Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Aljoša Žvirc in Andrej Miljković
Aljoša Žvirc in Andrej Miljković
21.09.2015 10:04:07
Deli članek:

Rudi Völler, ekskluzivni veliki intervju: Kevin je tam, kamor spada

Profimedia

Športni direktor Bayerja je eden najboljših nemških napadalcev vseh časov in eden največjih zvezdnikov med nemškimi funkcionarji. Potreboval je slab mesec, da nas je spustil v svoj natrpan urnik, a je bila več kot vredna vsaka minuta čakanja.

Ko gre za veliko nogometno legendo in zdajšnjega uglednega funkcionarja, ki je zaznamoval zgodovino in oblikuje tudi prihodnost nogometa, bi pogovor lahko začeli na vsaj sto točkah. Ampak saj veste, kje morava začeti. Oziroma pri kom. Jasno, pri Kevinu Kamplu.
Rade volje govorim o njem, pravzaprav morava govoriti o njem. Navsezadnje se tudi glede na sredino tekmo v ligi prvakov z Batejem zelo dobro vključuje v kontekst tega pogovora, mar ne?

Res je idealen trenutek, ravno s tem smo nameravali začeti ...
Torej sem vam vzel vprašanje iz ust (smeh). Kar nadaljujte.

Slišati ste zelo zadovoljni. Kakšen je občutek zdaj, ko ste tega slovenskega nogometaša, otroka vašega kluba, končno spravili pod svojo streho?
Zelo smo zadovoljni, da se nam je znova pridružil v klubu, kjer je odraščal in postal profesionalen nogometaš. Moram vam povedati, da smo si dolgo prizadevali za to, da bi ga pripeljali v klub. Pred nekaj časa smo si prav tako želeli, da bi spet zaigral v našem dresu. A nato je za kratek čas odšel k našemu tekmecu v Dortmund, kjer pa ni dolgo ostal.

RUDI VÖLLER


Rojen: 13. april 1960 v Henauu
Položaj: Napadalec
Članska kariera: Kickers Offenbach (1977–1980), 1860 Munich (1980–1982), Werder Bremen (1982–1987), Roma (1987–1992), Marseille (1992–1994), Bayer Leverkusen (1994–1996)
Statistika: 557 nastopov, 258 golov
Državna reprezentanca: Zahodna Nemčija in Nemčija (1982–1994)
Statistika: 90 nastopov, 47 golov
Trenerska kariera: Bayer Leverkusen (2000 in 2005), Roma (2004), nemška reprezentanca (2000–2004)
Sedanja vloga: Športni direktor (Bayer Leverkusen)
Največji uspehi: Svetovni prvak (1990), naslov v ligi prvakov z Marseillom (1993), svetovni podprvak z kot selektor Nemčije (2002), strelec osmih zadetkov na svetovnih prvenstvih, najboljši nemški nogometaš leta 1983

JANUARJA SMO GA HOTELI LE 'PRIVEZATI'

Kako močan je bil interes v januarju?
Želeli smo si ga, to ni nobena skrivnost. Ampak nekoliko drugače, kot se je govorilo ...

Kako ste si ga torej želeli?
Hoteli smo ga 'privezati' na klub že v zimskem prestopnem roku z željo, da ga pripeljemo šele to poletje. Bili smo v pogovorih, želeli smo se dogovoriti prej, da ne bi potem prišlo do kakšnih nevšečnosti, saj je imel še veljavno pogodbo z rdečimi biki iz Salzburga.

Zakaj šele z zamikom?
Tedaj smo morali malce gledati tudi na finančno podobo kluba, saj nismo hoteli pretiravati z izdatki. Zato smo želeli posel dokončati šele poleti, ko bi se bilo precej lažje pogajati s Salzburgom, saj je imel v pogodbi odkupno klavzulo za prejšnji prestopni rok.

Kako visoka je bila?
O tem ne bi govoril (smeh).

Vendar so vam ga vmes speljali v Dortmundu ...
Na žalost so nam ga res. Z dogovorom potem ni bilo nič. Dortmund je bil takrat v zelo zahtevnem položaju, saj je bil v bundesligi na mestih, ki prinašajo izpad iz lige. Mislim, da je bil celo predzadnji ali zadnji. To v tem trenutku niti ni tako pomembno. Takrat se je pač moral z nekom okrepiti, da bi v ekipi zapihal svež veter. To okrepitev je predstavljal prav Kampl. Poleg tega je hotel Kevin hitro zapustiti Salzburg, a v Leverkusen ga takrat še nismo mogli pripeljati, zato je odšel k Borussii, ampak nič ne de. Zdaj je vse v najlepšem redu. Lahko bi dejali, da je k nam prišel po krajšem obvozu (smeh).

