Zoran Janković Svet24.si

Janković okrcal ljubljansko Levico: Niti SDS jih ...

gospodarski minister Matjaž Han Svet24.si

Magna bo Sloveniji vrnila denar

20150112-00580293 Necenzurirano

Ko je hišni dobavitelj "zlizan" z bolnišnico: ...

mala seva buzekijan pernula pl Reporter.si

Miro Senica in Katarina Kresal sta sanjala, da ...

djokovic Ekipa24.si

Ufff, kakšne besede Đokovića: Ne vem, če bom ...

Rock Hudson je bil izjemno privlačen in prodoren igralec v Hollywoodu v petdesetih in šestdesetih le Odkrito.si

Od bleščečega Hollywooda do krute bolezni

cedevita olimpija 23 af Ekipa24.si

Cedevita Olimpija preživela in izsila tretjo ...

STA
STA
0 25.05.2023 15:47:03

Neverjetno, nemški nogometni klubi zavrnili milijardni vložek

Profimedia
Klubi nemških prve in druge lige so zavrnili vstop zasebnega vlagatelja v lastništvo nemške nogometne lige (DFL). Na sredini izredni seji predlog o zeleni luči za prodajo manjšinskega deleža enemu od štirih neimenovanih ponudnikov ni dobil zahtevane dvotretjinske večine 36 klubov, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je pojasnil vodja nadzornega odbora DFL Hans-Joachim Watzke, je bilo enajst glasov proti prodaji investitorju, pet pa vzdržanih. Tako so za podporo predlogu zmanjkali štirje glasovi.

Watzke je namignil, da je bilo vseh enajst glasov proti iz klubov druge lige. "Kdorkoli se vzdrži pri tako pomembnem vprašanju, me malo preseneča. Ampak vsak lahko naredi, kar hoče," je dejal na novinarski konferenci po seji.

Kot piše dpa, je takšen razplet velik poraz vodstva DFL pod Watzkejem in začasnima direktorjema Axlom Hellmannom ter Oliverjem Lekijem. "Včasih je življenje preprosto. To je demokracija. Večina je bila jasna, ampak na takšna, kot smo si želeli. Zato je od danes naprej ta tematika končana," je še dejal Watzke.

DFL je želela prodati deleže vlagatelju. Kot narekujejo pravila lige, nobeden od klubskih lastnikov ne sme imeti več kot 50-odstotnega deleža. Da bi zaobšli to pravilo in da bi naredili nemški nogomet bolj konkurenčen, je vodstvo lige predlagalo vlaganje v prvi dve ligi kot celoti.Bayer Leverkusen in Wolfsburg sta sicer izjemi lastniškega pravila, znanega kot 50+1.

Načrt DFL z novim vlagateljem pa je bil takšen, da bi ta dobil 12,5 odstotka medijskih pravic za prvo in drugo ligo za obdobje 20 let. DFL je pri tem računala, da bi za to iztržila približno dve milijardi evrov.

Od tega svežega kapitala bi 85 odstotkov šlo za prihodnja vlaganja in za okrepitev stabilnosti DFL. Omenjenih 36 klubov pa bi od tega za prosto uporabo dobilo le 15 odstotkov.

Ob klubih so bili proti predlogu tudi navijači, ki so večkrat na to opozorili na tekmah s transparenti, kot so "Ne vlagateljem v DFL" in "Liga pripada vsem nam - proti vlagateljem".

Članki iz rubrike