baby lasagna Lady

Vsak tatu je bil premišljen

mirjam poterbin portret 1 Lady

Z mladostno energijo v petdeseta

rok-snežič Necenzurirano

Zdaj vemo: Janša je lagal, Snežič je financer SDS

natasa pirc musar volodimir zelenski fb Reporter.si

Mini udar Nataše Pirc Musar in ukrajinski posli: ...

tadej pogacar Ekipa24.si

Super heroj, super človek! Tadej Pogačar z ...

blaž in Lara Njena.si

Izbranki Blaža Švaba pripravili zabavo ob ...

jan oblak Ekipa24.si

Oglasil se je Jan Oblak in poslal sporočilo, ob ...

am
am
0 11.09.2021 09:39:54

Res NORO! RONALDOV (ponovni) debi bo gledal VES SVET. Z izjemo Angležev … Kako, zakaj?

Reuters
Angleško prvenstvo v znamenju velike vrnitve velikega portugalskega zvezdnika.

Več kot 12 let po njegovem – takrat v zameno za rekordno odškodnino – odhodu iz Manchester Uniteda k madridskemu Realu bo eden najslavnejših nogometašev vseh časov še drugič v karieri debitiral v dresu rdečih vragov. Pri 36 letih želi še enkrat zablesteti v – zdaj čisto res in brez konkurence – najmočnejši ligi na svetu ter svoj nekdanji in novi klub za vsako ceno popeljati nazaj na pota nekdanje slave, njegov današnji nastop na tekmi proti Newcastlu pa obljublja rekordno globalno televizijsko pozornost. In, ne boste verjeli, popolnoma nično na Otoku.

Ne, ni se nam zmešalo. In ne, niste napak prebrali. Čeprav so eno najbolj nenavadnih pravil v nogometnem svetu Angleži med marcem leta 2020 in koncem prejšnje sezone zamrznili ter v tem obdobju zaprtih stadionov in praznih tribun povsem sprostili televizijske omejitve, jim ni prišlo niti na misel, da ne bi v svojem slogu ostali povsem zvesti železni tradiciji. V trenutku, ko je vladni odlok ponovno dovolil tekme na polnih stadionih, je s pritiskom na gumb in praktično brez resnega ugovarjanja ponovno zaživela sobotna nogometna zatemnitev, kot pravijo za celinske razmere resnično neverjetnemu pravilu z začetka šestdesetih let (!?) prejšnjega stoletja.

Kaj ta zatemnitev pomeni v praksi? Da med 15. in 17. uro po angleškem času (torej med 16. in 18. po slovenskem), ko je še vedno na sporedu največ tekem vsakega kroga v premier ligi, na angleških televizijah ne smejo predvajati niti minute nogometa. Ne v neposrednem prenosu ne v posnetku, ne angleškega ne tujega. Morda se boste spomnili, ko je bil v ta termin pred leti postavljen neki zelo odmevni el clasico in so se Angleži pritoževali celo bolj kot zaradi katerekoli domače tekme. Kadarkoli. Do danes, seveda. Do danes, ko je na našo 16. in angleško 15. uro postavljeno srečanje Manchester United – Newcastle, ki ga noro nestrpno pričakuje ves svet, gledal pa ga bo lahko ves svet … razen Anglije.
Angleški koncept je sicer izjemno plemenit. Termin brez televizijskega nogometa so sprostili v želji, da bi vanj natrpali čim več tekem vseh mogočih nižjih lig, ljudi pa spodbudili, da v tem času pač odidejo na stadion spremljat svojo lokalno ekipo – katerokoli pač in kjerkoli pač. K prepovedi predvajanja je zato dodano še po pol ure na vsaki strani za pot na stadione in z njih, koncept še dandanes kljub občutku zastarelosti deluje fantastično, premier liga pa se temu prilagaja in se ponavadi zna izogniti večjim nesmislom. Ponavadi. Do danes.

Koledar tekem 4. kroga je bil oblikovan, ko si še nihče ni niti v sanjah mislil, da se bo Cristiano Ronaldo vrnil na Otok, kaj šele da bo šokiral nogometni svet z vrnitvijo k Manchester Unitedu. Štiri televizijske termine so zato odgovorni razporedili tako, da se med njimi obračun Manchester United – Newcastle ni znašel, kar danes seveda deluje kot čista norost. Že tako je bilo malce nenavadno v čas zatemnitve postaviti tako omenjeno tekmo kot dvoboj Leicestra in Manchester Cityja, a premier liga ima svojo logiko in stvari po pravilu delujejo. Očitno niso znali predvideti, da bi se lahko ujeli v tako ultimativen nesmisel.

Nobenega dvoma namreč ne more biti o tem, katero tekmo 4. kroga bo v največjem številu gledal širni svet. Še več, utegnila bi biti kar najbolj gledana tekma celotne sezone, ponekod napovedujejo celo rekorde. Če nič drugega, je treba vedeti, da je Ronaldo človek z največjim dometom na družbenih omrežjih med vsemi javnimi osebnostmi našega planeta – in tudi če mu ne priznate nič drugega, mu to merljivo dejstvo preprosto morate. Cristiano je v tem pogledu fenomen brez primere, njegovo vrnitev na Otok in vnovični debi bodo želeli videti celo nešteti povsem brez nogometnega zanimanja, kaj šele navdušenci nad tem edinstvenim športom. In enako je seveda tudi na Otoku, a bodo v tem neverjetnem spletu okoliščin ostali povsem praznih rok.
Poleg že davno in mnogo vnaprej razprodanih tribun Old Trafforda bo Ronaldovo prvo tekmo mogoče v živo spremljati le še na en način – na kultnem petem programu nedotakljivega BBC-jevega … radia. Televizija Sky bo predvajanje v posnetku začela takoj po izteku zatemnitve ob 17.30 po lokalnem času (torej ob 18.30 pri nas) in pričakujejo, da bo celo posnetek presegel gledanost tekme Chelsea – Aston Villa, ki bo v tistem terminu potekala v živo.
Medtem v Sloveniji – tako kot povsod po svetu, kjer obstaja kak lastnik TV pravic – teh težav nimamo. Vsaj ne v tako velikem obsegu, kajti še vedno obstaja tisti zoprn zaplet, po katerem vseh športnih televizij ni mogoče gledati pri vseh ponudnikih.

Članki iz rubrike