Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
02.06.2016 09:10:59
Deli članek:

Angleški klubi daleč pred vsemi na finančnem področju

Čeprav angleškim nogometnim klubom v zadnjih letih ne gre najbolje na evropskih zelenicah, pa blestijo na finančnem področju. Poslovna družba Deloitte je namreč v študiji razkrila, da je 92 angleških profesionalnih nogometnih klubov skupaj pridelalo rekordnih 4 milijard funtov dohodkov v obdobju 2014-2015.

Elitna premier liga je prihodke povečala za tri odstotke na 3,3 milijarde funtov. Najbližja zasledovalka nemška bundesliga je denimo ustvarila 1,5 milijarde funtov manj, Angleži pa bodo zagotovo nadaljevali finančno prevlado, saj z naslednjo sezono v veljavo stopi nov dogovor o televizijskih pravicah, ki bo "težak" 5,14 milijarde funtov.

Pri Deloittu še dodajajo, da bo nov televizijski dogovor operativne profite dvignil do ene milijarde funtov.

V Angliji so v omenjenem obdobju za nove igralce namenili 1,1 milijarde funtov, za plače igralcev pa so namenili sedem odstotkov več, kar pomeni, da so prvič presegli dve milijardi. Pridno so zapravljali tudi v drugi angleški ligi championship, v kateri so za plače igralcev namenili štiri odstotke več kot v obdobju prej oziroma 541 milijonov funtov.

V Angliji je že napredovanje iz championshipa v premier ligo, to je letos uspelo Burnleyju, Middlesbroughu in Hull Cityju, vredno okrog 170 milijonov funtov na klub.

Deloitte v študiji še ugotavlja, da je pet najmočnejših lig v Evropi skupaj, to so angleška, nemška, španska, italijanska in francoska, prvič v zgodovini preseglo mejo 12 milijard evrov prihodkov. Bundesliga je zabeležila 316 milijonov evrov dobička, la liga 264 milijonov, medtem ko ima serie a 133 milijonov minusa, ligue 1 pa 35 milijonov evrov minusa.