Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
25.09.2015 14:15:23
Deli članek:

Zavrč meša štrene: vtisi in čustva, ker ni pogosto

alesfevzer.com

Nogometaši Zavrča so najprej premagali Maribor, nato še Olimpijo. Po tekmi v Ljubljani je z nekaj mislimi postregel tudi Albert Riera.

Zavrč je vroč. Nogometaši iz Haloz so v sredo na gostovanju v Ljubljani zabeležili še četrto zaporedno zmago, da bi bil dosežek še odmevnejši, so v tem nizu na kolena spravili prvouvrščeno Olimpijo, tretjeuvrščene Domžale in aktualnega prvaka iz Maribora.

Završka ekipa je bila zaradi domnevnih očitkov Zlatka Zahovića (saj ste zagotovo slišali tisto o slačenju hlač …) v Stožicah še toliko bolj pod drobnogledom. Mar bi res nekdo zaradi takšnih in drugačnih razlogov ogrozil svoj dober niz in tekmecu kar prepustil točke zaradi domnevne zarote? No, saj ne, da se takšne stvari v nogometu ne dogajajo. Tihi dogovori med klubi so stari, kolikor je star nogomet. Ni prav, ni lepo, ampak tako pač je.

Toda da je Zavrč v sredo v Ljubljani karkoli dal, prepustil Olimpiji? Ah, ne, nikakor ne! Ji je pa nekaj zadal – poraz. In to še kako boleč. Ter povsem zaslužen. Zavrč je bil boljši. Predvsem pa si je uspeha bolj želel. Njegovi nogometaši so, če si lahko izposodimo tisto staro, obrabljeno frazo, pustili srce na igrišču. A tudi borbenost seveda ne bi bila dovolj, če Zavrč ne bi imel kvalitete. In te ima res veliko. Če so v Halozah nekoč iz tujine vlačili nogometaše sumljivih pedigrejev, je zdaj drugače. Zdaj završki dres nosijo igralci, ki so se dokazali tudi v precej uglednejših okoljih. Miran Vuk je s svojimi sodelavci sestavil čvrsto zasedbo, ki bo, če bo ostala skupaj, v prihodnje zagotovo ponagajala še komu. In se borila celo za sam vrh lestvice? Zakaj pa ne.

MALCE NENAVADEN
"To je velik uspeh. V štirih, petih dneh smo premagali dva največja kluba v Sloveniji. To se klubu, kot je Zavrč, ne dogaja pogosto, zato smo še polni vtisov in čustev," zadovoljstva po zmagi v Stožicah ni skrival srbski strokovnjak Slavko Matić. Jure Matjašič, eden od junakov zmage, je razkril recept za uspeh na tekmi z Olimpijo: "Zmagali smo, ker smo bili borbeni in agresivni. Tako smo začeli obračun in tako smo igrali vse do konca. Res smo se odlično pripravili na nasprotnika. Že pred začetkom smo si rekli, da se bomo ofenzivnim Ljubljančanom po robu postavili čim odločneje in predvsem čim višje. To je na koncu odločilo tekmo. Olimpija je sicer ves čas napadala, mi smo imeli tudi nekaj sreče, predvsem pa smo zgodaj zabili dva gola. S tem smo šokirali domače, ki se potem kar nekaj časa niso uspeli pobrati."

Pa zadetek, ki ga je zabil? Ta je bil res imeniten, po žogi je namreč udaril s škarjicami in jo tudi ob pomoči sreče spravil v mrežo. "Rekel bi, da je bil gol malce nenavaden. Nisem pa veliko razmišljal, ko je žoga letela proti meni – škarjice so bile prva stvar, ki mi je prišla na misel. Pač udaril sem po njej in upal, da bo šla v mrežo. Sem udaril tako dobro ali tako slabo, da je šla v mrežo? Ha, ha … Ah, kar šteje, je to, da se je zatresla. Nič drugega (smeh)."

PRVA PO TREH MESECIH
Zavrč se je v sredo veselil svoje sploh prve zmage v Stožicah, pred tem je izgubili na vseh štirih gostovanjih v glavnem mestu. Nekaj zaslug za to, da je bilo tokrat drugače, ima kakopak tudi Albert  Riera.

alesfevzer.com

Sloviti Španec je tekmo začel na klopi za rezerve, nakar ga je trener Matić v igro poslal v 65. minuti. Če je kdo pričakoval, da bo nekdanji španski reprezentant nemudoma vzel žogo, preigral štiri tekmece in zabil gol ter potem še dva, tri, se je kakopak uštel. Njegova dosedanja kariera je že res impresivna, toda slovenska liga vseeno ni vaško tekmovanje. Poleg tega je bilo več kot očitno, da nekdanji član Liverpoola telesno še ni optimalno pripravljen.

"Ampak to je po svoje povsem razumljivo, odigral sem namreč svojo prvo tekmo po treh mesecih, poleg tega je za mano šele nekaj treningov z završkimi soigralci," je po tekmi v Stožicah, ko so ga novinarji nemudoma obkrožili, poudaril 33-letnik z Mallorce in pristavil: "Nisem še nared za devetdeset minut, zato sva se s trenerjem tudi dogovorila, da bom tokrat zaigral šele v drugem polčasu. Kdaj bom dovolj dobro pripravljen za mesto v začetni enajsterici? Veste, tega se ne da kar tako določiti kot pri kakšnem stroju. Kot sem že dejal, počival sem več mesecev, zato bom zagotovo potreboval še nekaj tednov trde vadbe. Ampak sem motiviran in pripravljen trdo garati. Iz nastopa v nastop bom boljši."

POZITIVNO PRESENEČENJE
Riera je v Stožicah zamenjal Roka Zorka, trener Matić ga je torej poslal v napad, čeprav je njegov osnovni položaj na levem krilu. "Prišel sem pomagat in pomagal bom ne glede na to, kje bom igral. Tokrat sem pač v napadu, trener je ocenil, da bom tam najbolj koristen. Moja naloga je bila kar najbolje zadržati žogo in s tem ovirati napade Olimpije. Na kakšni drugi tekmi bom pa zagotovo zaigral tudi na krilu. Ali pa kjerkoli drugje. Kar šteje, je to, da se dobro počutim. In tukaj, v Zavrču, se. Prav tako sem vesel, da smo, odkar sem član tega kluba, premagali tako Maribor kot Olimpijo. Vem, da za Zavrč to ni mala stvar. Pokazali smo, da imamo dobro ekipo in predvsem pravo miselnost. Upam, da bomo nadaljevali v takšnem slogu in na koncu naredili nekaj velikega," je razpredal zgovorni Španec, ki ga dejstvo, da je prišel v res majhno nogometno okolje, prav nič ne moti: "Ah, saj je nogomet povsod isti. Moraš podati, moraš streljati, zabiti gol in paziti na svojo mrežo (smeh). Je pa takole: kamorkoli prideš, se moraš ti prilagoditi soigralcem, in ne oni tebi. Bi pa ob tem poudaril nekaj – pozitivno sem presenečen nad kvaliteto svojega novega moštva. Upam, da bom tudi sam prispeval delež k temu, da bodo v prihodnje naši rezultati vsaj tako dobri kot do zdaj."

No, ampak tudi Riera se zaveda, da je igranje z Mariborom in Olimpijo nekaj drugega kot igranje s Krko in Krškim. "Ni se bilo težko motivirati za Maribor in Olimpijo, a tudi proti preostalim tekmecem bomo morali biti tako zbrani, tako osredotočeni in tako borbeni," je še pristavil Riera.

alesfevzer.com