profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

ba
ba
0 01.04.2020 09:00:24

Je nekdanji klub DARETA VRŠIČA sprožil plaz? Je to razlog tudi za PANIKO v SLOVENIJI? Tukaj je odgovor ...

Sedemkratni slovaški prvak iz Žiline je postal prvi (nekoliko bolj) zveneči nogometni kolektiv na stari celini, ki je uradno razglasil stečaj zaradi finančnih posledic blokade zaradi epidemije koronavirusne bolezni. Koliko bo še takšnih? Je nekdanji klub Dareta Vršiča le sprožil plaz?

Popolnoma jasno je, da se bo nogomet po koronavirusu prisiljen ubadati s številnimi težavami, posledice krize bodo zelo hude, a bržčas so le redki pričakovali, da bi lahko tako hitro mrknil klub, ki ima med evropskimi ljubitelji nogometa precejšnje simpatije. Danes (žal ni prvoaprilska šala) bo zaradi posledic epidemije koronavirusa stekel stečajni postopek pri slovaškem velikanu Žilini. Klubu, ki je osvojil sedem naslovov prvaka, zadnjega leta 2017, in je pred leti gostoval tudi pri Olimpiji v Stožicah v kvalifikacijah za ligo Europa, še prej pa dajal kruh nekdanjemu slovenskemu reprezentantu Daretu Vršiču. Tja je prestopil iz Celja, to pa je bil tudi prvi klub danes vezista Kopra v tujini. V zeleno-rumeni opravi je v sezonah 2005/06 in 2006/07 odigral 41 tekem in dosegel 12 zadetkov, nakar je prestopil v romunsko Politehnico iz Temišvarja.


Predlagali so drastično znižanje

Po razglasitvi stečaja je vodstvo kluba, ki je vzgojil številne odlične igralce (Milan Škriniar, Robert Boženik, Laszlo Benes ...), razdrlo pogodbo s 17 člani prve ekipe, ki so nasprotovali predlogu kluba o kar 80-odstotnem znižanju plač. "Stečajni upravitelj je prekinil pogodbe z najbolje plačanimi igralci in s tistimi, ki bi jim pogodbe potekle v zimskem oziroma poletnem prestopnem roku. S tistimi, ki so ostali, gre za mlade in nadarjene fante, pa bomo sklenili nove pogodbe s finančno nižjimi zneski," je klub sporočil na spletni strani.
"Klub nam je predlagal znižanje plač, toda s tako velikim rezom se nismo strinjali. Vseeno pa smo se želeli pogajati, saj nismo vedeli, da bo razglašen stečaj," so svojo plat pojasnili igralci.
Na Slovaškem sicer še niso sprejeli odločitve o koncu sezone. Žilina je trenutno na drugem mestu na lestvici z 10 točkami zaostanka za vodilnim Slovanom iz Bratislave. Medtem ko klubi v največjih petih ligah največji del prihodkov dobijo z bogatimi pogodbami o televizijskih pravicah, pa na Slovaškem, tako kot marsikje drugje, strategija financiranja kluba temelji skoraj izključno na prihodkih od prodaje igralcev. "Proračun kluba za leto 2020 temelji na prihodkih od prestopov igralcev v poletnem prestopnem obdobju. Za zdaj smo dobili le desetino denarja od zadnjega prestopa Roberta Boženika v Feyenoord za štiri milijone evrov. Danes je tako povsem jasno, da bo dohodek od poletnih prestopov blizu nič," je vodstvo Žiline zapisalo na svoji spletni strani. »Postopek ukinitve kluba lahko traja nekaj mesecev, lahko pa tudi dve leti,« je ob tem dodal stečajni upravitelj Rastislav Otruba.

Ne vem, kaj je v ozadju

Seveda se samo po sebi zastavlja vprašanje, ali se je na Slovaškem le sprožil plaz in bo podobnih žalostnih primerov v prihodnje še veliko ali zelo veliko. Žilina je prav gotovo primerljiva s slovenskimi prvoligaši, zato takšen strah bržčas ni odveč. "Ne vem natančno, kaj je v ozadju, sindikat na Slovaškem je šele v ustanavljanju. A kolikor sem uspel razbrati, je to posledica slabe politike že od prej. Težko verjamem, da ima 14 dni karantene in prekinitve tekmovanj takšne posledice. Sploh če bi se z igralci nekdo normalno pogovoril in jim predstavil, kaj se bo zgodilo, če ne privolijo v znižanje. Res ne verjamem, da se ne bi dogovorili. Kaj ti pomaga, če ne dobiš nič?! Kar zadeva Slovenijo, v tem trenutku pri nas ni kluba, ki bi bil v takem položaju," se je na mrk slovaškega kluba odzval predsednik Spinsa Dejan Stefanović.

Članki iz rubrike