja, toda hkrati vendarle ne gre prezreti spoznanja, da podoba vijoličastih ni bila na zavidljivi ravni. Kljub številnim priložnostim. Prvaki morajo in zmorejo več, na drugi strani so se Domžalčani predstavili v prepoznavni luči, bili so organizirani in disciplinirani. Zlasti v prvem polčasu.
Nov trener Maribora je bil kljub porazu v Zavrču pred svojo prvo tekmo pod Kalvarijo oborožen s pozitivno energijo in gotovo je pričakoval, da so z njo prišli na stadion tudi gledalci, ki so zelo dobro zapolnili tribune pod Kalvarijo. Toda kmalu se je moral sprijazniti z drugačno resnico. Ob prvi podaji soigralcev proti Jasminu Handanoviću so se zaslišali žvižgi. Prav tako kot ob drugi, tretji ... Avtogol iz Haloz je bil očitno še preveč svež in domači nogometaši so se bili nemudoma prisiljeni spoprijeti z bremenom, ki ga niso pričakovali. Hkrati je takšen odziv s tribun bržčas vsaj malce vplival na taktični načrt gostiteljev. Ker hrvaški strokovnjak vztraja pri posesti žoge, kjer je pogosto vključen tudi vratar, toda vijoličastim preprosto ni preostalo drugega, kot da se, da bi se izognili ustvarjanju še bolj negativnega ozračja, temu izognejo. Kdaj pa kdaj je zaradi tega zmanjkala prava rešitev, vijoličasti so izhod v sili iskali z dolgo podajo brez pravega cilja, kar je bila voda na domžalski mlin.

Drago Wernig - TAKA
S TEM JE TREBA ZNATI ŽIVETI

"Med polčasom sem prosil igralce, naj ne poslušajo tribun, in vztrajal pri tem, da igramo normalen nogomet,« je po tekmi razkril Krunoslav Jurčić, toda v isti sapi pristavil: »Ampak hkrati je seveda jasno, da smo profesionalci, moramo se naučiti živeti pod pritiskom. To je naš posel, tudi v takih razmerah je treba znati delovati." 
Novi vijoličasti poveljnik odkrito priznava, da je s tribun pričakoval več vetra v hrbet. "Vem, kam sem prišel, in vem, kakšne so razmere zaradi slabšega začetka sezone, toda s količino negativne energije na stadionu sem bil vendarle neprijetno presenečen. Vsi si želimo, da bi čim prej zatresli mrežo, da bi osvojili čim več točk in da bi bilo vse skupaj bolj pozitivno, ampak nekatere stvari v nogometu je nemogoče preskakovati. Ima svoje zakonitosti in ne glede na to, v kakšnem točkovnem stanju je ekipa, prek teh zakonitosti v smislu ustvarjanja svoje igre ne moremo. Ne more biti vsaka podaja pred vrata in ne gre, da bi v prvih dveh minutah dosegli pet golov. Tega v nogometu ni. Ne glede na položaj moramo imeti vizijo in jo skušati uresničevati," je svoje videnje pojasnil nekdanji hrvaški reprezentant, ki se zelo dobro zaveda, da njegovim varovancem z "utežjo na hrbtu" nikakor ni bilo lahko.

 
NEMOGOČE JE NA TAKŠNI NE ZMAGATI
"Fantje so potrebovali gol, kakšno lepo situacijo, da bi se znebili pritiska in bi lahko pokazali, kar znajo. Z nekaterimi stvarmi seveda nisem zadovoljen. Predvsem z agresivnostjo, čeprav je vprašanje, ali bi glede na profil igralcev, ki so bili tokrat v postavi, lahko bila na višji ravni. Ampak ne glede na vse to je nemogoče ne zmagati na takšni tekmi. Nisem zagovornik alibijev in ne želim govoriti o sreči ali nesreči, ker so to teme zunaj trenerskih pristojnosti, toda ko nasprotni vratar prepreči toliko zanesljivih golov, moraš imeti veliko sreče, da bi iztržil boljši rezultat. Veseli pa število ustvarjenih priložnosti z naše strani. Tokrat jih nismo izkoristili, a verjemite, prišel bo čas, ko jih bomo," je prepričan strateg vijoličastih.
Domžalčani so bili v prvem polčasu dobro postavljeni in niso dovolili, da bi brezidejni gostitelji prevzeli pobudo. "Gostje so bili bolj obrambno usmerjeni kot v prejšnjih dvobojih. V nadaljevanju, ko smo se sprostili, tekmeci pa popustili v onemogočanju naše igre, se je odprlo več prostora in priigrali smo si številne priložnosti."

TO BOMO TUDI STORILI
Ljudski vrt je spoznal tudi nov obraz, prvič je priložnost na prvoligaškem prizorišču dočakal mladi črnogorski reprezentant Marko Janković. "Ko sem občutil, da se je zgodil padec v organizacijskem delu igre, in verjel, da bi lahko z individualnimi rešitvami prišli do zadetka, sem posegel za Jankovićem. Dobro se je odzval, v nekaterih situacijah je uspešno zasnoval akcije in nas pripeljal do zaključkov. Gre za mladega, obetavnega igralca, ki bo kmalu naša okrepitev," je pojasnil Krunoslav Jurčić in poudaril: "Z razpletom kakopak nismo zadovoljni. Nujno potrebujemo točke, čim prej se želimo vrniti v boj za vrh. In to bomo tudi storili. Igrali bomo vse boljše, učinkoviteje in potem bo prednost na naši strani." Če bo res tako, bo tudi ozračje v Ljudskem vrtu gotovo boljše. In ne več utež, kot je bilo tokrat, toda na koncu so navijači vijoličaste z igrišča vendarle pospremili z aplavzom ...