Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Balantič
Robert Balantič
30.07.2014 19:54:00
Deli članek:

Dež ohladil ozračje, aktivisti so ga ogreli

Grega Wernig

Slabe vremenske razmere so prispevale k temu, da ozračje pred dvobojem Maribora in Maccabija iz Tel Aviva ni bilo tako vroče, kot smo ga navajeni. Vsaj navzven se napetost iz ure v uro ni stopnjevala, zato pa so dogajanje nekoliko razgibali aktivisti, ki so protestirali proti vojni v Gazi.

Pričakovanje obračuna pod Kalvarijo ni bilo vroče. Bilo je mokro. Ob deževju so bile vse oči uprte v nebo, zaradi padavin med odštevanjem  do tekme v okolici Ljudskega vrta in predvsem na južni ploščadi utrip razumljivo ni bil takšen, kot smo ga navajeni. Naposled se je vreme umirilo, tako da so se lahko gledalci v zadnjem hipu na stadion vendarle odpravili brez dežnikov.

Vremenske razmere so tako poskrbele, da pred tekmo ozračje na južni ploščadi ni bilo navijaško, zato pa je dogajanje nedaleč stran razgibala skupina okrog 50 aktivistov, ki je gostovanje Maccabija iz Tel Aviva oborožena s palestinskimi zastavami izkoristila za protestni shod oziroma bolje pohod proti izraelski ofenzivi v Gazi, toda policija jim je njihov prihod v neposredno bližino stadiona vendarle preprečila, ostali so na Kajuhovi ulici.

Tako kot je ob gostovanjih izraelskih ekip v navadi, so sicer tudi nocojšnje tekmece vijoličastih spremljali agenti Mosada (Inštitut za obveščevalne in specialne naloge), ki niso bili neopazni, kot bi morda pričakovali.

O tem, kaj so menili o aktivistih, najbrž ni treba posebej razpredati, zato pa je dejstvo, da na stadionu niso želeli ničesar prepustiti naključju. Tudi s pomočjo psov slovenske policije so pred tekmo prečesali tako rekoč vsak kotiček stadiona, pozorni so bili na vsako podrobnost. Samo za primer, organizatorji so morali s stojal sneti koše za smeti.

Ob tem pa velja poudariti, da so gostje iz Izraela nadvse pohvalili slovensko sedmo silo. Navdušilo jih je namreč, da so na tiskovni konferenci pred uradnim treningom odgovarjali le na vprašanja povezana z dvobojem z Mariborom oziroma da nihče ni drezal v njih, naj vendar razkrijejo svoje videnje izraelsko-palestinskega spora.

Tamkajšnje napete razmere so kakopak prispevale tudi k temu, da zasedbe iz Tel Aviva v štajerski prestolnici ni spremljala gruča novinarjev, ampak je bil akreditiran le en izraelski predstavnik medijev.