vesolje 5 Svet24.si

Najpomembnejši astrološki datumi v mesecu juliju...

struge, hiše, posledice poplav Svet24.si

Prizadeti v poplavah razočarani zaradi "žaljivo"...

901177_veznaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: policija sumi, da je bil posel...

peter gregorcic ss Reporter.si

Prihaja »nekaj velikega«: Janša bo z ...

kek (3) Ekipa24.si

Noro! Kek osupnil, glejte, česa Slovenci niso ...

Hannah Louise Hill je omrežila 36-letnika Odkrito.si

Pazite se te vplivnice! Prevarala je že mnoge!

sesko 2 Ekipa24.si

Šešku moramo zdaj pomagati, kot je on pogosto ...

STA
STA
18 01.06.2024 07:27:33

Real ali Borussia?! Danes na sporedu veliki spektakel tudi s Slovencem v pomembni vlogi

Nogometaši Reala Madrida in Borussie Dortmund bodo drevi ob 21. uri v Londonu igrali finale lige prvakov. V vlogi favorita so Španci, ki bodo lovili že svoj 15. evropski naslov, Nemci, presenečenje sezone, pa drugega. Finale bodo sodili slovenski sodniki na čelu s Slavkom Vinčićem.

Real, ki je dobil 14 od skupno 17 finalov v tem tekmovanju, je v izločilnih bojih zaporedoma odpravil Leipzig Kevina Kampla in Benjamina Šeška, branilca naslova Manchester City in Bayern, Borussia, ki ima zmago in poraz v finalih lige prvakov, pa je izločila PSV Eindhoven, Atletico Madrid Jana Oblaka in Paris Saint-Germain.

Madridčani so v tej sezoni lige prvakov še brez poraza, kar jim je uspelo sploh prvič do finala najprestižnejšega evropskega klubskega tekmovanja, po drugi strani pa je tudi za rumeno-črnimi dober niz, saj so izgubili le eno od zadnjih enajstih evropskih tekem. Dvoboj pa obeta zadetke. Ekipi se bosta v evropskih obračunih srečali petnajstič, na prejšnjih 14 je padlo kar 43 golov oziroma 3,07 na tekmo.

Borussia je bila nazadnje v finalu leta 2013, ko je tekmo gostil prav Wembley, takrat je izgubila proti Bayernu z 1:2. Madridčani pa so nazadnje igrali finale leta 2022, ko so takrat na Stade de Franceu ugnali Liverpool z 1:0.

Poseben dosežek bi z zmago v finalu uspel izkušenima Realovima nogometašema, 38-letnemu Luki Modriću in 32-letnemu Daniju Carvajalu, saj bi se s tem s po šestimi lovorikami pridružila rekorderju Pacu Gentu. V dobi lige prvakov, pred tem je bil to pokal državnih prvakov, pa sta oba že rekorderja skupaj s Karimom Benzemajem in Cristianom Ronaldom.

vincic


Skupno 69. finale, v ligi prvakov pa 32., bodo sodili slovenski sodniki. Glavni bo Vinčić, pomočnika bosta Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič. Ti trije so sodili že finale evropske lige 2022. V sobi za VAR bosta še Nejc Kajtazović in Rade Obrenović.

Članki iz rubrike