Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
gv
gv
11.04.2016 12:30:02
Deli članek:

Football Leaks: Razkrita tudi pogodba velike "ribe" (foto)

Reuters

Portugalski računalniški mojstri so se tokrat dokopali do ene najbolj zanimivih pogodb v svetu nogometa.

Znana spletna stran Football Leaks, ki ima svoje korenine na Portugalskem, je v preteklosti postregla že z nekaterimi odmevnimi pogodbami nogometašev madridskega Reala in Manchester Uniteda, v večini primerov pa je šlo za varovance portugalskega superagenta Jorgeja Mendesa.

Pred kratkim je javnosti razkrila tudi pogodbo za prestop Luisa Suareza iz Liverpoola k Barceloni, zdaj pa je postregla še z eno najbolj zanimivih pogodb v svetu nogometa.

Brazilec Neymar oziroma Barcelona že vse od prestopa iz Santosa h katalonskemu velikanu dvigujeta precej prahu. Do zdaj je bilo v ospredju prikrivanje točnega zneska, ki ga je Barcelona odštela za prestop, zdaj pa odmeva pogodba brazilskega zvezdnika z vodilno ekipo španskega prvenstva.

Gre za obširen dokument, ki se nahaja na 13 straneh. Na njem so podpisani aktualni in prejšnji predsednik Barcelone Josep Maria Bartomeu in Sandro Rosell ter Neymar in njegov oče, ki je hkrati njegov zastopnik.

vszi

Neymar je dobil 8,5 milijonov evrov bonusa samo ob podpisu pogodbe, ki velja do junija 2018. Na sezono prejme 5 milijonov evrov plače, kar je za nogometaša takšnega kova relativno nizek znesek. Toda po zaslugi raznih dodatkov in nagrad je eden najbolje plačanih nogometašev.

Zaradi vseh dodatkov in nagrad bo Neymar do konca pogodbe skupno zaslužil vsaj 50 milijonov evrov, če tega zneska ne bo dosegel, pa bo razliko plačala kar Barcelona.

Zanimiv je denimo dodatek k pogodbi, ki pravi, da mora Neymar za nagrado več kot enega milijona evrov v eni sezoni odigrati vsaj 60 odstotkov tekem, 637.500 evrov bo zaslužil, če se Barcelona uvrsti v ligo prvakov, če je uspešna v skupinskem delu pa še dodatnih 425 tisoč evrov.

Za naslov v la ligi dobi 637.500 evrov, v ligi prvakov in pokalnem tekmovanju pa 850.000 evrov. Dodatne nagrade dobi tudi v primeru dvojčka oziroma trojčka. Lani je denimo zaradi treh naslovov (liga prvakov, španski pokal in špansko prvenstvo) zaslužil še dodatnih 1,7 milijona evrov, če bi v eni sezoni slavil "zgolj" v ligi prvakov in domačem prvenstvu bi zaslužil nekaj manj kot 1,5 milijona, naslov v ligi prvakov in pokalu pa bi mu prinesel več kot milijon evrov.

Za konec je v pogodbi zapisana še odškodninska klavzula. Za nogometaša Barcelone in brazilske reprezentance bo moral morebitni kupec odšteti 190 milijonov evrov.