Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

ou
ou
0 09.05.2023 10:24:26

Mednarodna konferenca detektivov o novih trendih preiskovalne dejavnosti

Priznana in izkušena detektivka Bernarda Škrabar Damnjanović
Kakšna je uporaba umetne inteligence in ChatGPT-ja v preiskovalne namene?

Kakšni so novi trendi v preiskovalni oz. detektivski dejavnosti? Kakšni so procesi zbiranja in analiziranja podatkov? Kako potekajo preiskave spletnega kriminala in zlorabe otrok? Kako se spreminja svet in kakšna je vloga detektivov v korporativni varnosti? Kako uporabljati umetno inteligenco in ChatGPT v preiskovalne namene? To je le nekaj od tem, na katere bodo odgovarjali vrhunski detektivi z vsega sveta na mednarodni konferenci prestižnega združenja Council of International Investigators (CII). Med drugim se je bodo udeležili Lois Colley, izvršna direktorica mednarodnega združenja detektivov iz ZDA, eden vodilnih detektivov v Indiji Sachit Kumar, ki ima zaposlenih več kot 5000 detektivov, pa tudi predstavniki velikih detektivskih družb iz ZDA, Nizozemske, Švedske, Norveške, Finske, Irske, Švice, Velike Britanije, Italije, Francije, Južnoafriške republike, Romunije, Poljske, Srbije itd.

Konferenca bo potekala ta petek, 12. maja, v Grand Hotelu Union v Ljubljani z začetkom ob 9. uri. Slovenija bo tovrstno mednarodno konferenco po zaslugi uspešne in priznane detektivke Bernarde Škrabar Damnjanović gostila že drugič (prvič leta 2017).

Lois Colley, ZDA, izvršna direktorica združenja. Detektivka je že od leta 1987. Je premišljena, inteligentna in zabavna. Ko pomisli na svoje stranke in nekatere primere, ki so ji ostali v spominu skozi leta, postane resna. Je tista ženska, ki jo starš pokliče, ko otrok izgine in policija ne more pomagati. Razreši skrivnost, ko nekdo umre pod bizarnimi okoliščinami. Pomaga družinam razpletati oporoke. Ti primeri, ki se običajno odvijajo v gledališču sodne dvorane, so nekateri njeni najljubši.

Toine Goorts, Nizozemska. Po 20. letih dela za vlado kot vojaški policist in preiskovalec, nadzornik in specialist za osebno varovanje, je leta 2004 ustanovil svoje podjetje. Toine je vojaški veteran, ki je prejel več nagrad za svoje izjemno delo.

Howard Griffiths, Južnoafriška republika. Je izvršni direktor in lastnik tretje generacije Pan-Afriške korporacije za obveščevalne in preiskovalne storitve SSC Legacy, ki ima sedež v Johannesburgu. SSC Legacy je bil ustanovljen leta 1962, zaradi česar je eno izmed najstarejših preiskovalnih podjetij v Južni Afriki.

Stephan Gussmann, Švica. Bil je vodja oddelka za preiskovanje krvnih deliktov v Zürichu, namestnik generalnega tožilca / vodja nacionalne preiskovalne enote / vodja Interpola v Švici na zvezni ravni (organiziran kriminal, gospodarski kriminal, trgovina z drogami, pranje denarja, ponarejanje, trgovina z ljudmi, korupcija), načelnik štaba švicarske vlade za upravljanje kriz in incidentov v tujini.

Melissa Kelley-Hilton, ZDA. Je izkušena izvršna direktorica, specializirana za globalne preiskave na področju skrbnostnih pregledov v imenu vlad, podjetij Fortune Global 500, mednarodnih odvetniških pisarn, komercialnih in investicijskih bank ter upravljavcev premoženja in naložb. Več kot dve desetletji je vodila desettisoče preiskav. Vzpostavila je in gojila odnose z globalno mrežo strokovnjakov iz panoge.

John Kissane, Irska. 30 let je bil zaposlen v irski nacionalni policiji, od tega 17 let v Nacionalnem biroju za kriminalistične preiskave.



Sachit Kumar, Indija. Od leta 1987 je v Globe Detective Agency Private Limited. Gre za prvo in največjo indijsko preiskovalno agencijo, ki trenutno šteje 5000 zaposlenih in ima 20 podružnic po vsej Indiji. Sachit je leta 2008 prejel nagrado za preiskovanje. Bil je predsednik združenja, katerega konferenco organizira Bernarda, v letih 2015−2017, 2019 in 2020.

Yolijn Mak-Smit, Nizozemska. Pred zasebno preiskovalno potjo je bila preiskovalka organiziranega kriminala in oddelka za umore nizozemske policije.

Ajit Singh, Indija. Ima 30 let izkušenj kot detektiv. Leta 2012 je prejel nagrado "Preiskovalni podjetnik leta" s strani predsednika Indije.

Anne Styren, Švedska. Detektivka je že 30 let.

Goolam Monsoor, Francija. Detektiv je od leta 1977.

Na konferenci bodo med drugim predavali tudi dekan Fakultete za organizacijske vede, nekdanji direktor SOVA-e Iztok Podbregar, ki bo predstavil proces zbiranja, analiziranja in interpretiranja informacij, ki so na voljo prek javno dostopnih virov. Vodja Oddelka za mladoletniško kriminaliteto na Upravi kriminalistične policije Robert Tekavec in višji kriminalist, specialist iz Sektorja kriminalistične policije Primož Podbelšek bosta govorila o spletnem kriminalu in veliki mednarodni preiskavi zlorabe otrok. Višji kriminalist in vodja Oddelka za krvne in seksualne delikte Uprave kriminalistične policije Damjan Miklič bo predstavil preiskavo o pogrešanih osebah. Dr. Robert Radkovič iz Ministrstva za pravosodje pa bo pojasnil, kako se spreminja svet in kakšna je vloga detektivov glede korporativne varnosti. Mag. Marta Kos bo s pozdravnim govorom izpostavila pomembnost in vpliv žensk v panogi mednarodnih preiskav. V okviru Združenja Manager bo na temo Slovenije in o slovenskem gospodarstvu spregovoril Andrej Božič.

Detektivsko varnostna agencija z več kot 10-letno tradicijo je med večjimi detektivskimi agencijami pri nas. Direktorica Bernarda Škrabar Damnjanović je certificirana mednarodna preiskovalka in detektivka od leta 2006. Svojo strokovno pot je začela s šolanjem na Visoko policijski varnostni šoli Ministrstva za notranje zadeve, kasneje Fakulteti za varnostne vede, kjer je nadaljevala magistrski študij in doktorski študij, kjer je bila njena povprečna ocena 10,00. Je prejemnica priznanja uspešna diplomantka Fakultete za varnostne vede. Je edina ženska članica komisije za izpite detektivov in prva predsednica komisije za nadzor nad detektivi ter DPO pri Detektivski zbornici Republike Slovenije. Je prejemnica naziva Ambasador znanj. Poleg tega je tudi častna dekanja Poletne detektivske šole v Bukarešti. Njena agencija je znana po mednarodnih preiskavah in je prejela različne nagrade in certifikate za dobro organizacijsko energijo, bonitetno odličnost in zavezanost poštenim poslovnim praksam. Njena agencija je tudi prva in edina detektivska agencija, ki je podpisala Smernice korporativne integritete in Deklaracijo o poštenem poslovanju.

Več informacij na: http://www.detektiv-dva.si/

Članki iz rubrike