In po kar krepkem plačilu. Slabih deset milijonov evrov ni mačji kašelj za nemške klube?
No, ja, nekdaj se zagotovo ni plačevalo toliko kot v teh časih, ko se razmetava z denarjem, zato so ti zneski res veliki. Ampak potem smo uvideli, da smo med drugim s prodajo Heunga Mina Sona v premier ligo k Tottenhamu precej zaslužili in ker se denar v tem poslu in na nogometnem tržišču pač redno obrača, smo imeli na voljo dovolj sredstev, da smo lahko kakšnega nogometaša tudi pripeljali v klub. Poleg tega smo v zadnjih letih pri Bayerju dobro poslovali, zato smo si poleg Kampla lahko privoščili še druge nogometaše kot na primer Javierja Hernandeza iz Manchester Uniteda, ampak vseeno je to bolj posledica dragega prestopa Sona v Tottenham.

O Kevinu Kamplu
"Poleg inteligentnosti, ki jo izžareva, je zelo hiter nogometaš, kar je izjemna lastnost za nemško ligo. Ima ogromno energije in je vselej v gibanju. Je izjemno tehnično podkovan nogometaš, ki ga lahko uporabimo na veliko načinov, saj igra praktično povsod v vezni liniji.

V KREACIJI IGRE IN OBRAMBNIH NALOGAH

Če se lahko še malce vrneva h Kevinu. Kaj lahko prinese Leverkusnu?
Kevin je na igrišču izjemno inteligenten, bister nogometaš. To smo lahko videli tudi pri podaji za zadetek Hernandeza proti Bateju. Je izjemen podajalec, zelo uporaben pri grajenju igre. Žogo vedno spravi v prostor v pravem trenutku, kar pomeni, da je igra z njim vedno tekoča. S pogledom je takoj obrnjen naprej in točno takega nogometaša smo si želeli.

Kako bi ga opisali kot nogometaša?
Poleg inteligentnosti, ki jo izžareva, je zelo hiter nogometaš, kar je izjemna lastnost za nemško ligo. Ima ogromno energije in je vselej v gibanju. Je izjemno tehnično podkovan nogometaš, ki ga lahko uporabimo na veliko načinov, saj igra praktično povsod v vezni liniji. Sposoben je igrati tudi pomaknjen precej bližje nasprotnikovim vratom, ampak nazadnje smo ga uporabili na 'šestici', torej na zadnjem veznem, kjer je odlično opravil svojo nalogo ne samo v kreaciji igre, ampak tudi v obrambnih nalogah, kar je še posebej zadovoljivo.

Profimedia

Ali ste opazili kakšne slabosti?
Pri zaključkih ima še precej prostora za napredek, toda ker je še zelo mlad, se lahko to še precej izboljša. Vedno se je mogoče naučiti kaj novega. Potem bo zadeval bolj konstantno.

Tako pri nas kot v Nemčiji se pojavljajo namigovanja, da naj bi bilo Kevina zelo zahtevno vključiti v ekipo na pravem položaju na igrišču. Da je zelo specifičen nogometaš, kot je denimo Podolski v vaši domovini?
Ah, kje (smeh). To pa res ni niti najmanjša težava. Še posebej zato, ker je že nekoč igral tu v mladinskem pogonu in pozna ta okoliš. Tudi trener ga pozna iz časov, ko sta bila dejavna pri Salzburgu. Pozna njegovo igro, njegove lastnosti. Tam je bil eden njegovih ključnih nogometašev, zato res ni bojazni, da se ne bi vključil v igro. Tega, da bi mu težko našli položaj ali da bi imeli težave z vključevanjem tako kakovostnega igralca, v klubu nismo opazili.

Omenili ste trenerja Rogerja Schmidta in njuno prejšnje sodelovanje. Kako velika je bila njegova vnema, da bi ga pripeljali v klub?
Prav na njegovo izrecno željo smo ga pripeljali v Leverkusen, saj je vedel, da bo s tem še kako okrepil moštvo. Nikoli ni slabo, ko imaš več dobrih igralcev in razširjen kader. Ampak saj ne, da je bila to samo njegova želja, tudi mi smo ga spremljali. Pravzaprav nikoli nismo izgubili stika z njim.

