Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
06.02.2024 17:21:27
Deli članek:

Kje bo kariero nadaljeval slovenski reprezentant? Bil je na izhodnih vratih kluba, trener pa ga je ...

Luka Vovk

V začetku februarja smo pisali o negotovi klubski prihodnosti Mihe Zajca, ki so ga turški mediji znova postavljali na izhodna vrata Fenerbahčeja, a smo hkrati opozarjali, da v njegovi petletni turški avanturi praktično ni bilo prestopnega roka, v katerem se ne bi dogajale popolnoma enake stvari.

Še najglasneje se je o prestopu govorilo v lanskem poletju, ko se je slovenskemu reprezentantu iztekla pogodba s Fenerbahčejem. Zajc naj bi imel takrat proste roke za pogajanja z vsemi morebitnimi delodajalci, ničkolikokrat je bil na izhodnih vratih, selili s(m)o ga v vrste drugih turških velikanov, v Rusijo, morda še največkrat v njemu dobro poznano Italijo. Strateg Fenerja Ismail Kartal je naposled prižgal še zadnjo zeleno luč za podaljšanje pogodbe z Zajcem in podpisan je bil nov triletni dogovor.

Ampak tudi v letošnji sezoni status slovenskega reprezentanta na robu Orienta ni takšen, kot bi si ga želel. Predvsem ne zdaj, štiri mesece pred začetkom evropskega prvenstva, kjer bo Zajc razumljivo želel igrati čim bolj vidno vlogo. Matjaž Kek v drugi polovici kvalifikacij, ko je imel napadalno usmerjeni vezist tudi težave s poškodbo, nanj praktično ni računal; odigral je le štiri minute ob porazu na Danskem. Poškodba dimelj ga je sredi novembra znova postavila na stranski tir, zaradi nje je moral celo pod nož, po novem letu pa se je vrnil na treninge Fenerja. V tem času so se pričakovano znova pojavila glasna namigovanja, da bi Zajc utegnil zamenjati sredino.

Korenite kadrovske spremembe naj bi sprožilo število tujih nogometašev, 29-letnik iz Šempetra pri Gorici pa se je tako znašel na seznamu odpisanih. Ni bilo prvič, prav tako pa ni prvič, da so se stvari tekom zimskega prestopnega roka obrnile v drugo smer. Zajc pretirane želje po odhodu iz Istanbula ni kazal, prestopni rok v Italiji, ki se je znova zdela njegova najverjetnejša destinacija, na koncu pa je pomembno oziroma ključno vlogo po poročanju turških medijev spet odigral Kartal. Izkušeni turški strateg je na sredini igrišča v tem prestopnem roku izgubil Miguela Crespa, ki je okrepil vrste španskega prvoligaša Raya Vallecana, Kartal pa je ob tem ocenil, da si dodatnih odhotov v zvezni vrsti ne more privoščiti. Zato naj bi 62-letni strokovnjak pri vodstvu kluba izrazil željo, da Zajc ostane del Fenerjeve zasedbe. Slovenski reprezentant je tako tudi v kadru za jutrišnji obračun, ko se bo Fenerbahče v osmini finala turškega pokala pomeril z Gaziantepom. Pogodba z istanbulskim velikanom se Slovencu sicer izteče šele ob koncu sezone 2025/26.