Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Žan Libnik
Žan Libnik
22.10.2024 17:00:22
Deli članek:

V Stožice prihaja razvpiti zvezdnik: V nogometu osvojil vse, med štirimi stenami pretepal Plus

Profimedia

Olimpija bo v četrtek odigrala prvo domačo tekmo v letošnji izvedbi Uefa konferenčne lige. V Ljubljano prihaja avstrijski LASK, ki ima v svoji zasedbi nekdanjega svetovnega prvaka, devetkratnega nemškega prvaka, dvakratnega zmagovalca lige prvakov, danes pa enega najbolj osovraženih nogometašev v Nemčiji. Vse to in še marsikaj je Jerome Boateng.

Mnogi pravijo, da je bil najslabši v družini, pa je postal eden najboljših na svetu. Zgodba Jeroma Boatenga je zgodba o vztrajnosti, nepopustljivosti. O trmi.

Rodil se je kot najmlajši sin berlinske družine, s polbratoma si deli očeta ganskih korenin. "Odraščal sem v drugačnem okolju Berlina kot moja brata. Verjamem, da sem zaradi tega igral drugačen nogomet, da sem zaradi tega postal bolj oster, trd. Na betonu smo vedno igrali proti starejšim fantom, prekrški niso obstajali," je pred časom razlagal Jerome.

Najstarejši George je blestel v mladinskem pogonu Herthe, a nikoli ni uspel preskočiti na raven profesionalnega nogometa. Kevin-Prince je iz Herthe odšel k Tottenhamu, med drugim je v pestri karieri kasneje nosil še drese dortmundske Borussie, Milana in Barcelone.

Profimedia

Slednjega v starosti od Jeroma ločuje le leto dni, temu primerno je bilo tudi rivalstvo med njima. Kevin-Prince je bil vselej korak pred mlajšim bratom; leta 2006 je osvojil nagrado za najboljšega nemškega nogometaša v kategoriji do 19 let, Jerome je v tem izboru leto dni kasneje končal na tretjem mestu. Leta 2007 se je Kevin-Prince podpisal pod odmeven prestop k Tottenhamu, Jerome se je za neprimerno nižjo odškodnino preselil k Hamburgu.

Nekaj let kasneje ni bilo dvoma, kdo je spisal uspešnejšo zgodbo na najbolj elitni ravni svetovnega nogometa. Boateng je postal eden glavnih obrazov bavarskega monopola na nemških zelenicah, z Bayernom je dvakrat osvojil tudi ligo prvakov. Leta 2014 se je z Nemčijo povzpel na svetovni prestol nogometa, dve leti kasneje je bil razglašen za najboljšega nemškega nogometaša.

Profimedia

Ampak nekje na tej poti je nesporni velikan te čudovite igre počel tudi  milo rečeno  neumnosti, ki so njegovo zapuščino za vselej zaznamovale s črnim madežem. Kako je Jerome Boateng postal eden najbolj osovraženih nemških nogometašev?

Prve obtožbe ...
Februarja 2019 na dan privrejo hude obtožbe. Zvezdnik Bayerna naj bi med dopustovanjem na Karibih fizično napadel takrat že nekdanjo partnerko, mamo njegovih hčerk dvojčic. Boateng zanika vse obtožbe.

Bayern zapre vrata ...
Takratni predsednik bavarskega ponosa Uli Hoeness maja 2019 javno spregovori o tem, da si lahko osrednji branilec poišče novega delodajalca. Boateng kljub temu ostane član münchenske zasedbe, s katero v sezoni 2019-20 osvoji trojček. Zaradi pomanjkanja trdnih dokazov se zdi primer zaključen.