Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 15.06.2018 12:50:27

Sodišče v BiH sporočilo težko pričakovane novice v povezavi z izročitvijo Mamića Hrvaški!

M24 / Grega Wernig
Sodišče v Sarajevu je danes zaslišalo svetovalca zagrebškega nogometnega kluba Dinamo Zdravka Mamića na temelju hrvaške zahteve za njegovo izročitev. Sodišče je imelo 24-urni rok za objavo svoje odločitve. Mamić je na sodišču potrdil, da ima poleg hrvaškega državljanstva, tudi državljanstvo BiH, ter da zavrača izročitev Hrvaški.

Mamića so prijeli v četrtek v Međugorju na podlagi mednarodne tiralice, ki jo je objavila Hrvaška potem ko se je Mamić s pobegom v BiH izognil priporu. Mamić je bil v začetku junija nepravnomočno obsojen na šest let in pol zapora zaradi finančnih malverzacij v Dinamu. Hrvaški zakon določa obvezni pripor za osebe, ki so nepravnomočno obsojene na kazni nad petimi leti.

Mamić je prejšnjo noč preživel v sarajevskem priporu, danes pa je na sodišču povedal, da je po poklicu nogometni menedžer. Dejal je, da ima naslov v Tomislavgradu v BiH ter da ima tudi državljanstvo BiH. Njegov odvetnik Zdravko Rajić je dodal, je Mamić izjavil, da ne verjame hrvaškem pravosodju ter da proti njemu poteka "montirani proces". Zato nasprotuje izročitvi. Mamićev odvetnik še meni, da ni zakonskih pogojev za izročitev Mamića. Sodišče v BiH ima 24 ur časa, da sprejme odločitev o izročitvi.

Na današnji obravnavi v Sarajevu je bil tudi Mamićev brat Zoran, ki je bil prav tako na sodišču v Osijeku prejšnji teden obsojen na štiri leta in 11 mesecev zapora. Zaradi tega, ker so oškodovali Dinamo za najmanj 15,3 milijona evrov ter državni proračun za skoraj 1,6 milijona evrov, je osiješko sodišče obsodilo tudi izvršnega predsednika hrvaške nogometne zveze Damirja Vrbanovića na tri leta zapora in davkarja Milana Pernarja na štiri leta in dva meseca zapora.



Medtem je sarajevsko sodišče zavrnilo zahtevo Hrvaške o izročitvi, je potrdil Rajić. Novinarjem je povedal, da je Mamić "svoboden človek" ter da so edini ukrepi, ki jih je treba spoštovati obvestilo policiji, če bo spremenil svoj naslov.

Pred novinarje v Sarajevu je stopil tudi Mamić, ki je dejal, da se bo vrnil v Međugorje. Znova je povedal, da ni temelja za hrvaško obtožnico proti njemu ter da njegovo sojenje predstavlja kršitev hrvaških zakonov.

Ponovil je, da tožilec hrvaškega protikorupcijskega urada Sven Mišković ni imel pogojev za pripravo obtožnice in opravljanje nalog tožilca ter je spomnil, da so odgovorni v Dinamu med sojenjem v Osijeku zanikali, da bi svojimi dejanji povzročil kakršno koli škodo klubu. Napovedal je, da bo pravico iskal tudi na sodišču za človekove pravice v Strasbourgu.

Članki iz rubrike