sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

viola Ekipa24.si

Diverzantska akcija: Viole v Ljubljani napadle ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

Robert Balantič
Robert Balantič
0 13.11.2015 12:52:07

Mile Aćimović: Sin me je vprašal, kako sem si sploh upal

Grega Wernig
Pred slovensko reprezentanco sta nova obračuna z Ukrajinci v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo.

Pred šestnajstimi leti smo se veselili prve, zgodovinske uvrstitve na veliko tekmovanje, ki jo je zaznamoval tudi Mile Aćimović z neverjetnim golom za zmago z 2:1 na prvi tekmi na bežigrajskem stadionu. Z njim smo se spomnili tega čarobnega trenutka in seveda spregovorili tudi o možnostih aktualne generacije.

Od znamenitih dodatnih kvalifikacij z Ukrajino je minilo 16 let. Kako daleč se vam danes zdita tekmi v Ljubljani in Kijevu?
Daleč, vse skupaj se mi zdi precej daleč. Minilo je kar dolgo obdobje, popolnoma pa je jasno, da so v pričakovanju prihajajočih dodatnih kvalifikacij spomini znova privreli na površje. Vedel sem, da nam bo ples kroglic znova namenil Ukrajince. Ko smo z družino doma pred televizijo spremljali žreb, nisem dvomil o tem. Ne vem, zakaj, toda preprosto sem imel občutek, da bomo znova merili moči z njimi.

Je to dobro ali slabo?
O tem bomo razpravljali po povratni tekmi v Mariboru, zagotovo pa imamo možnosti za uvrstitev na Euro. In dejstvo je, da moramo razmišljati pozitivno, čeprav je jasno, da bo na nasprotni strani nadvse kakovostna zasedba. Že res, da ne poznamo veliko ukrajinskih igralcev, da zelo redki igrajo v tujini, v močnih evropskih ligah, vendar nas to ne sme zavesti. Na tuje ne odhajajo zato, ker so doma zadovoljni in igrajo v finančno močnih klubih, ki na tem področju lahko tekmujejo s tistimi iz močnejših evropskih lig. Rešitve ne iščejo v odhodih drugam, ker lahko v domovini prav tako zaslužijo veliko. Imajo Šahtar in kijevski Dinamo, ki sta redna udeleženca lige prvakov, imajo Dnipro. In imajo tudi spoštovanja vredno reprezentanco, ampak dodatne kvalifikacije so zelo specifične. Ne odloča le kakovost, ne odloča mesto na Fifini lestvici ... Ti dve tekmi sta res nekaj posebnega.

Na kakšen način?
O pomembnosti ni treba razpredati, za vsakega igralca sta to eni od največjih tekem v reprezentančni karieri. Pustimo evropsko ali svetovno prvenstvo. Ko si tam, odigraš z užitkom, ker si nekaj velikega že naredil, v dodatnih kvalifikacijah šele moraš. Na voljo imaš 180 minut, da si odpreš vrata raja. Vložek je izjemen, ta dva dvoboja lahko kariere posameznih igralcev obrneta na glavo. Motivacija je izjemna in menim, da ima ta generacija pravšnje temelje, da ji uspe odmeven dosežek. V preteklosti nam je v štirih poskusih uspelo trikrat, Slovenija je bila vedno v podrejenem položaju. Ampak bili smo uspešni, z malce sreče bi lahko v Ljubljani padla tudi Hrvaška. Ne vidim razloga, zakaj ne bi spisali še ene čudovite zgodbe. Prepričan sem, da fantje ne bodo razočarali.

CELOTEN INTERVJU SI LAHKO PREBERETE V NOVEMBRSKI ŠTEVILKI REVIJE EKIPA SN!

acimovic2
Grega Wernig

Članki iz rubrike