laboratorij, mikroskop Svet24.si

Je konec življenja zapisan v krvi?

poletje, pahljača, vročina Svet24.si

Preprosti triki, kako ohladiti dom, če nimate ...

darko horvat Necenzurirano

Vrnitev največjega slovenskega tajkuna: v Izraelu...

tina gaber robert golob pl Reporter.si

Skrivnost drugega polčasa: vlada Roberta Goloba s...

doncic slovenija Ekipa24.si

Kraljevsko! Dončić ne skriva navdušenja, ...

jožef m Njena.si

Ljubezen na vasi: To so kandidatke Jožefa ...

sesko 2 Ekipa24.si

Šešku moramo zdaj pomagati, kot je on pogosto ...

STA
STA
0 31.05.2024 21:31:19

Slovenke v kvalifikacijah za EP Latvijkam nasule šest zadetkov

Luka Vovk
Slovenska ženska nogometna reprezentanca je v tretji tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025 v Murski Soboti visoko premagala Latvijo s 6:0 (1:0). Izbranke Saše Kolmana so prišle še do tretje zmage v teh kvalifikacijah. Naslednja tekma Slovenke čaka v torek, ko bodo tekmice znova Latvijke v Sloki.

Slovenija - Latvija 6:0 (1:0)
* Mestni stadion Fazanerija, sodnice: Terteleac, Tepusa in Ivanov (vse Romunija).
* Strelke: 1:0 Agrež (32.), 2:0 Golob (57.), 3:0 Kolbl (70.), 4:0 Kajzba (75.), 5:0 Korošec (77.), 6:0 Prašnikar (90.).
* Slovenija: Meršnik, Eržen (od 71. Križaj), Golob, Gradišek, Agrež, Čonč (od 66. Kajzba), Korošec, Zver (od 79. Ketiš), Prašnikar, Kolbl (od 79. Janež), Makovec (od 78. Kramžar).
* Latvija: Nesterova, Garanča (od 75. Vitmore), Mairna, Ročane, Linina, Smirnova (od 67. Čemirtane), Zaičikova, Lipšane (od 46. Danilova), Poluhoviča, Suvitra (od 84. Šenberga), Miksone.
* Rumeni kartoni: Eržen; Poluhoviča, Suvitra, Čemirtane.
* Rdeči kartoni: /.

Slovenke so kvalifikacije odprle z dvema zmagama. V začetku aprila so najprej na domači zelenici z 2:0 premagale Moldavijo, nato pa so v Skopju s 5:0 odpravile še makedonsko izbrano vrsto. Danes so vpisale novo visoko zmago in tako na najboljši možen način začele kvalifikacije.

Druga tekma te skupine med Severno Makedonijo in Moldavijo se je končala z neodločenim izidom 1:1. To pomeni da ima Slovenija na vrhu skupine 2 v ligi C po treh zmagah 9 točk. Sledijo Makedonke s štirimi, Latvijke s tremi, Moldavke pa so pri eni točki.

Današnja tekma v Murski soboti je bila zaradi nevihte, močnega deževja in strel, odložena in se je začela z zamikom dobre ure. Slovenke so odločno začele, že v tretji minuti je Kaja Eržen zatresla vratnico, takoj zatem je Lara Prašnikar preizkusila latvijsko vratarko Sofijo Nesterovo.



Nato so nekoliko zapretile tudi gostje, a so bile Slovenke več pri žogi. Bile so podjetnejše in po dobre pol ure tudi povedle, po kotu z desne strani je bila z glavo natančna Sara Agrež za 1:0.

Slovenke so v 39. minuti nastreljale novo vratnico, tokrat Prašnikar, Latvijke pa so se v sodnikovem dodatku reševale še iz golove črte, tako da je Slovenija na odmor nesla le prednost zadetka.

V drugem polčasu pa so varovanke Saše Kolmana dodobra napolnile mrežo Latvije. Skozi celoten drugi del so bile Slovenke precej boljše in se bolj spogledovale z golom tekmic. Te so se branile do 57. minuti, nato pa je na 2:0 po novem kotu Kaje Korošec, veliko zmedo v kazenskem prostoru Latvije izkoristila Lana Golob.

Slovenke so bile precej nevarnejše, zmago pa potrdile v naslednjih nekaj minutah s tremi hitrimi goli. V 70. minuti je za 3:0 po predložku Prašnikar z leve strani z glavo zadela Špela Kolbl. Pet minut kasneje je na 4:0 povišala Nina Kajzba.

Le dve minuti zatem je bila za 5:0 s strelom z roba kazenskega prostora natančna Korošec. Končni izid 6:0 pa je ob koncu dvoboja (90.) postavila Prašnikar, ki je po vseh svojih priložnosti danes le prišla do zadetka.

Kvalifikacije so sestavljene iz ligaškega in finalnega dela, play-offa. Ligaška faza je v enaki obliki kot liga narodov: z ekipami, razdeljenimi v tri lige. Liga A in liga B imata po 16, liga C pa 19 ekip. Začetni položaj vsake ekipe v ligi je določen na podlagi rezultatov prejšnje lige narodov za ženske.

Kvalifikacije imajo dva cilja: uvrstitev na EP in biti čim višje uvrščen za prihajajočo ligo narodov, ki bo na sporedu v sezoni 2025/26.

* Liga C, skupina C2:
Severna Makedonija - Moldavija       1:1 (0:0)
Slovenija - Latvija                  6:0 (1:0)

- lestvica:
1. Slovenija             3  3  0  0 13:0  9
2. Severna Makedonija    3  1  1  1  5:9  4
3. Latvija               3  1  0  2  4:10 3
4. Moldavija             3  0  1  2  1:4  1

Članki iz rubrike