Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Balantič
Robert Balantič
20.08.2014 12:38:43
Deli članek:

Pred vrati raja

Drago Wernig - TAKA

Drevi bo v Ljudskem vrtu odmevala himna lige prvakov. Prvič v tej sezoni, vsa vijoličasta družina pa seveda srčno upa, da ne tudi zadnjič.

In da bo znamenita melodija, tako prijetna za uho, ki hkrati prinaša milijone, v štajerski prestolnici na vrhu "glasbenih lestvic" tudi v prihodnjih mesecih. Vsaj še trikrat v skupinskem delu tekmovanja. Za želeni scenarij bo treba biti boljši od Celtica. Od škotskega velikana, ki sicer nima več nekdanjega sijaja.

V nasprotju z izjemno bogato tradicijo, ki jemlje sapo, igralska zasedba ni zastrašujoča, v čemer Mariborčani vidijo svojo priložnost, toda hkrati je iz vsake njihove besede čutiti tudi izjemno spoštovanje do tekmeca.

Pred Mariborčani je peta evropska preizkušnja v tej sezoni. In seveda naslednja najpomembnejša. Dozdajšnje delo so Ante Šimundža in njegovi varovanci opravili z odliko, kar jih je pripeljalo pred vrata raja. V zadnji krog kvalifikacij za ligo prvakov, na poti do napredovanja v najelitnejše klubsko tekmovanje na svetu jim stoji Celtic. Veliki Celtic.

Pod Kalvarijo je na vsakem koraku zaznati izjemno spoštovanje do škotskega velikana, strahu pač ne. Vijoličasti se zelo dobro zavedajo svojih sposobnosti, ozračje v ekipi in okrog nje je zelo mirno.

"Priprave na nadvse pomembno tekmo potekajo po ustaljenem ritmu. Analiziramo tekmeca, pripravljamo se na njegove dobre in slabše stvari. Vemo, kaj si želimo, zaupamo v lastne sposobnosti. Veseli, da nimamo težav s poškodbami, na voljo imamo vse igralce, dovolj širok kader," je po včerajšnjem dopoldanskem treningu v prirejeni dvorani za tiskovno konferenco pod vzhodno tribuno Ljudskega vrta uvodoma povedal Ante Šimundža.

Mariborčani so dolgo čakali na uradno potrditev nasprotnika, Legia je vse do zadnjega upala, da bo Uefa uslišala njene pritožbe, toda vijoličasti se na to niso kaj prida ozirali. "Ne, dogajanja okrog tega niso v ničemer zmotila naših priprav, spremenila niso ničesar. Pravila so za vse enaka, treba jih je spoštovati. Pripravljali smo se na Celtic, na drugo možnost nismo pomislili," je pristavil 42-letni strokovnjak.

Še mlajši sedi na klopi velikana iz Glasgowa. Pred začetkom sezone je vajeti v svoje roke nekoliko presenetljivo prevzel 38-letni Norvežan Ronny Deila, ki je z ekipo prekratek čas, da bi bil lahko Celtic že "prebrana knjiga".

"Drži, da njegove ideje še niso zelo vidne, a njegov 'rokopis' je vendarle že opazen. Zagovarja skandinavski način igre, ogromno je teka, dinamike, agresivnosti. Toda ne glede na to, kdo sedi na klopi, Celtic ostaja vrhunski klub z bogato tradicijo in popolnoma jasno je, da je pred nami izjemno zahtevna naloga, česar se dobro zavedamo," pravi Ante Šimundža. In opozarja: "Celtic je na prvi tekmi z Legio res visoko izgubil, toda ob pogledu posnetka hitro postane jasno, da bi se lahko dvoboj obrnil tudi v drugo smer. Na poraz Škotov je vplival splet nesrečnih okoliščin, ta izid nas nikakor ne sme zaslepiti, ne sme nas zavesti. Naloga bo peklensko težka."

Mariborčani seveda verjamejo, da bi se lahko ponovilo leto 1999, ko so si prvič in do zdaj edinkrat zagotovili tekmovanje v ligi prvakov. Takrat tudi po zaslugi Anteja Šimundže, ki se je na povratni tekmi z Lyonom vpisal tudi med strelce. V teh dneh mu misli bržčas uhajajo 15 let nazaj. "Po pravici povedano, mi ne. Najbrž tudi zato, ker sem bil takrat igralec, zdaj sem trener, to sta popolnoma različni vlogi. Osredotočen sem na svoje delo. Nobenega dvoma ni, da si Maribor neizmerno želi lige prvakov, da smo izjemno ambiciozni, ampak tudi realni. Priprave potekajo brez evforije ali celo obsesije. Jesensko prisotnost na mednarodnem prizorišču smo si že zagotovili, vendar si želimo še stopničko višje. Storili bomo vse, kar je v naših močeh, da bi nam uspelo. Popolnoma jasno je, da moramo odigrati tekmo na visoki ravni, potrebovali bomo tudi kanček sreče. Pripravljeni smo na škotsko agresivnost, na njihov način igre, obenem se zavedamo, da je v Ljudskem vrtu na sporedu šele prvi polčas."

Vijoličasti so ob nenehni prisotnosti na mednarodnem prizorišču v zadnjih letih pridobili obilo izkušenj in novih znanj, ekipa iz sezone v sezono raste, na drugi strani Celtic doživlja manjšo krizo. Nekateri zaradi tega Mariborčanom dajejo celo prednost za napredovanje. "Utopično bi bilo razmišljati o tem, da smo favoriti. O finančnih vložkih Celtica in tradiciji nima smisla posebej razpredati, vse je jasno. Drži, da je zaradi krize Rangersov veliko izgubil v tekmovalnem smislu, toda Celtic si vedno želi največ, miselnost se ne spreminja. Je pa dejstvo, da tudi mi napredujemo, odigrali smo že ogromno zahtevnih evropskih tekem, marsikaj smo dali skozi in vse to bomo seveda skušali unovčiti. Fantje so motivirani, vsi skupaj zelo dobro vemo, kaj nas čaka in kakšen je vložek, temu primerno se bomo dvoboja tudi lotili," je še povedal Ante Šimundža.