oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

erika znidarsic sr Reporter.si

Erika Žnidaršič izgubila živce: kako je ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

STA
STA
0 03.04.2021 14:50:05

Poseben magistrski študij za nekdanje nogometaše

Reuters
Evropska nogometna zveza (Uefa) tudi letos pripravlja četrti magistrski študijski program za vrhunske nogometaše (Uefa MIP) z namenom, da se po koncu kariere lažje vključijo v nove poklicne in poslovne izzive ter dobijo novo priložnost za uspeh v športu.

Krovna nogometna organizacija stare celine je leta 2015 začela s posebnim magistrskim programom za nekdanje igralce, ki se je izkazal za zelo uspešnega, saj je več kot 80 odstotkov diplomantov prvih dveh programov našlo zaposlitev v nogometni organizaciji ali napredovalo na karierni poti.

Ta edinstven program je razvila Uefina akademija v partnerstvu z evropsko podružnico svetovnega igralskega združenja FIFPro, združenja evropskih klubov (ECA) in izkušenimi predavatelji. Temelji na prepričanju, da lahko nekdanji igralci veliko prispevajo v administraciji in upravljanju nogometa, je danes poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

S prenosom ustreznega znanja, ki ga potrebujejo igralci, da postanejo usposobljeni strokovnjaki, Uefa nacionalnim zvezam omogoča uporabo izkušenj in znanja svojih nekdanjih reprezentantov ter jim ponuja priložnost, da ob koncu kariere razvijejo menedžerske sposobnosti.


Program vključuje sedem sedemdnevnih semestrov, od katerih bo vsak obravnaval različne vidike nogometne administracije in menedžmenta. Program bo potekal v angleškem jeziku 20 mesecev na sedežu Uefe v Nyonu, Parizu, Amsterdamu, Barceloni, Dortmundu, Londonu in New Yorku. Študijski program se bo začel oktobra 2021 sklenil pa se bo junija 2023.

Ta program so že uspešno končali denimo vrhunski igralci, kot so Eric Abidal, Luis Garcia, Nuno Gomes, Stilian Petrov, Maxwell, Youri Djorkaeff, Juninho, Christian Karembeu, Gaizka Mendieta, Gilbert Silva, Kolo Toure, Didier Drogba, Emile Heskey, Florent Maloude, Kake.


Med predavatelji pa izstopajo generalni direktor Mednarodnega olimpijskega komiteja Christophe De Kepper, direktorica Uefe za ženski nogomet Nadine Kessler, predsednik organizacijskega odbora olimpijskih iger v Parizu 2024 Tony Estanguet, športni direktor PSG Leonardo, namestnik komisarja NBA Mark Tatum, izvršni direktor Ajaxa Edwin van der Sar, nekdanji direktor Hublota Jean-Claude Biver.

Značke: nogomet, uefa

Članki iz rubrike