Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 04.04.2020 07:43:04

Ljudje UMIRAJO, vi pa... Zvezdniki premier lige na udaru OSTRIH KRITIK: Imate nas za KRIMINALCE, a...

Profimedia
Igralci nogometa v najelitnejšem angleškem prvenstvu so se znašli na udaru kritik, ker se ne želijo sredi pandemije koronavirusa odreči delu svojih plač. Kapetani klubov premier league so razpravljali o možnih potezah, da bi denar nakazali v dobrodelne namene, je na svojih spletnih straneh poročala britanska radiotelevizija BBC.

Igralci v vsej ligi so se znašli pod udarom hudih kritik in pozivov po znižanju plač. V ospredju teh, ki pozivajo igralce, da naj delijo usodo vseh na Otoku, je minister za zdravje Matt Hancock, ki je prepričan, da bi morali igralci narediti več in odigrati svojo vlogo. Toliko bolj zdaj, ko je tudi na Otoku število smrtni žrtev zaradi koronavirusa iz dneva v dan večje.

Kapetani ekip premier lige so pozive vzeli resno ter pod vodstvom kapetana Liverpoola Jordana Hendersona razpravljali o možnosti, da bi se odrekli delu plač, o možnem odlogu plačila oziroma da bi del prihodkov namenili v dobrodelne namene, je poročal BBC.

Kapetani so tako prišli do skupne ugotovitve, da bi lahko oblikovali denarni sklad, v katerega bi se stekale donacije, najbolj primeren uporabnik teh sredstev pa bi bil britanski javnozdravstveni sistem NHS.

Zaenkrat še ni znano, koliko bi znašal prispevek oziroma ali bodo predlagali pavšalen znesek, ki bo veljal za posamezen klub.

Predsednik parlamentarnega odbora za kulturo, medije, šport in digitalne tehnologije Julian Knight je pisal izvršnemu direktorju premier league Richardu Mastersu ter zagrozil, da bodo za klube, ki so del ne-igralskega kadra dali na čakanje, hkrati pa niso igralcem znižali plač, obdavčili z izrednim davkom, če ne bodo do 7. aprila spremenili svoje odločitve.


Delodajalska stran, Združenje menedžerjev angleške lige (LMA), je sporočila, da se finančni položaj klubov zaradi pandemije močno razlikuje.

"Pristopi, kako so se lotili reševanja finančnih težav, se razlikujejo od kluba do kluba, nekateri klubi so vse zaposlene dali na čakanje, nekateri pa so iz tega izvzeli trenerje, klubske zdravnike in fizioterapevte, kar jim je omogočilo nadaljnje delo na daljavo z igralci, tako da bodo nogometaši pripravljeni igrati, ko bo dovolj varno, da se bo nogomet lahko nadaljeval," so sporočili.

"So tudi klubi, kjer so se že dogovorili o znižanju plač ali pa so se dogovorili za odlog dela plač, da so lahko plačali neigralske člane kolektivov," so še zapisali.

V premier ligi tako postavljajo za zgled predsednik Tottenhama Daniel Levyja, ki je lani zaslužil več kot sedem milijonov evrov, in je eden tistih, ki se je odrekel petini svojega zaslužka. Levy je angleške vrhunske igralce pozval, naj "naredijo svoj del za nogometni ekosistem".

Krilni igralec Crystal Palaca Andros Townsend je prepričan, da so nogometaši v teh časih krize "lahka tarča" za napad.

"Minister za zdravje skuša krivdo zvaliti na nogometaše. Mislim, da to ni prav. Njegovo delo je, da je odgovoren za delovanje javnega zdravstva. Delavci v zdravstvu so premalo plačani že leta. Zdaj pa nas želijo prikazati kot nekakšne kriminalce," je še igralsko stran v nogometu predstavil Townsend.

Članki iz rubrike