Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
20.09.2015 12:15:17
Deli članek:

DOMŽALE - KOPER: Statistična izenačenost, aktualna drugačnost

alesfevzer.com

Ko nasprotnika v nekem tekmovanju odigrata več kot 50 tekem, se ne zgodi velikokrat, da bi bila statistično povsem izenačena. V primeru Domžal in Kopra je vendarle tako. Kluba sta v PLTS do zdaj odigrala 56 medsebojnih obračunov, število doseženih zmag pa je pri obeh identično: 21.

Če bi torej sodili le na podlagi statistike, potem bi lahko mirne vesti zapisali: ob Kamniški Bistrici se bosta v nedeljo, ko bo to edina in torej zadnja tekma desetega kroga, udarila izjemno izenačena tekmeca. No, toda statistika v nogometu in športu na splošno ni vse. Vendarle veliko, če ne celo največ, pomeni trenutna forma. In če bi sodili po tem, kako dobro gre nogometašem posameznega kluba v zadnjem času, je sodba preprosta: klub iz Domžal se v spopad dveh tradicionalnih prvoligašev podaja kot absolutni favorit.

KDAJ SE JIM BO OBRESTOVALO?
Četa mladega strokovnjaka Luke Elsnerja je v devetih krogih osvojila šestnajst točk in zaseda več kot solidno tretje mesto, za vodilno Olimpijo, ki ima tekmo več, zaostaja devet točk. Medtem je Koper zbral pol toliko točk kot njegov tokratni tekmec. Obalni prvoligaš je na zadnjih petih tekmah slavil le enkrat, izgubil je tudi, ko se je v tej sezoni prvič pomeril s Koprom.

Pripravljamo se na izredno kvalitetnega nasprotnika, ki je z novim trenerjem nekoliko spremenil način igre. To bo za nas nov izziv, kar je dobrodošlo, saj bomo morali poiskati nove rešitve in vložiti dodatno energijo, da potrdimo prvo domačo zmago v sezoni.

Takratni obračun je bil sicer zelo specifičen in hkrati razburljiv kot le kaj. Domžale so namreč na Bonifiki po petdesetih minutah vodile že s 3:0, a na koncu vseeno trepetale za zmago. Koprčani so namreč z igralcem manj zabili dva gola in nekajkrat prišli na prag tretjemu. Toda od popolnega preobrata vseeno ni bilo nič in tudi tisti poraz je del mozaika, zaradi katerega je na Bonifiki prišlo do tektonskih premikov. Ti za zdaj sadov še niso obrodili, kljub menjavi trenerja (in še kakšni drugi spremembi) Koprčani še lovijo veter v svoja jadra.

Ob tem je zanimivo, da so se na Obali že pred časom zavili v molk, vsaj kar zadeva objave na njihovi spletni strani. Ta miruje, bodo nogometaši tudi ob Kamniški Bistrici? No, malce več sreče kot v Zavrču, kjer so izgubili z 0:1, bodo zagotovo potrebovali. Tam niso igrali slabo, tudi razmerje v strelih (9:3) v njihovo korist pove marsikaj o tem. "Zavrč je prišel do srečne zmage, a mi smo se pokazali v pravi luči. Imeli smo kar nekaj priložnosti, Zavrč pa je zadel iz praktično svojega edinega strela na tekmi. Ampak fantje so se borili in zaradi tega se jim bo tokrat izgubljeno vrnilo nekje drugje," pravi koprski trener Nedžad Okčić. Bodo imeli razlog za zadovoljstvo že tokrat?

PREMAGATI MORAŠ VSAKEGA
Kljub koprskim težavam v Domžalah rok še ne dvigujejo v zrak. Ne glede na vse so prepričani, da jih čaka zahtevna naloga. "Koper je vedno nevaren tekmec," poudarja trener Domžal Luka Elsner, ki se je v preteklem krogu veselil šele prve domače zmage v tej sezoni, in nadaljuje: "Ko bo dosegel prvo zmago, nikoli ne veš, kako dolgo serijo bo naredil. Pripravljamo se na izredno kvalitetnega nasprotnika, ki je z novim trenerjem nekoliko spremenil način igre. To bo za nas nov izziv, kar je dobrodošlo, saj bomo morali poiskati nove rešitve in vložiti dodatno energijo, da potrdimo prvo domačo zmago v sezoni." 

Ob tem je zanimivo, da je petkov žreb četrtfinala pokala poskrbel, da se bosta tokratna ligaška tekmeca v kratkem pomerila tudi na drugi fronti, ki v slovenskem nogometu vodi do Evrope. To bo Domžalčanom ponudilo priložnost za maščevanje, v pretekli sezoni so namreč prav proti Koprčanom zakockali vozovnico za veliki finale.

"Pred žrebom nisem imel nobenih želja, zato tudi zdaj ne morem reči, ali sem zadovoljen. Edini cilj v pokalu je osvojiti lovoriko. Kako se na tej poti zvrstijo tekmeci, je popolnoma vseeno, saj moraš premagati vsakega. Tudi igranje v finalu ti ne pomeni veliko, če ga izgubiš. Edino, kar nam prinaša žreb, je priložnost za maščevanje, ki v nogometu lahko prinese dodatno motivacijo. Po tej strani sem vesel, da smo dobili prav Koper," ne skriva Elsner, ki je hkrati zadovoljen, ker bo lahko že danes še dodatno spoznal igro pokalnega tekmeca: "Dobro je, da so tekme časovno dokaj blizu skupaj. V nedeljo bomo spoznali določene značilnosti igre nasprotnika, ki bodo verjetno prisotne tudi na pokalnih tekmah, zato bo taktična priprava s tega vidika nekoliko lažja. Kljub temu bo šlo za dve popolnoma različni tekmi. Trenutno je naša največja prioriteta nedeljska prvenstvena tekma."

Dodajmo, da ne v domžalskem ne v koprskem taboru ni niti enega, ki zaradi do zdaj prejetih kartonov ne bi imel pravice nastopa na tokratni tekmi.