O Srečku Katancu
"Da, seveda se spomnim Srečka. Kar nekajkrat sva se pomerila med seboj oziroma najini ekipi sta se, ne samo midva. Res je bil odličen nogometaš, odličen vezni igralec in zares v redu dečko." 


Kako ste ohranjali stik s Kevinom, verjetno je prišel znova v prvi plan z igranjem v Salzburgu?
Kot veste, je igral pri nas v mladinskem pogonu, nekaj časa je potreboval, da se je našel in zaigral v polnem sijaju. Vmes se je seveda razvil v prav posebnega in zelo kakovostnega nogometaša. V drugih klubih so ga zelo dobro izobrazili in ga spravili na raven, na kateri igra zdaj. Še posebej v Avstriji. Zaradi takratne pogodbe s Salzburgom je postal zelo drag. Podpisati z nogometaši iz klubov pod sponzorstvom Red Bulla je vedno posebej zahtevno opravilo (smeh) ...

Profimedia

Zakaj je tako?
Pri njih nič ne gre po preprosti poti. Igralcem kar naenkrat zraste cena, so zelo dobri pogajalci ... Ampak Kevina smo spremljali dovolj dolgo, da smo videli, da je napredoval v vseh pogledih, zato je bilo zelo pomembno, da smo ga pripeljali v klub, saj smo z njim postali še hitrejši in močnejši.

Kevin je bil precej časa v Leverkusnu. Ste kdaj verjeli, da se bo dovolj razvil, da bi ga lahko pripeljali nazaj v klub?
Zanj je bilo tisto obdobje zares zahtevno. To je bil čas, ko smo imeli v klubu veliko izjemnih igralcev na njegovem položaju. Igral je za naše drugo moštvo in bilo je jasno, da bo čez nekaj časa postal nestrpen. Nato je uvidel, da zanj poti navzgor pravzaprav ni. Prišlo je tako daleč, da smo si morali seči v roko in se raziti. Prehodil je precej različnih postaj v Nemčiji, preden je prišel v Salzburg in se razvil, kot se je.

VEDNO SEM OBČUDOVAL NOVAKOVIĆEVO SPOSOBNOST

Kaj ste mu dejali, ko ste ga pripeljali v klub, ko ste ga predstavili in se dogovorili za sodelovanje?
Rekli smo mu, da smo vsi v klubu, ne samo jaz, zelo veseli, da se nam je pridružil in da je v karieri prišel do te točke. Že takrat je bil izjemno talentiran in tehnično podkovan. Ampak moral je pridobiti odločnost in samozavest, da se je sposoben prebijati višje v klubu z večjo kakovostjo in da lahko okrepi tudi tak klub. Ker igramo v ligi prvakov, si ga predstavljamo kot pomembnega člana ekipe, ki nam bo tudi v tem tekmovanju zelo pomagal. Veseli smo in zadovoljen je tudi on, da se nam je pridružil, zdaj moramo samo počakati prihodnjih nekaj tednov, mesecev, da vidimo, kam bo vse skupaj peljalo.

O Milivoju Novakoviću

Med najbolj opaznimi in znanimi je zagotovo Milivoje Novaković, ki še vedno redno trese nasprotnikove mreže. Igral je v Nemčiji, je res kakovosten napadalec kot še nekateri drugi. Pri Novakoviću sem vedno občudoval sposobnost, da točno ve, kaj je treba pred golom storiti in kako se postaviti, da zadene.

Ste ga prej spremljali tudi v slovenski reprezentanci?
Seveda, ampak spremljamo vse reprezentance, v katerih naši igralci igrajo kakšno vlogo. Mednarodne tekme so vedno posebna priložnost, da vidimo, kako se znajdejo v drugačni situaciji. V mednarodnem nogometu vedno obstaja kakšen igralec, ki nam je zanimiv. Za Kampla in Slovenijo zadnje tekme niso bile najboljše, ampak še vedno obstaja možnost za tretje mesto v skupini.

