© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ou
ou
17.07.2024 13:14:08
Deli članek:

Osupljiva moč Huawei Pura 70 Ultra skozi oči fotografa Luka Vovka

Luka Vovk je izjemno nadarjen športni fotograf, ki je ljubezen do fotografije razvil že v otroštvu, ko je spremljal smučarske tekme mlajšega brata. Sčasoma je tudi sam postal športnik, kar ga je neizbežno pripeljalo na pot profesionalne športne fotografije, s katero se ukvarja danes. Poleg številnih športov, ki jih je že fotografiral, Luka še vedno najraje spremlja veslaška in smučarska tekmovanja ter treninge v domačem okolju.

Med največjimi dogodki, ki jih je ovekovečil, so Audi FIS Ski World Cup, Longines Global Champions Tour, Giro d'Italia, Evropsko veslaško prvenstvo, Kolesarska dirka po Sloveniji, kvalifikacijske tekme slovenske nogometne reprezentance na EURO 2024, Formula 1 in ELMS 4h of Monza.

Na svojem telefonu uporablja največ različne aplikacije za prenos in obdelavo fotografij, daljinsko upravljanje fotoaparatov in dronov, vremensko napoved, gibanje in položaj sonca ter lune, družbena omrežja in spremljanje športnih dogodkov. Pa tudi kakšno partijo šaha odigra na njem.

Luka, koliko fotografij na dan zajameš in koliko jih je zajetih s kamero mobilnega telefona?
Nekatere dni sto do dvesto, druge dni tudi do 6.000, od tega praktično vse s fotoaparatom. Če sem iskren – s telefonom fotografiram redko, ponavadi le kakšna zakulisja dogajanja na športnih dogodkih ki jih pokrivam ali pa malenkosti iz vsakdanjega življenja, tudi na potovanja še vedno vzamem fotoaparat. A z novim telefonom – Huawei Pura 70 Ultra, se razmerje med fotografijami, posnetimi s fotoaparatom in tistimi, posnetimi z mobilnim telefonom, že spreminja, saj ima telefon neverjetno kamero.

Kaj bi rekel, da mora imeti fotograf, da je iz pravega testa za športno fotografijo? Koliko športnih fotografov sploh imamo v Sloveniji? Verjetno gre za precej nišno fotografijo.
Športna fotografija je kar specifična in zahtevna veja fotografije, zahteva kombinacijo tehničnih veščin, osebnostnih lastnosti in opreme. Mislim, da je najpomembnejše, da fotograf zelo dobro pozna šport, ki ga fotografira, tako lahko predvidi ključne trenutke in najboljše pozicije za fotografiranje. Pogosto je potrebno tudi hitro obdelati in dostaviti fotografije, zlasti za novinarske namene.
Fotografov ki se preživljamo izključno s športno fotografijo, je v Sloveniji le okoli deset.

Kako ti pri tem pomaga dejstvo, da si bil tudi sam aktiven športnik?
Dejstvo, da sem bil sam aktiven športnik, mi pri športni fotografiji pomaga s tem, da bolje razumem dinamiko športa, lažje predvidiš ključne trenutke, lažje vzpostaviš dober odnos s športniki in veš, kateri koti in pozicije bodo dali najboljše posnetke.

Je tvoje delo kdaj tudi nevarno?
V večini primerov ne, danes je večinoma dobro poskrbljeno za varnost fotografov. Med bolj nevarne spadajo moto-športi kot so Formula 1, Rally, ... ni pa izključeno, da bo na primer na smučarski tekmi tekmovalec zletel iz proge in te zadel – tudi to se zgodi.

Katere karakteristike mora telefon imeti, da dobi odobritev pri fotografu kot si ti?
Telefon mora imeti dobro življensko dobo baterije, veliko prostora za shranjevanje, robustnost in pa zagotovo dobro procesno moč in dobro kamero.

Kakšni so tvoji prvi vtisi o telefonu Huawei Pura 70 Ultra?
Zdi se mi super telefon z odlično kamero, lepim dizajnom in močno zmogljivostjo. Odlična izbira za ljudi, ki cenijo kakovostne fotografije in hitro delovanje.

Kaj te je najbolj navdušilo pri uporabi kamere na tem telefonu?
Najbolj me je navdušila kakovost fotografij. Fotografije so res ostre, všeč so mi naravne barve in tudi v slabših svetlobnih pogojih fotografije izpadejo bolje kot sem pričakoval. Poleg tega pa me je zelo navdušila tudi funkcija RAW formata, ker zajame več informacij o fotografiji, to pa predvsem pride prav v postprodukciji.

Kakšen vtis je nate naredil dizajn telefona in izbočena kamera?
Dizajn telefona mi je všeč, izbočena kamera pa me je res navdušila. In ta zvok, kot da bi operiral s pravim DSLR fotoaparatom. Meni zelo prijeten zvok, verjetno ste to predvideli. (smeh). Priznam, Huawei Pura 70 Ultra je izredno zanimiv in zmogljiv telefon.

