franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

STA
STA
0 31.05.2020 18:26:39

ZVEZDNIKOV SIN po golu pokleknil kot Kaepernick

Reuters
Marcus Thuram je na tekmi nemške bundeslige po enem od dveh zadetkov za svojo Borussio Mönchengladbach s simbolično potezo podpore opozoril na rasizem in izrazil solidarnost političnim protestom, ki so se predvsem v ZDA razširili po smrti temnopoltega Georgea Floyda.

Po drugem zadetku na tekmi z Unionom iz Berlina (njegova Borussia je na koncu zmagala s 4:1) je 22-letni sin nekdanjega svetovnega prvaka Liliana Thurama pokleknil na igrišču in sklonil glavo. S to potezo je posnemal številne temnopolte igralce ameriškega nogometa v ligi NFL, ki na tak način izražajo podporo boju za pravice temnopoltih in se borijo proti rasizmu na športnem področju.

Obenem pa je ta poteza tudi odziv na demonstracije v ZDA, ki so se začele po smrti temnopoltega Floyda in so usmerjene proti policijskemu nasilju.



Simbolično potezo s poklekanjem je leta 2016 med igranjem ameriške himne začel dolgoletni zagovornik boja proti rasni in družbeni neenakosti ter nekdanji podajalec San Francisco 49ers v ligi NFL Colin Kaepernick. Ta je danes v ZDA tudi ustanovil poseben sklad za pravno pomoč protestnikom.

Svojega nogometaša je podprla tudi Borussia Mönchengladbach, na Twitter profilu kluba so ob fotografiji klečečega Thurama zapisali, da gre za poseben trenutek in da fotografija ne potrebuje pojasnila.

Značke: nogomet, nemčija

Članki iz rubrike