Poznate še kakšne nogometaše iz slovenske reprezentance ? Vam je kdo še posebej všeč in ste na koga pozorni?
Še kako dobro poznam. Med najbolj opaznimi in znanimi je zagotovo Milivoje Novaković, ki še vedno redno trese nasprotnikove mreže. Igral je v Nemčiji, je res kakovosten napadalec kot še nekateri drugi. Pri Novakoviću sem vedno občudoval sposobnost, da točno ve, kaj je treba pred golom storiti in kako se postaviti, da zadene. On in Kevin sta po mojem mnenju ključna igralca vaše reprezentance.

Profimedia

Selektor slovenske izbrane vrste je Srečko Katanec, s katerim ste si delili italijanske zelenice, ko je on igral za Sampdorio, vi pa za Romo ...
Da, seveda se spomnim Srečka. Kar nekajkrat sva se pomerila med seboj oziroma najini ekipi sta se, ne samo midva. Res je bil odličen nogometaš, odličen vezni igralec in zares v redu dečko.

Ga poznate osebno?
Tako preveč osebno zagotovo ne, ampak tu in tam se srečaš z nogometaši na tribunah kakšnega stadiona, spregovoriš besedo ali dve. Od tega je minilo že precej časa, a zelo dobro se ga spomnim, res je bil vrhunski nogometaš.

TEKMA S KATANČEVO JUGOSLAVIJO KLJUČNEGA POMENA

Tudi leta 1990 sta si stala nasproti na svetovnem prvenstvu ...
Seveda, takrat smo igrali proti Jugoslaviji in to na prvi tekmi prvenstva v Italiji. To je bila naša najboljša tekma (4:1, op. p) v teh nekaj tednih. Še posebej zadovoljivo je bilo, ker je bila jugoslovanska ekipa takrat res v samem vrhu, nato pa se je vse skupaj razdrlo. Tistega leta so imeli Jugoslovani zelo kakovostno zasedbo, ki je bila ocenjena za med najboljše štiri, zagotovo. Spomnim se, da so z Argentino zelo nesrečno izgubili po enajstmetrovkah in izpadli iz nadaljnjega tekmovanja. Za nas je bil uspešen uvod v prvenstvo bistvenega pomena, poleg tega je bil nasprotnik takrat vreden vsega spoštovanja.

Profimedia

Izbrana vrsta Slovenije verjetno nikoli ne bo postala svetovna prvakinja. Kako je bilo, ko ste vi postali svetovni prvaki?
Le kako naj to opišem ... Postali smo svetovni prvaki, zagotovo obstaja še kaj hujšega v življenju (smeh). Ampak kot sem že dejal, prva tekma z Jugoslavijo je bila odločilnega pomena, da smo nato rasli med prvenstvom.

Svet nogometa se spominja svetovnega prvenstva v Italiji tudi po incidentu med vami in Frankom Rijkaardom ...
Res je, ampak o tem je nehvaležno govoriti.

Se je po tekmi opravičil?
Pozneje, pozneje. Minilo je nekaj mesecev, preden sva vzpostavila stik, se pogovorila in zaključila to temo.

O naslovu svetovnega prvaka
Le kako naj to opišem ... Postali smo svetovni prvaki, zagotovo obstaja še kaj hujšega v življenju (smeh)


Ne moreva niti mimo začetka letošnje sezone. Kako bi po vašem mnenju opisali trenutno dogajanje okoli vašega kluba in preostale bundeslige?
Začeli smo zelo dobro, če pogledamo z naše perspektive. Na prvih tekmah smo zmagali, kar je bilo zelo pomembno, saj smo morali nato v zadnji krog kvalifikacij za ligo prvakov. Imeli smo zahtevnega nasprotnika v rimskem Laziu, ampak kar zanesljivo smo slavili na domačem stadionu (3:0, op. p.) in si zagotovili nastop v najelitnejšem evropskem tekmovanju.

Potem ni vse teklo kot po maslu, mar ne?
Res je, po tekmah z Laziem smo malce popustili. Sicer smo doživeli pričakovan poraz z Bayernom (3:0, op. p), a bolj nas je zbodel domač neuspeh proti Darmstadtu. S tem smo izgubili tri pomembne točke v bundesligi proti nasprotniku, ki bi ga roko na srce morali premagati. Ampak življenje teče dalje, moštvo se je včeraj (v sredo, op. p) odzvalo tako, kot je treba, in priigralo visoko zmago. Glede splošne slike pa je jasno, da je Bayern prvi favorit. Vse poti vodijo le prek Bavarcev, ki so tudi v ligi prvakov favoriti skupaj z Barcelono. Tudi Borussia iz Dortmunda je, kot kaže, zelo močna, Wolfsburg je še vedno v vzponu, prav tako se nekaj dogaja s Schalkejem.

