franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

(us)
(us)
0 07.06.2022 15:23:47

Enaintrideset odstotkov staršev iz Slovenije ni ozaveščenih o HPV

vszi
Oseminpetdeset odstotkov staršev iz Slovenije navaja, da po pandemiji covid-19 o cepljenjih vedo več, a se jih 65 odstotkov počuti zasutih z množico informacij o cepljenjih proti covid-19.

Eden od petih evropskih staršev, seznanjenih s HPV, ne ve, da HPV lahko povzroči raka. Novo raziskavo, ki jo je izvedla organizacija Ipsos v sponzorstvu družbe MSD, so predstavili na hibridnem dogodku ob evropskem tednu boja proti raku, ki poteka od 25. do 31. maja.

Družba MSD (zaščiteno ime družbe Merck & Co., Inc., Rahway, N.J., ZDA (NYSE: MRK) predstavlja novo raziskavo. Ta je pokazala izboljšanje razumevanja in ozaveščenosti o humanih papilomavirusih (ali HPV) med starši iz Slovenije in več drugih evropskih držav, a je razkrila tudi napačno razumevanje v zvezi s HPV in rakom materničnega vratu. Prav tako je med različnimi evropskimi državami ugotovila določeno razhajanje v odnosu do rednih cepljenj po pandemiji covid-19.

Kot ugotavlja raziskava, ki je zajela starše iz več evropskih držav, je 64 % staršev iz Slovenije po lastni navedbi seznanjenih s HPV. To pomeni nižjo raven ozaveščenosti za 9 % v primerjavi z drugimi evropskimi državami, kjer 73 % staršev iz različnih evropskih držav trdi, da so seznanjeni s HPV.

Po ocenjevanju podatkov vseh evropskih držav, ki so bile vključene v raziskavo, to predstavlja 4 % izboljšanje ravni ozaveščenosti, v primerjavi s podobno raziskavo iz leta 2019, v kateri so zastavili isto vprašanje (upoštevaje države, zajete v obeh raziskavah).

Po podrobnejšem pregledu rezultatov Slovenije, raziskava kaže, da se starši iz Slovenije počutijo najbolj preobremenjene med vsemi evropskimi državami, zajetimi v raziskavi, zaradi količine informacij o cepivih, ki so zdaj na voljo zaradi pandemije. Poleg tega je v Sloveniji najnižji delež staršev, ki menijo, da je cepljenje otrok pomembno. Čeprav je ozaveščenost o HPV nizka, je znanje med tistimi, ki ga poznajo visoko. Kljub temu se manj staršev, ki so seznanjeni s HPV, odloči, da svoje otroke zaščitijo pred njim, kar se odraža tudi v manjši razširjenosti cepljenja proti HPV.

Dr. Xavier Bosch s Katalonskega onkološkega inštituta, ki je sodeloval na dogodku ob predstavitvi raziskave, je dejal: "Raziskava prinaša pozitiven vpogled v večjo ozaveščenost o HPV med starši po Evropi. A potrebnega bo še veliko dela, skupaj z nadaljnjimi prizadevanji za preprečevanje širjenja HPV in povečevanja prevalence HPV, ki povzročajo raka. V tem kritičnem času moramo biti bolj kot kadarkoli pozorni na zdravje svojih družin in svojih bližnjih ter poskrbeti, da bomo ponovno vzpostavili preventivo, za katero vsi vemo, da jo je pandemija covid-19 prizadela."

Rezultate je komentirala tudi Esra Urkmez, direktorica zbiranja sredstev za zagovorništvo in ozaveščanje bolnikov pri evropskem omrežju Engage: "Številni starši menijo, da je bilo med pandemijo informacij o cepljenju in zaščiti otrok pred nalezljivimi boleznimi neobvladljivo veliko. Pomembno je, da starši dobljenim informacijam zaupajo in da se počutijo temeljito obveščeni. Svetovna zdravstvena organizacija je oblikovala globalno pobudo, da bi do leta 2030 odpravili raka materničnega vratu, povezanega s HPV. Staršem in širši javnosti moramo pomagati, da se bodo v množici zdravstvenih informacij znašli; kar bo pomagalo uresničiti priporočilo SZO."

A čeprav ta raziskava kaže izboljšanje ozaveščenosti o HPV, obenem jasno priča o neustreznem razumevanju HPV med starši. Več kot četrtina (27 %)(i) anketiranih namreč pravi, da niso seznanjeni s HPV – kljub temu da se večina spolno dejavnih moških in žensk kdaj v življenju okuži z enim od HPV.

Raziskavo je izvedla organizacija Ipsos, naročila in financirala pa jo je družba MSD; v raziskavi so anketirali starše iz osmih držav EU. Ob Evropskem tednu boja proti raku, ki je vsako leto od 25. do 31. maja, je bil organiziran spletni dogodek, na katerem strokovnjaki razpravljali o vplivu pandemije covid-19 na odnos do cepljenja ter o ozaveščenosti staršev o virusu HPV.

Poudarki evropske raziskave

Le 1 od 2 staršev, seznanjenih s HPV (55 %)(i), se o njem počuti dobro poučenega: to dodatno osvetljuje vrzel v ozaveščenosti.

Ozaveščenost o HPV se med državami razlikuje: največja je v Italiji, najmanjša pa v Nemčiji (59 %)i in na Švedskem (60 %).

Slaba polovica (48 %) anketiranih staršev je odgovorila, da se zaveda, da HPV lahko povzroči raka(i) pri moških in pri ženskah; to kaže, da je na nekaterih področjih razumevanje nizko.

Starši so razdeljeni glede množice informacij, ki so jim na voljo o cepljenjih zaradi svetovne pandemije covid-19: polovica (49 %) jih meni, da imajo informacij preveč.

Ocena, da je bilo informacij preveč in da so bili med pandemijo zasuti z informacijami o cepljenjih, je bila verjetnejša med starši, starimi od 18 do 29 let (55 %).

Starši iz Slovenije (67%) so se med pandemijo covid-19 počutili najbolj preobremenjene z informacijami o razpoložljivih cepljenjih.

Raziskavo je izvedla organizacija Ipsos, pobudnik in financer pa je bila družba MSD, ki jo tudi upravlja in je njena lastnica. Celoten uredniški nadzor in odobritev rezultatov raziskave sta bila v rokah družbe MSD

Članki iz rubrike