Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
17.09.2016 14:21:30
Deli članek:

Fifa za zaprtimi vrati kuje revolucijo v svetovnem klubskem nogometu?!

Zakaj so glave skupaj staknili predsednik Fife Gianni Infantino in nogometni legendi Zvonimir Boban ter Marco van Basten?

Za zdaj je zgolj ideja. Ki ni bila uradno potrjena. Je pa prišla v javnost. Gianni Infantino, predsednik Mednarodne nogometne zveze, naj bi nekdanjima asoma Zvonimirju Bobanu in Marcu van Bastnu zaupal ključno vlogo pri snovanju novega tekmovanja, ki bi v klubskem nogometu poskrbelo za pravo revolucijo. O čem govorimo? O tako imenovanem svetovnem prvenstvu. Za klube! In to pravem svetovnem prvenstvu. Ne takšen, kakršnega poznamo zdaj, ko bi skoraj lahko govorili o revialnem tekmovanju. Infantino menda želi svetovno klubsko prvenstvo, ki bo kot reprezentančno. Se pravi: najboljši z vseh celin se udarijo med sabo.

Kot poroča Mundo Deportivo, bi tekmovanje potekalo vsake dve leti, začelo bi se leta 2019. Na turnirju bi tekmovalo najmanj 16 klubov, morda celo 24. Evropa in Južna Amerika naj bi imeli zagotovljenih vsaj osem mest. Toda kdo vse bi lahko nastopil na tekmovanju? Kakšen bi bil sistem kvalificiranja? In kako bo Fifa prepričala klube, da se jim bo splačalo tekmovati? Vse to za zdaj ostaja zavito v meglico skrivnosti. A ta meglica naj bi se razkadila že v oktobru, ko bo Infantino menda javno spregovoril o svoji ideji.