mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

(nk)
(nk)
0 07.05.2023 18:23:26

Mariborski Moto dan je privabil okrog 200 motoristov

Zbralo se je okrog 200 motorističnih navdušencev
psno
V Mariboru je v soboto drugič zapored potekal dogodek za večjo varnost motoristov s sloganom Mariborski Moto dan.

Zbralo se je okrog 200 motorističnih navdušencev, ki so svoje sposobnosti obvladovanja motorja lahko preizkušali na poligonu varne vožnje in spremljali bogat program, namenjen večji varnosti motoristov skozi vso sezono. Dogodek pripravljata Mestna občina Maribor ter Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu v sodelovanju z Agencijo za varnost prometa, Policijo, Vojaško policijo, Gasilsko brigado Maribor in drugimi partnerji. Na poligonu varne vožnje so veščine prikazovali trenerji varne vožnje Agencije za varnost prometa, policisti motoristi, motoristi Vojaške policije ter reševalci Zdravstvenega doma Maribor. Gasilska brigada Maribor je prikazovala postopek reševanja oseb iz vozila v primeru prometne nesreče. Udeleženci so nad dogodkom navdušeni in prepričani, da bi jih moralo biti še več. Praktične delavnice in preizkusi so po njihovem mnenju še posebej dragoceni, saj na ta način motoristi lahko preizkusijo svoje sposobnosti in veščine obvladovanja motorja v varnem okolju. Organizatorjem pa takšni odzivi dajejo še dodatno spodbudo, da bo Mariborski Moto dan postal tradicionalen.



Anamaria Hren, vodja Sektorja za razvoj in koordinacijo varnosti cestnega prometa, je opozorila na nekaj glavnih pasti pri vožnji motorja in izpostavila, da se vozne razmere v prihodnjih dneh lahko precej spreminjajo: "Na dan, kot je današnji, so pogoji idealni tako z vidika vozne površine kot tudi vremenskih razmer. Letošnjo pomlad pa so razmere zelo nestanovitne, česar se morajo motoristi zavedati ter prilagoditi način vožnje in ustrezno načrtovati potovanje in počitke. Vselej naj poskrbijo za popolno motoristično opremo ter ustrezno hidratacijo. Posebej naj bodo pozorni na odsekih, ki so za motoriste nevarni in so s prometni signalizacijo tudi dodatno označeni." Motoristom je zaželela veliko varno prevoženih kilometrov skozi vso sezono.

Rok Gerzevič, vodja Območja 2 v Sektorju za vozniške izpite ter Andrej Kališnik, vodja Delovne skupine za kategorijo A, učitelja in trenerja varne vožnje, sta na poligonu prikazala pomen obvladovanja veščin zaviranja v dobrih in slabih voznih razmerah pri različnih hitrostih, s sistemom in brez sistema ABS, način obvladovanja motorja pri zdrsu zadnjega kolesa ter napake, ki so lahko usodne in privedejo tudi do nepravilnega reagiranja motorista v primeru neobvladovanja motornega kolesa. Mnogo teh veščin se je mogoče naučiti tudi s pomočjo preventivne naprave Skidbike, s katero sta inštruktorja Agencije za varnost prometa prikazala navedene vaje. Poleg naštetih vaj je mogoče na napravi Skidbike vaditi tudi druge veščine, kot so pravilno sedenje na motornem kolesu, pravilna uporaba sklopke, tehnika potiskanja, preizkus delovanja elektronskih naprav, kot so TC (nadzor zdrsa pnevmatike) in MSC (nadzor stabilnosti motornega kolesa ali uporaba integralnih zavor). Vse to so na dogodku tudi prikazali, kar je s strokovnim komentarjem pospremil Aleš Šteflič, član Delovne skupine za kategorijo A. Obiskovalci so se preizkušali tudi na napravi za merjenje reakcijskega časa pri zaviranju z motorjem.



Galerija

Članki iz rubrike