nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Zaključek 1. sezone zaznamovale ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

STA
STA
0 06.02.2024 11:42:38

Kakšna bi bila vaša idealna skupina? Uefa bo v četrtek opravila žreb, Slovenija v tretjem bobnu z ...

Evropska nogometna zveza Uefa bo v četrtek ob 18. uri v Parizu izžrebala skupine za četrto izvedbo lige narodov. Slovenija bo igrala v ligi B, na žrebu pa bo v tretjem bobnu skupaj z Irsko, Albanijo in Črno goro. Tekmovanje se bo začelo septembra.

V ligi B bo tako kot prej 16 reprezentanc, ki bodo igrale v štirih skupinah. Ob že omenjenih ekipah v bobnu 3 so še v bobnu 1 Avstrija, Češka, Anglija in Wales, v 2 Finska, Ukrajina, Islandija in Norveška, v bobnu 4 pa Gruzija, Grčija, Turčija in Kazahstan. Vsaka ekipa bo igrala šest tekem, po tri doma in v gosteh.

V najvišji ligi, ligi A, bodo branilka naslova Španija, Hrvaška, Italija, Nizozemska (boben 1), Danska, Portugalska, Belgija, Madžarska (boben 2), Švica, Nemčija, Poljska, Francija (boben 3) ter Izrael, BiH, Srbija in Škotska (boben 4).

V ligi C bodo Romunija, Švedska, Armenija, Luksemburg (boben 1), Azerbajdžan, Kosovo, Bolgarija, Ferski otoki (boben 2), Severna Makedonija, Slovaška, Severna Irska, Ciper (boben 3), Belorusija, Litva ali Gibraltar, Estonija in Latvija (boben 4), v ligi D pa Litva ali Gibraltar ter Moldavija (boben 1), Malta, Andora, San Marino, Lihtenštajn (boben 2).

Tekme skupinskega dela bodo od 5. do 7. septembra, od 8. do 10. septembra, od 10. do 12. oktobra, od 13. do 15. oktobra, od 14. do 16. novembra ter od 17. do 19. novembra.



Tako imenovani play-off, ki je novost v tekmovanju, bo med 20. in 25. marcem 2025, takrat bo tudi četrtfinale lige A. Zaključni turnir bo med 4. in 8. junijem 2025, gostila ga bo ena od udeleženk.

V play-offu za obstanek oziroma napredovanje iz ene v drugo ligo, bodo tretjeuvrščene ekipe iz lige A igrale proti drugouvrščenim iz lige B, tretjeuvrščene iz lige B proti drugouvrščenim iz lige C, najboljši dve četrtouvrščeni ekipi iz lige C pa proti drugouvrščenima v ligi D. Zmagovalci skupin v ligah B, C in D sicer avtomatsko napredujejo v ligo višje, najslabši v A, B in C pa padejo v eno ligo nižje.

V ligi A bodo v četrtfinale šle prvo- in drugouvrščene ekipe, štiri zmagovalke se bodo nato merile na zaključnem turnirju. Ob Španiji so doslej ligo narodov osvojili še Portugalci in Francozi.

Ob rednih kvalifikacijah bo tudi liga narodov 2024/25 ponudila dodatne možnosti za preboj na svetovno prvenstvo 2026. Za zadnja štiri mesta se bo potegovalo 12 drugouvrščenih ekip iz kvalifikacij ter štiri najbolje rangirane zmagovalke skupin lige narodov, ki jim ne bo uspelo priti na SP prek rednih kvalifikacij.

Članki iz rubrike