Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jz
jz
01.06.2016 17:17:57
Deli članek:

Tu v Avstriji govori nemško!

vszi

Na avstrijskem Koroškem se je kot kaže spet zbudil duh Heimatdinsta, saj je vse več proti slovenskih izpadov na športnih prizoriščih.

Po nacionalističnem izpadu preteklo jesen, ko je na nogometni tekmi nižje lige v Golovici pri Celovcu domači igralec zmerjal igralce slovenskega kluba DSG Sele-Zell z jugosi in jih s hitlerjevskim pozdravom pošiljal v plinske celice (zadeva je na višjem sodišču), je spet počilo.
Na otroški tekmi (U-12) med ekipama SAK (Slovenski atletski klubo) in Wolfsberg (v Wolfsbergu) je sodnik prepovedal trenerju SAK-a Stefanu Wieserju, da komunicira s svojimi igralci v slovenščini.
Sodnik se je skliceval na tekmovalni pravilnik, v katerem naj bi pisalo, da je uradni jezik na tekmi v Avstriji nemški.  
Predstavnik SAK-a Silvo Kumer, ki je tudi v vodstvu Koroške nogometne zveze je dejanje sodnika ostro kritiziral in zatrdil, da tekmovalni pravilnik govori le o komunikaciji med sodnikom in igralci.
Do incidenta in nacionalističnega izbruha sodnika je prišlo, ko je mladi igralec SAK-a po prekršku ležal na tleh in je do njega prišel trener ter ga v slovenščini vprašal kako se počuti. Sodnik je slišal, da se pogovarjata slovensko in trenerja opozoril, 'da se morata na igrišču pogovarjati nemško, ker je to uradni jezik in da je tu Avstrija'.
Deček, ki je postal jabolko spora je bil sin Stefana Sandrieserja, ki je vse skupaj tudi spravil v javnost. "Trener je stopil do njega in ga po slovensko vprašal kako mu gre in če ga bo moral zamenjati. Potem je sodnik dejal, da se morata na igrišču pogovarjati nemško," je razložil jezni oče.
Tudi predsednik Koroške nogometne zveze Klaus Mitterdorfer je potrdil, da igralec in trener lahko govorita med seboj v jeziku katerem želita. "Uradna komunikacija med sodnikom in igralci mora potekati v nemščini. Igralci, trenerji in gledalci pa lahko govorijo jezik, ki ga želijo," je dejal  Mitterdorfer.