Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jb
jb
07.10.2014 11:56:32
Deli članek:

Bilo je lepo, dokler je trajalo

Grega Wernig

Vmes je bilo postavljenih še nekaj rekordnih dosežkov, toda zdaj je že jasno, da je teh prijetnih časov konec.

Domžale so do zdaj v 1. SNL že res izgubile le dvakrat in so še naprej prve na lestvici, toda celo trener Luka Elsner opozarja: tako ne bo šlo naprej. K sreči bo imel drugi najmlajši strokovnjak v ligi zdaj nekaj časa, da igralce spravi nazaj v red.

Reprezentančni premor je za Domžale res prišel v pravem trenutku. "Drži, je kot naročen," se strinja Luka Elsner, ki s svojo zasedbo sicer še naprej zaseda prvo mesto, a hkrati opozarja: "Prednost se hitro topi." Mariborčani in Zavrčani zaostajajo za pet točk, s šestimi točkami manj je blizu tudi Olimpija, ob tem velja poudariti, da imajo vijoličasti in zeleno-beli tekmo manj. Zaradi tega bo naslednja tekma za Domžale še toliko pomembnejša, če bi po premoru ob Kamniški Bistrici slavil tudi Rudar, bi se Elsner resnično že lahko vprašal, zakaj se je po tako čudovitem uvodu v novo sezono vse postavilo na glavo.

Zavrč je Domžale premagal sploh prvič
Nogometaši Domžal in Zavrča so v soboto odigrali šesto medsebojno tekmo v 1. SNL, zanimivo je, da se je kar polovica vseh obračunov končala z neodločenim rezultatom. Velja pa omeniti še nekaj: Haložani so Domžalčane zdaj sploh prvič spravili na kolena. Ob Kamniški Bistrici so pred tem po enkrat remizirali in izgubili, zdaj so tudi zmagali, to pa je bila v 1. SNL že njihova četrta zaporedna tekma brez poraza.
"Ne želimo se vrniti v neposreden boj z ekipami, ki merijo na evropska mesta. Želimo nov zagon in pokazati obraz, ki smo ga kazali večino aktualne sezone. December je še daleč, tekem je še ogromno in na takšen način ne moremo nadaljevati uspešne zgodbe. Treba je narediti rez in začeti pisati nov list. Določen cikel tekem je končan, serija rezultatov je bila dobra, čeprav na koncu pokvarjena z dvema porazoma. Znova začenjamo z ničle, pokazati moramo stvari, ki so nas krasile na uvodnih tekmah. Pokazali smo veliko dobrega, na kar se lahko naslonimo, ampak vrniti moramo pravo tekmovalno miselnost, ki je skrbela, da v zadnjih sekundah tekem nismo prejemali golov," razpreda 32-letnik.

Nekdanjega kapetana Domžal zadnji poraz z Zavrčem še toliko bolj boli zaradi dveh dejstev: njegova četa je povedla, hkrati je dva zadetka dobila tik pred iztekom obračuna. "Ko smo imeli nadzor nad tekmo in smo naredili najtežje, prešli v vodstvo, vsebina ne bi več smela biti pomembna. V takšnem trenutku enostavno do preobrata ne sme priti. Narediti bi morali vse, da ne prejmemo golov. Ne smemo dovoliti nasprotniku, ki je bil v težkem položaju in je celotno tekmo veliko tekel ter se dobro branil, da mu uspe narediti preobrat. Nekaj nam še manjka, saj si vodilna ekipa v ligi takšnih stvari ne sme dovoliti. Do igralcev zagotovo ne bom gojil zamer, je pa v ustih ostal grenek priokus. Imeti moramo tekmovalno naravo, da ne zapravimo rezultata, ki smo si ga tako težko priborili," opozarja Elsner in dodaja: "Nismo pokazali prave tekmovalne miselnosti, da bi takšno tekmo do konca pripeljali z vsaj neodločenim rezultatom. Pri rezultatu 1:1 so se nam pojavljale napake, in namesto da bi ohranili mirne glave, smo nasprotniku ponudili priložnost, da domov odnese vse tri točke. Naredili smo korak nazaj v naši tekmovalni miselnosti in v gradnji našega karakterja. Pokazali smo premalo in prišel je čas, da zagrabimo za delo in se pošteno pogovorimo, kako naprej. Na takšen način zagotovo ne bo šlo več."

Ne glede na vse pa Domžalčani nimajo razloga za "rezanje žil". Utopično je bilo pričakovati, da Nejc Vidmar ne bo klonil niti enkrat, da bo niz neporaženosti trajal večno. Sezona je dolga, praktično ni kluba, čigar krivulja forme bi šla le navzgor. So tudi padci, je pa pomembno, kako se odzoveš, ko stopiš na mino. Lahko se predaš, lahko izobesiš belo zastavo. A bolje je, če dvigneš glavo, se spet zatopiš v delo in poskušaš nadaljevati tam, kjer si bil pred neuspehom.

Če si neporažen na desetih tekmah, to pomeni, da nekaj vendarle počneš dobro. Elsnerjeva naloga pa je, da v teh dneh ugotovi, kje se je zalomilo. In kako "napakico" odpraviti. Tudi zanj je to vsekakor nova velika preizkušnja v kratki trenerski karieri, ki bi ga lahko še dodatno izoblikovala kot strokovnjaka.