rok snežič, Anita Peček Stramšak Svet24.si

Je Snežičeva nova partnerica res razvpita Dijana...

sava dolinka, alge Svet24.si

Ugotavljali bodo, zakaj so se razrasle alge v Savi...

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

ou
ou
0 25.08.2022 12:49:30

Primus praznuje 130-letnico z omejeno izdajo Heritage Collection

Vodilna švedska blagovna znamka opreme za kuhanje na prostem je zvest spremljevalec na pustolovščinah že od leta 1892. Letos praznuje 130 let uvajanja inovacij v kuhanje na prostem, spodbuja dogodivščine in omogoča nepozabna doživetja užuvanja v obrokih, pripravljenih zunaj. Svojo 130-letnico obeležuje z zbirko opreme z logotipom dediščine, skupaj s posebno embalažo, ki vsebuje izvirne grafike iz zgodnjih dni Primusa. Ta proizvodna serija je omejena in gre za eno zbirateljskih izdaj.

Primus je bil ustanovljen v majhni kovaški delavnici v središču Stockholma, ko sta F.W. Lindqvist in J.V. Svenson ustvarila prvo petrolejski gorilnik brez saj na svetu. Ker je bil prvi, so se odločili, da ga poimenujejo Primus, kar v latinščini pomeni »prvi«. Od takrat naprej je ime Primus postalo sinonim za zanesljive gorilnike, ki so postali primarna izbira za ljudi, ki se odpravljajo na prve vzpone in zahtevne odprave.

Posebna kolekcija Heritage Collection ob 130-letnici

Heritage Classic Trail Stove
Gorilnik Classic Trail, ki je bil predstavljen v zgodnjih osemdesetih letih prejšnjega stoletja, je postal paradni konj, ki je potoval na neštete pustolovščine po vsem svetu. Statični štiritočkovni nosilci za posode nudijo dodatno stabilnost in odpornost na veter, hkrati pa zanesljivo držijo različne velikosti posod. Širok plamen je odličen tudi pri segrevanju večjih za kuhanje za 1-3 osebe in plamen zavre liter vode v manj kot štirih minutah. Vsak gorilnik je posebej oštevilčen za res unikaten spominek.

Lanterna Heritage Easy Light
Lanterna Easy Light bo s svojo svetilnostjo 490 lumnov osvetlila vsak kamp. Ta kompaktna, a učinkovita svetilka širi svetlobo in toploto, hkrati pa zavzame minimalen prostor v nahrbtniku za taborjenje s svojo retro škatlo. Piezo vžig omogoča hitro in enostavno prižiganje, patentiran gorilnik pa je tih in učinkovit.

Paket jedilnih pripomočkov Heritage
Ta vsakodnevni kuhinjski komplet vključuje krožnik, kozarec za pol litra in komplet jedilnega pribora, kot nalašč za uoprabo na kampiranju ali potovanju. Vsak kos je narejen iz nerjavečega jekla, ki se ne navzame okusov in so primerni za pomivanje v pomivalnem stroju.

Steklenica Heritage Klunken
Elegantna steklenička Klunken je narejena za vsakodnevno uporabo in je izdelana iz nerjavečega jekla, primernega za živila in dodatno vzdržljiva. Zgornji pokrov iz plute je pritrjen na barvno usklajeni trak, zaradi česar je steklenico enostavno prijeti ali nositi samostojno.

»Primus je že več kot stoletje del prelomnih in vsakodnevnih dogodivščin. Od spremljanja Andreéja na severni tečaj leta 1897 do pridružitve Hillary in Norgayu na Mt. Everest leta 1953 smo bili izbrana kuharska rešitev,« pravi izvršni direktor Primusa Per Waag. »Naš cilj je še naprej ustvarjati opremo, ki pomaga spodbujati avanture. Ogenj smo ohranjali 130 let in kurili bomo še vsaj nadaljnjih 130.«



Mejniki
1892 sta F.W. Lindqvist in J.V. Svenson izdelala prvi kerozinski gorilnik brez saj in ga poimenovala "Primus".
1897 je Andree-Expedition odprava z gorilnikom Primus v svoji prtljagi poskušala doseči severni tečaj.
1908 Primus je odprl lastno tovarno na stockholmskem otoku Lilla Esslingen.
1911 je Roald Amundsen spakiral gorilnik Primus in se odpravil na Južni tečaj.
1953 sta sir Edmund Hillary in Tenzing Norgay vzela peč Primus s seboj na Mount Everest.
1978 Primus je sprejel prve okoljevarstvene ukrepe: posebej za afriške države so razviti plinski gorilniki, ki močno zmanjšajo porabo lesa.
1994 Primus je odprl lasten proizvodni obrat v Tartuju v Estoniji z najvišjimi proizvodnimi standardi.
1996 Primus je razvil prvi gorilnik MultiFuel, ki lahko deluje na plin, bencin, kerozin in kerozin.
1996 se je Göran Kropp s kolesom in gorilnikom Primus MultiFuel v svoji prtljagi odpravil na Mount Everest in se po vzponu vrnil domov.
2006 Primus je lansiral koncept PrimeTech - z dvakratno učinkovitostjo običajnih gorilnikov.
2022 SIP Power Gas Launch – spodbujanje proizvodnje plina iz bioloških odpadkov na podlagi načela masne bilance – prvi korak v programu trajnostnih izboljšav.
2023 Lansiranje kolekcije Feed Zone - prve posebne kolekcije za kolesarje.

Če želite izvedeti več o zbirki ob 130-letnici, obiščite https://www.primusequipment.com. Zbirka ob 130-letnici bo na voljo za nakup pri izbranih prodajalcih in na njihovi spletni strani.

O PRIMUSU: Švedsko podjetje PRIMUS ustvarja izdelke za uporabo na prostem že od leta 1892. Na ekspedicijah so jih testirali pionirji, kot sta Roald Amundsen in Sir Edmund Hillary. PRIMUS je znan po zanesljivih, varnih in inovativnih izdelkih, večinoma proizvedenih v Evropi, zaradi katerih ljudje uživajo v svojih dogodivščinah na prostem – tako velikih kot majhnih. Poudarek je na ustvarjanju okolju prijaznih, enostavnih za uporabo in lahkih izdelkov. Večinoma izdelano v Evropi, prodano v več kot 60 državah po vsem svetu. PRIMUS AB s sedežem v Solni (Švedska) je neodvisni del Fenix Outdoor AB.

Galerija
Značke: primus, obletnica

Članki iz rubrike