Zagotovo ti je že kdaj v življenju telefon padel na tla. Se spomniš občutka ob tem? Kako pomembno je zate, da je telefon odporen na praske?
Seveda se spomnim tega občutka - trenutek panike in skrbi, ali je telefon še cel. Zame je zelo pomembno, da je telefon odporen na praske in padce, saj to pomeni manj stresa in skrbi pri vsakodnevni uporabi. Poleg tega pa podaljšuje življenjsko dobo naprave in tudi lep videz ohranja dlje časa.

Kako bi opisal kakovost fotografij, posnetih s kamero Huawei Pura 70 Ultra v primerjavi z drugimi pametnimi telefoni?
V primerjavi z mojim predhodnim telefonom je kakovost fotografij neprimerno boljša. Tudi barve, ostrina. Kot britev ostre fotografije.

Katera funkcija kamere te je najbolj navdušila in zakaj?
Poleg zajemanja RAW fotografij, absolutno hitri posnetki in pa izjemna Ultra Lighting Super Makro kamera. Z njo lahko fotografiraš tisto, kar s prostim očesom skorajda ne vidiš.

Kakšne so tvoje izkušnje z uporabo funkcije Ultra Speed Snapshot za zajemanje hitrih prizorov?
Moje izkušnje z uporabo funkcije Ultra Speed Snapshot so zelo dobre. Uporabljal sem jo za fotografiranje športnih dogodkov in aktivnosti na prostem, kjer so se objekti hitro gibali. Fotografije so bile vedno ostre, brez zamegljenosti, kar mi je omogočilo, da sem zajel pomembne trenutke v odlični kakovosti.

Telefon si preizkusil tudi v slabih svetlobnih pogojih. Kakšen vtis ti je Huawei Pura 70 Ultra pustil?
Bil sem presenečen nad visoko kakovostjo fotografij v slabih svetlobnih pogojih. Pri visokem ISO je sicer bilo nekaj šuma, ampak te posebnosti so malenkostno moteče le za nas, ki se s fotografijo ukvarjamo profesionalno. Povprečni fotograf tega verjetno niti opazil ne bi.

Te je funkcija Ultra Lighting Super Makro za fotografiranje izjemno majhnih podrobnosti navdušila?
Res me je. Sicer se pri športni fotografiji se zelo redko poslužujemo makro fotografije, sem pa vseeno testiral tudi to funkcijo in me je zelo navdušila.

Kakšna se ti zdi kakovost portretnih fotografij, posnetih s Huawei Pura 70 Ultra?
Kakovost portretnih fotografij se mi zdi odlična. Z lahkoto zajameš oster portret z lepo zamegljenim ozadjem, kar da fotografijam profesionalen videz.

Bi rekel, da je zaslon Huawei Pura 70 Ultra primeren za ogled in urejanje fotografij ter videoposnetkov? Kaj je tebi kot uporabniku še pomembno, da zaslon telefona ponuja?
Da, zaslon vsekakor je primeren za ogled in urejanje fotografij ter videoposnetkov. Pomembno mi je, da zaslon ponuja visoko ločljivost, živahne barve in dober kontrast, da lahko natančno vidim in urejam podrobnosti. Prav tako mi je pomembno, da je zaslon dovolj svetel za dobro vidljivost tudi pri sončni svetlobi.

Kako bi opisal izkušnjo uporabe zložljive strukture kamere na tem telefonu? Pa zvok, ki ga oddaja ob tem? Tudi tebe spomni na klasičen DSLR fotoaparat?
Ja, mogoče ravno zaradi takšne kamere in zvoka malenkost bolj spomni na fotoaparat.

Kako bi ocenil hitrost polnjenja in življenjsko dobo baterije na tem telefonu? Je zate dolga avtonomija baterije pomembna?
Hitrost polnjenja me je navdušila, polni se res hitro, baterija pa mi je zdržala več dni – to se mi zdi zelo pomembno. Pri tem telefonu me tako niti najmanj ne skrbi, da bi se baterija izpraznila med pomembnimi trenutki v dnevu.

Ali si opazil kakšne posebne funkcije ali nastavitve za izboljšanje fotografiranja na tem telefonu?
Kar nekaj funkcij, ki so pritegnile mojo pozornost, smo omenili, dodal bi le še to, da mi je všeč tudi funkcija PRO, kjer vse parametre kot so zaklop, zaslonka, ISO, ostrenje, lahko nastaviš sam.

Ali imaš kakšen namig ali trik za boljše rezultate pri fotografiranju s tem telefonom?
Poskusite fotografirati v dobro osvetljenih prostorih in se izognite močnim svetlobnim virom. Prav tako redno čistite lečo kamere za boljše rezultate.

Ali kdaj na telefonu igraš igrice ali uporabljaš kakšno zahtevno aplikacijo?
Igric na telefonu ne igram, uporabljam pa aplikacijo Adobe Lightroom za urejanje fotografij, ki je kar zahtevna za telefon. A pri tem telefonu je delovala izjemno hitro, brez najmanjših težav.

Komu bi priporočil Huawei Pura 70 Ultra?
Telefon bi priporočil še posebej tistim, ki cenijo fotografijo in želijo vrhunsko izkušnjo pri vsakodnevni uporabi.

Galerija