Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
am
am
23.10.2024 08:46:42
Deli članek:

'Igrala tipa z brado, ki se imata za ženski' - na tekmi ženske lige velik škandal

V Španiji ogromno prahu dviguje dogajanje v ženski katalonski ligi oziroma edinstven zaplet v ekipi Europa.

Z njo se je nedavno pomerila zasedba Terrasse in predstavnica za stike z javnostjo te ekipe je po tekmi javno obračunala z nasprotnicami. "Kako naj igramo, ko pa sta v vrstah nasprotnikov vstopila dva tipa z brado, ki sta se zdaj preprosto odločila, da se imata za ženski," je med drugim sporočila in seveda si lahko predstavljate, da je povzročila pravi požar, tako da je zadeva hitro prišla tudi na dnevni red najbolj izpostavljenih nacionalnih medijev - tako športnih kot ne. 

Europa se je hitro odzvala z ostro izjavo za javnost, v kateri je nasprotnike obtožila sovraštva in nasilja tako do transspolnih oseb kot nasploh do LGBTQ skupnosti. "Naš klub je stoletni klub z vrednotami in ne bomo se pustili fašistični agresiji. Temu bomo rekli odločno ne. Zagovarjamo športno obnašanje, fair play in vedno sledimo pravilom tekmovanja - tudi v tem primeru je tako. Delamo in borimo se za vse ljudi, da lahko živijo svobodno in brez nasilja v katerikoli obliki," so še med drugim zapisali. 

In za kaj pravzaprav gre - glede na to, da z vsem spoštovanjem ne more biti dvoma o tem, da sta Alex in Nil v ekipi Europa resnično edinstvena primera oseb, ki v ženski zasedbi in ženski ligi igrata s precej očitnima moškima bradama. Kot piše slovita madridska Marca, gre za obratna primera od tistih, ki v športu ponavadi dvigujejo prah. Osebi sta namreč v fazi transformacije iz žensk v moška, a ta prehod še ni zaključen in imata še vedno vse dokumente - tudi športne - ženskih oseb. 

"Dokler bo v dokumentih pisalo, da sem ženska, je to moja kategorija. V tem ne vidim problema," je dejal/a Alex, a hkrati poudarila/a, da se je priprav/a umakniti, če bi v ženski kategoriji postal/a preveč izstopajoč v konkurenci šibkejših nasprotnic.     

Galerija