Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Alojša Žvirc
Alojša Žvirc
23.09.2015 11:58:06
Deli članek:

RUDAR - GORICA: Dve plati novogoriške zgodbe

Arsen Perić

Po dveh zaporednih porazih se bodo nogometaši Gorice nazaj na zmagovito pot poskušali vrniti v Velenju.

Če bi pred dvobojem med Rudarjem in Gorico lahko iz rezultatov sklepali, katera ekipa v dvoboj 11. kroga državnega prvenstva prihaja v boljši formi, bi prednost gotovo pripadla Velenjčanom, ki so v zadnjih treh tekmah vknjižili dve zmagi in neodločen izid, medtem ko je Gorica dvakrat izgubila.

Rudar je pred enajstimi dnevi s 4:0 ugnal Celje, nato pa ta konec tedna vknjižil točko pri trdoživih Novomeščanih. Vmes so s Krko odigrali še pokalni obračun, ki so ga dobili s 3:2 in se uvrstili v četrtfinale. S precej uspešnejšim zadnjim obdobjem so si nabrali prepotrebno samozavest in se hitro dvignili v sredino lestvice na šesto mesto, a še vedno s precej ostrejšim pogledom nazaj kot naprej proti vrhu, kjer jim za pet točk bežita Zavrč in Maribor. Zdaj želijo pred svojimi navijači na stadionu Ob jezeru drugouvrščeni ekipi še bolj zagreniti življenje po dveh zaporednih porazih.

BOLJŠE STANJE KOT PREJ
A novogoriška neuspeha proti Mariboru in Olimpiji sta ovrednotena nekoliko drugače kot zmaga proti zadnjeuvrščenim Celjanom in točka proti Krki. Tega se zaveda tudi krilni nogometaš Velenjčanov Amer Krcić.

NAJBOLJŠI STRELEC PROTI NAJBOLJ "BARVNI" EKIPI 
Ob jezeru bo zanimivo videti, kako se bo najboljšemu strelcu nasproti postavila najbolj groba ekipa dosedanjega poteka prve nogometne lige. Blessing Eleke je do tega trenutka zabil sedem golov, kar ga na lestvici strelcev uvršča na prvo mesto skupaj z Andražem Šporarjem in Rokom Kronavetrom (oba Olimpija). Nasproti bo Nigerijcu in drugim vrtnicam stala ekipa, ki je dobila največ kartonov rumene in rdeče barve. Skupaj kar 33, od tega 31 rumenih. Najbolj "obarvan" med njimi je Ivan Knezović s petimi rumenimi in enim rdečim kartonom.

"Gorica je odlično moštvo, ki je zelo uspešno krenilo v novo sezono, čeprav so zadnji dve tekmi izgubili," je najprej dejal nogometaš Rudarja, ki je še naprej z izbranimi besedami govoril o primorskem prvoligašu. "Čeprav so tekmi proti Mariboru in Olimpiji izgubili, so prikazali dobro igro in z malo več sreče bi si lahko priigrali kaj več," se moči današnjega nasprotnika zaveda 26-letni nogometaš, ki se veseli drugega letošnjega obračuna z Gorico: "Pričakujem odprto tekmo, na kateri bosta obe ekipi želeli zmagati. Na vsaki tekmi igramo bolje, kar bomo poskušali prenesti tudi na današnjo tekmo. Želim si dobrega obiska, da bodo navijači glasni kot vedno, mi pa bomo na igrišču dali vse od sebe."

Zelo samozavesten je pred dvobojem z drugo najboljšo ekipo dosedanjega poteka sezone Luka Prašnikar, prvi strelec Rudarja s štirimi zadetki: "Čaka nas zahteven nasprotnik, saj Goričani držijo visoko mesto na lestvici. V napadu so zelo nevarni, tako da bomo morali v obrambi odigrati čim bolj zbrano, na drugi strani pa pokazati, kdo je domačin. Vsekakor smo v boljšem stanju, kot smo bili na prvi medsebojni tekmi v Gorici, zato verjamem v naš uspeh." Ni kaj, optimizma v Velenju zagotovo ne manjka, a ker nogomet ni vedno le črno-bel, je tako tudi v taboru Gorice.

DVE STRANI KOVANCA
In to kljub dejstvu, da so v zadnjih desetih dneh v novogoriškem športnem parku doživeli dva zanesljiva poraza z Mariborom (1:4) in z Olimpijo (0:3). V dvoboju s trinajstkratnimi državnimi prvaki lige se je med strelce vpisal zgolj Miran Burgič, medtem ko je bil obrambni del ekipe precej bolj na udaru. Zdaj se pojavljata vprašanji, ali je Gorici malce pošla sapa ali pa je bilo to zgolj naključje.

Za oba možna odgovora obstaja dovolj razlogov. V boju z aktualnim državnim prvakom se vrtnice preprosto niso izkazale. Prikazale so eno najslabših predstav in vijoličasti so izkoristili ponujeno ob šok terapiji pod vodstvom novega trenerja. Proti Olimpiji so zaigrali precej bolje in bili boljši nasprotnik, dokler jih ni presekala najstrožja kazen ob koncu prvega polčasa, ki jo je zanesljivo izkoristil Rok Kronaveter. Nato je moral Grega Sorčan po fantastičnem zadetku Nika Kapuna in učinkovitem zaključku prej omenjenega Kronavetra še dvakrat po žogo v svojo mrežo.

SITUACIJA SE LAHKO HITRO OBRNE
Kljub temu v Gorici vlada mirno vzdušje, saj je igra na primerni ravni. Podobnega mišljenja je tudi Burgič, ki je dogajanje na zadnjih dveh tekmah spremljal iz prve roke: "Z Olimpijo se nam ni izšlo. Tekma je bila drugačna kot tista z Mariborom. Imeli smo ogromno priložnosti, Olimpija pa je zadela ob pravem trenutku," je začel skoraj 31-letni napadalec in pohvalil igro svoje ekipe: "Z lahkoto smo prihajali pred gostujoča vrata, potem pa slabo zaključevali akcije. Ni kaj, štejejo goli, teh pa tokrat nismo zadevali. Igro imamo in verjamem, da se bodo tudi rezultati obrnili nam v prid." Morda že proti Velenjčanom? "Čaka nas zahteven nasprotnik. Rudar je sicer v sredini lestvice, a ima čvrsto ekipo, naše misli pa so osredotočene na to, da obrnemo trend teh negativnih izidov. Prepričan sem, da ekipi ne bodo pustili nikakršnih posledic. Tudi situacija v doseganju golov se lahko hitro obrne."

Vsekakor si lahko obetamo všečno predstavo med vedno boljšim Rudarjem in drugouvrščeno Gorico. Vloge favorita pa kateremu od klubov ne moremo podeliti, čeprav na stadion Ob jezeru prihajata z različnima popotnicama.

Nikola Miljković