19_KKK_2206 Odkrito.si

Bo Jerneju Damjanu lahko pomagala žena?

toča, pod mostom, vozniki Svet24.si

"Človeška norost ne pozna meja!" To so počeli ...

pitagora Petisvet.si

Zgodovina magije - 2. del: starodavni rituali

vročin Svet24.si

Naslednji vročinski val obeta pekel, temperature ...

verboten 3 Svet24.si

Natalija Verboten zaslužila več kot pol milijona...

BRENDI s sinom DEJANOM in h_.TINO (1) Njena.si

Dejan Vunjak ganil z očetovo fotografijo

lucija 3 Njena.si

To je partner Ana Marie Mitić

nu
nu
0 11.01.2019 16:29:57

VRTOGLAVI ZASLUŽKI! To je lestvica klubov, ki izkazujejo NAJVEČJI DOBIČEK

Profimedia
Med tistimi nogometnimi klubi na svetu, ki svoje preživetje zagotavljajo predvsem s prodajo igralcev, so tudi slovenski. In še mnogi drugi, ki s to dejavnostjo ustvarjajo pravo malo bogastvo.

V tem pogledu prednjačijo Portugalci, ki že tradicionalno dobro poznajo južnoameriško nogometno tržišče, zato predvsem tam kupijo poceni in potem drago prodajo bogatejšim klubom. To je donosna politika, s katero svoj proračun uspešno polnijo Benfica, Porto in Sporting. Prva je s prestopi igralcev v zadnjih petih sezonah zaslužila 362,3 milijonov evrov in to je čisti dobiček! Prodala je igralce v skupni vrednosti 571,3 milijonov, njeni nakupi pa so skupaj znašali 209 milijonov.

Benfica je Edersona prodala za 40 milijonov evrov, Semeda, Lindelofa in Sanchesa po 35 milijonov, Guedesa in Rodriga po 30 milijonov, Matića, Gaitana, Pereza in Markovića po 25 milijonov, Andrea Gomesa in slovenskega vratarja Jana Oblaka po 20 milijonov, Bernarda Silvo pa za več kot 15 milijonov evrov. Pri tem je večino teh kupila poceni, Gomesa in Semeda je celo dobila brezplačno, nekateri so se seveda razvijali v njeni akademiji (Silva, Guedes, Sanches). Na drugi strani bilance je, denimo, Raul Jimenez, ki je za 22 milijonov evrov prišel v Lizbono iz madridskega Atletica, trenutno pa kot posojeni nogometaš igra v Wolverhamptonu.

Porto je v tem obdobju pridelal dobiček v višini 234 milijonov evrov, njegovi uspešni izvozni artikli so bili James Rodriguez (45 milijonov), Andre Silva (38), Jackson Martinez (37), Danilo (31), Eliaquim Mangala (30), Alex Sandro (26) in Moutinho (25). Benfica in Porto sta na lestvici številki ena in dve, Sporting pa je na petem mestu z zaslužkom 138 milijonov evrov. Zeleno-beli so dobro prodali Joaoa Maria (40), Islama Slimanija (30), Adriena Silvo (24) ...

Portugalci so torej mojstri kovanja denarja. Kot že rečeno, imajo dobro mrežo oglednikov, ki prepoznajo nadarjene nogometaše. Imajo tudi vrhunske trenerje, ki z nadarjenimi nogometaši dobro delajo in jih razvijejo v vrhunske igralce. Imajo dobre pogoje in odlično klimo. Imajo ligo, v kateri mladi dobivajo veliko priložnosti, pomaga tudi jezik, ki olajša prilagajanje mladim Brazilcem. Navsezadnje imajo tudi potrpljenje.

Bogati klubu ne razvijajo, ampak dobro plačajo. Nimajo potrpljenja, predvsem pa v lovu na rezultat nimajo časa. Bogati lastniki želijo uspeh takoj.


Zaslužek od prestopov igralcev v zadnjih petih letih (v milijonih evrov)
1. Benfica 362,3
2. Porto 234,4
3. Monaco 208,1
4. Red Bull Salzburg 158
5. Sporting Lisabon 138,6
6. Santos 135,1
7. Sevilla 128,3
8. Borussia Dortmund 126,8
9. Šahtar Donjeck 125,3
10. Lille 111,9

Značke: nogomet, prestopi, denar

Članki iz rubrike