Profimedia

Kje je v tem pogledu Bayer?
Z vsemi z izjemo Bayerna smo v boju. Tako kot vsako leto si bomo tudi v tej sezoni prizadevali, da bomo prišli med prve štiri ali prvih pet ekip v bundesligi in se borili za nastop v ligi prvakov.

Tudi to je pomembna tema v Leverkusnu. Kako ste pospremili žreb skupin za ligo prvakov?
Zelo, zelo zahtevna skupina, od tega dejstva ne bežimo. Druščina, v kateri smo se znašli, je zelo ugledna. Ni nam treba biti strokovnjaki, da spoznamo, da je glavni cilj drugo mesto v skupini za Barcelono, ki je glavna favoritinja, ne samo za prvo mesto tukaj, ampak v celotni ligi prvakov. Borili se bomo za drugo mesto v skupini z Romo, ki je v sredo iztržila točko proti Kataloncem.

S KAMPLOM ŠE VELIKO VESELJA V PRIHODNJIH LETIH

Na tekmi med Romo in Barcelono je vaš rojak ter Stegen znova dobil gol s sredine igrišča ...
Vse čestitke branilcu (Alessandru Florenziju, op. p), ki je hitro opazil vratarja daleč iz vrat. Odlično je udaril s sredine igrišča in fantastično zadel. Takšne stvari se pač dogajajo.

Prihodnost s Kevinom
Z njim, torej s Kevinom, bomo imeli v prihodnjih letih še veliko veselja, to vam zagotavljam. 


Kaj pa tekma v sredo z Batejem iz Borisova? Kako bi jo umestili v dogajanje?
Kot sem dejal prej, smo pretekli vikend doživeli šok doma proti Darmstadtu. Zato je bila prva domača tekma v ligi prvakov kljub ne tako močnemu nasprotniku še toliko pomembnejša. Kljub vsemu je šlo za obvezno zmago v skupini in nič drugega. Takšne tekmece moramo doma premagovati, da imamo kakršnekoli možnosti za morebitno napredovanje iz skupinskega dela. Izguba točk na takšnih tekmah preprosto ne pride v poštev, zato smo veseli, da se ni pripetilo kaj nepredvidljivega.

Zdaj ste v vlogi športnega direktorja v Leverkusnu. Kako zahtevno je delo in kakšni so načrti?
To niti ni tako čudno, saj sem kot profesionalec igral za Bayer, nekaj časa sem deloval kot trener, zato je to bolj logična posledica. Že nekoč prej sem bil športni direktor Leverkusna. Poleg velikega pritiska imam za to delo veliko veselja. Je poseben izziv. Ustvarili smo zares odlično ekipo, ki mi pomaga pri poslovnem vidiku. Ker Bayer velja za velik klub, ga tako tudi upravljamo.

Cilj je verjetno vsako sezono uvrstitev v najdonosnejše klubsko tekmovanje?
Vsekakor. Vsako sezono si želimo izpolniti svoje cilje in želje, za kar imamo vse možnosti. V zadnjih petih letih smo se štirikrat uvrstili v ligo prvakov. To je za naš klub velik uspeh, ki ni niti malo samoumeven. V zadnji sezoni smo za sabo pustili Dortmund in Schalke, ki imata več denarja kot mi, zato to štejemo za izjemen uspeh. Tudi v pokalu si prizadevamo, da bi prišli kar se da daleč. Je velik izziv. Že lani smo imeli nesrečo, ko smo proti Bayernu izpadli po streljanju enajstmetrovk.

Je Bayern res tako zelo močan?
Zavedamo se, da je Bayern v ligi brez konkurentov. Podobno se bo dogajalo tudi v prihodnjih letih, saj nihče ne vidi kakršnekoli možnosti, da bi ga kdo stresel s prestola. Za to ima preveč vrhunskih nogometašev in prav tako tudi posluje. Je eden najbolj organiziranih klubov na svetu, zato njegova premoč ni nikakršno presenečenje.

Verjetno si s Kamplom in preostalimi v ekipi in klubu tudi vi obetate precej takih ali drugačnih uspehov?
Z njim, torej s Kevinom, bomo imeli v prihodnjih letih še veliko veselja, to vam zagotavljam.

Profimedia