magnifico Svet24.si

Magnifico še »nikoli ni uničil nobenega ...

poletje, pahljača, vročina Svet24.si

Preprosti triki, kako ohladiti dom, če nimate ...

litijska-stavba Necenzurirano

Naš denar gre za njihove nagrade in jahte. Zato, ...

peter gregorcic ss Reporter.si

Prihaja »nekaj velikega«: Janša bo z ...

doncic slovenija Ekipa24.si

Kraljevsko! Dončić ne skriva navdušenja, ...

Izbira obleke, ki najbrž ni naključna - tudi zaradi barv, ki so ustvarile neko celoto in sporočilo Odkrito.si

Foto zgodba: To najbrž ni bilo naključje

sesko 2 Ekipa24.si

Šešku moramo zdaj pomagati, kot je on pogosto ...

Andrej Miljković
Andrej Miljković
0 20.09.2015 10:47:41

Na drugi strani sotočja rek

vszi
Pozimi je z vsemi častmi postal član Borussie, pol leta pozneje jo je, potem ko z njo ni našel skupnega jezika, zapustil, jutri pa bo ponovno zaigral na njenem stadionu, največjem objektu te vrste v Nemčiji. Jasno, Kevin Kampl je postal član Bayerja, se pri njem že uveljavil in ravno v Dortmundu bo odigral tokratno prvenstveno tekmo.

Ko smo na prehodu iz prvega v drugi mesec letošnjega leta hitronogega slovenskega reprezentanta obiskali v neposredni bližini njegovega rodnega Solingena, so bile vloge zamenjane in obrnjene v več pogledih. Tako naše druženje kot njegovo udejstvovanje v rumeno-črnem dresu Borussie se ni začelo v Dortmundu, temveč v Leverkusnu. Usoda je pač hotela, da je na začetku obiskal svoj otroški klub in proti njemu tudi debitiral tako v majici dortmundske ekipe kot na splošno v nemški bundesligi.

Že takrat bi lahko prisegli, da je bilo v zraku nekaj čudnega, danes pa smo o tem prepričani. Verjetno drži ugotovitev, da bi moral Kampl že pozimi ravnati drugače in se dogovoriti za prestop iz Salzburga v Leverkusen, toda to ne pomeni, da poskus dokazovanja v vendarle nekoliko večjem dortmundskem okolju ni bil logičen in posledično razumljiv. Tako ali tako pa je vse skupaj zelo hitro prišlo na svoje mesto, kot da bi bilo v Nemčiji rojenemu sinu slovenskih staršev usojeno.

In tako ga danes sicer lahko obiščete v Dortmundu, a vanj prihaja kot igralec matičnega Bayerja ter ima s tem v enem od številnih lokalnih derbijev drugačno vlogo. Tudi v geografskem smislu. Čeprav gre za relativno majhen prostor, je izrazito razdeljen na navijaška območja številnih različnih mest, med katerimi se razdalje zaradi tega zdijo še večje, kot je čutiti na povsem natrpanih avtocestah. Območje pa je za nameček prav tako izrazito ločeno na dve porečji, ki malce naprej tvorita sotočje.

Najbolj vroči so derbiji znotraj posameznega od njiju, drugačni in drugače posebni pa so obračuni med klubi iz enega in drugega. Dortmund leži v Porurju, porečju reke Rur, in se najbolj sovražno gleda s Schalkejem ter še nekaterimi manjšimi ekipami iz iste doline. Leverkusen pa leži dobesedno streljaj od omenjenega Solingena in v Porenju, porečju veletoka Ren, najbolj divje dvoboje igra s Kölnom.



PREPAD NA LESTVICI, A...
Ravno srečanja Borussie in Bayerja spadajo med najbolj zanimiva snidenja z različnih strani sotočja, za Kampla bo tokratno iz najbolj logičnega razloga še toliko bolj posebno, s tekmovalnega vidika pa gre za obračun ekip, ki ju na začetku te sezone loči več kot le greben med dolinama. Farmacevti iz Leverkusna so namreč uvodne štiri kroge odigrali z negativno razliko v zadetkih in v tem pogledu je šest osvojenih točk celo spodoben izkupiček. A le v tem pogledu, kajti v vseh ostalih gre za slab dosežek, s katerim nikakor ne morejo biti zadovoljni.

Njihovi načrti so vključevali tičanje tik pod vrhom, če že ne poskus boja zanj, po tej logiki pa trinajsto mesto s polovično slabšim točkovnim izkupičkom od najboljšega dvojca predstavlja precejšnje razočaranje. Na drugi strani pa Borussia po slabi lanski sezoni (precej slabši od Bayerjeve) tvori prav omenjeni najboljši dvojec in je s štirimi zmagami na štirih tekmah ter z najboljšo razliko v zadetkih celo vodilna ekipa lige. Dortmund je travme prejšnjega tekmovalnega obdobja pustil daleč za seboj, Dortmund ponovno sanja in v Dortmundu so pred jutrišnjim srečanjem vsekakor v vlogi favoritov. Toda nikakor ne gre za klasičen obračun prvega s trinajstim, kajti dvig Bayerja se zdi le vprašanje časa in navsezadnje ga je moštvo iz Leverkusna nakazalo s čudovito zmago v ligi prvakov.

Z zmago, pri kateri je prav Kampl odigral eno od glavnih vlog. Na položaju obrambnega vezista je navdušil Nemčijo, posledično je pričakovati njegov nastop v udarni enajsterici in temu primerno so pričakovanja velika, možnosti rdeče-črnih pa vse prej kot majhne. Morda se bo zgodba o prepletu nadaljevala s predstavo, ob kateri bodo v Dortmundu kaj obžalovali, s prvim bundesligaškim zadetkom slovenskega nogometaša pa bi postala popolna.

Članki iz rubrike