gasilec, gasilci Svet24.si

Novo zažiganje vozil, tokrat v Šiški

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

sta
sta
0 08.06.2023 09:13:54

Končno so ga dočakali! Angleži do prve lovorike po letu 1965

Profimedia
Nogometaši angleškega West Hama so zmagovalci tretjega kakovostnega razreda evropskih nogometnih pokalov. V finalu konferenčne lige so v Pragi z 2:1 (0:0) premagali Fiorentino in tako nasledili Romo, ki je v prejšnji sezoni dobila prvo izvedbo tega tekmovanja.

* Stadion Eden Arena, gledalcev 18.000, sodniki: del Cerro Grande, Devis, Ayuso (vsi španija).
* Strelci: 0:1 Benrahma (62., 11-m), 1:1 Bonaventura (67.), 1:2 Bowen (90.).
* Fiorentina: Terracciano, Dodo, Milenković, Ranieri (od 84. Igor), Biraghi, Amrabat, Mandragora (od 90. Barak), Bonaventura, Gonzalez, Jović (od 46. Cabral), Kouame (od 62. Saponara).
* West Ham: Areola, Coufal, Zouma (od 61. Kehrer), Aguerd, Emerson, Souček, Rice, Paqueta, Bowen, Antonio (od 90. Ogbonna), Benrahma (od 76. Fornals).
* Rumeni kartoni: Mandragora, Milenković, Ambramat; Benrahma, Aguerd, Bowen.
* Rdeč karton: /

V zaključnem obračunu tretjega najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja sta se danes pomerila kluba, ki že dolgo nista dobila nobene evropske lovorike. Do danes zadnjo lovoriko je imela Fiorentina iz leta 1961, West Ham pa iz 1965, oba sta dobila pokal pokalnih zmagovalcev. Zdaj bodo lahko bolj zadovoljni pri londonskem klubu, saj so v Pragi v finalu zmagali z zadetkom v 90. minuti.

Najmlajše tekmovanja Evropske nogometne zveze je danes dobilo šele drugega prvaka, prvo izvedbo je lani dobila italijanska Roma. Poleg pokala pa je bila nagrada za zmago tudi praktična - uvrstitev v evropsko ligo, kar sta lovila oba tekmeca, saj se jima prek nacionalnih prvenstev ni uspelo uvrstiti v nobeno evropsko tekmovanje.

Današnji obračun je imel ne prav športen uvod že pred tekmo. V Pragi so se kljub poostrenim policijskim enotam spopadli navijači obeh ekip, številni angleški so na Češko pripotovali brez vstopnic za večerni obračun. Češka policija je tako že pred tekmo imela precej dela, neljube scene pa so se ponovile tudi na tekmi.

Prvi polčas sicer precej nerazburljive nogometne predstave, v kateri je imel za West Ham edino priložnost prvi zvezdnik Declan Rice, a ni bil dovolj natančen, je namreč zaznamoval nov incident angleških navijačev. V 33. minuti so pristaši West Hama ob poskusu izvedbe kota obmetavali kapetana tekmecev Cristiana Biraghija s plastičnimi kozarci, pri čemer ga je eden tudi zadel in povzročil krvavečo ureznino na glavi.

Italijani pa so imeli veliko priložnost že v sodnikovem dodatku, ko je po strelu Christiana Kouameja žoga zadela vratnico, odbitek je pod vratarjem Alphonsom Areolo v mrežo spravil Luka Jović, a je bil pri tem v prepovedanem položaju.

Tudi nadaljevanje je bilo sprva precej omrtvičeno, a so v 62. miniti Angleži prišli do vodstva. Pred tem je Biraghi v kazenskem prostoru nerodno ustavljal žogo in igral z roko, po ogledu posnetka pa je sodnik pokazal na belo točko. Zanesljivi izvajalec je bil Said Benrahma.

A le nekaj minut zatem je na drugi strani spretni Giacomo Bonaventura z natančnim strelom s kakšnih desetih metrov zadel za izenačenje.

Igra se je po teh dveh zadetkih vendarle razživela, vsaka od ekip si je pripravila še nekaj polpriložnosti. A zadetka ni bilo in ekipi sta bržčas že razmišljali o podaljšku.

Toda v zadnji minuti tekme je Biraghi izgubil žogo na svoji polovici, Angleži pa so bliskovito izvedli protinapad. Lucas Paqueta je s podajo sijajno zaposlil Jarroda Bowena, ta je ušel tekmecem in stekel proti golu ter matiral Pietra Terracana. Fiorentini pa je v sodnikovem dodatku zmanjkalo časa za izenačenje. 

Članki iz rubrike