Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jz
jz
13.11.2015 18:23:06
Deli članek:

Toni bo cerkvi plačal 1,7 milijona

vszi

Nekdanji nogometaš Bayerna se je znašel v velikih težavah. Ker na prijavnem obrazcu ni naredil križca ob rubriki veroizpoved, ga zdaj bavarske oblasti lovijo zaradi utaje davka.

V Nemčiji je zakon, da mora vsak, ki se zaposli v tej državi, plačati tudi tako imenovani cerkveni davek. Odvisno od višine prihodka mora plačati od pet do deset odstotkov tisti cerkvi za katero se je odločil (katoliška, protestantska...). Če pa se opredeli, da je ateist, potem tega davka ne plača (zato je v Nemčiji uradno daleč največ ateistov).

Velika napaka pa je, če ne označiš ničesar, saj potem državni uradniki samo odločijo kaj si. In v primeru, da prihajaš iz Italije, te skoraj zagotovo označijo kot katolika.

Luca Toni je v letih 2007 do 2009 igral nogomet na Bavarskem in takrat tega davka ni plačal, zdaj pa ga zahteva katoliška cerkev. Zadeva je zdaj na deželnem sodišču v Münchnu in po tretji obravnavi je jasno (Toni ni bilo na zaslišanje), da bo moral Toni seči v žep. Obtožba je seveda davčni dolg, saj Toni ni uveljavljal neplačevanje davka kot ateist. Zdaj je vprašanje, kdo bi moral narediti tisti križec, ki ga danes lahko stane 1,7 milijona evrov? Toni sam, njegov tedanji davčni svetovalec ali celo klub Bayern?

Katoliška cerkev z zamudnimi obrestmi vred zahteva 1,7 milijona evrov in sporočili so, da bodo pravico iskali tudi v Italiji, potem ko bo končan proces v Nemčiji.

Sodišče je sicer predlagalo poravnavo. Nekdanji Tonijev svetovalec in klub naj bi vsak plačala po 500.000 evrov, Luca pa preostalih 700.000 evrov. Toda tak dogovor je odvetnik Bayerna že zavrnil, saj je dejal, da so leta 2009, ko je Toni odšel v Romo, Bayern poravnal vse obveznosti do njega.

Kljub vsemu lahko upa Toni na delitev plačila cerkvenega davka, odločitev pa bo znana 23. decembra. Pričakovati je, da bo sodišče odločilo, da bo moral 925.000 evrov plačati Tonijev davčni svetovalec, ostalo, 775.000 evrov, pa bo moral plačati italijanski nogometaš sam.