pomlad Svet24.si

Tedenski horoskop: Čas je za razmislek, kje lahko...

annie-charlotte Svet24.si

25-letnica v razmerju z dvema moškima: "Ne varam,...

Boštjan Gorjup Necenzurirano

Odstopil direktor enega največjih slovenskih ...

damjanic setinc pasek Reporter.si

Strokovni sodelavci poslanke Mojce Šetinc Pašek:...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

marko stanković Njena.si

Talent Marko kaznovan zaradi nasilnega videa

doncic Ekipa24.si

Uau! To je ta nora Dončićeva trojka, ki je ...

nu
nu
0 07.10.2021 11:18:58

750 mladih v preventivnem maratonu »Vozimo pametno« Agencije za varnost prometa

Fotografija je simbolična.
Pixabay
Če ob začetku sodelovanja v prometu mladi kot vozniki sprejmejo odločitev, da bodo izključili tri glavne dejavnike tveganja za nastanek prometnih nesreč, neprilagojeno hitrost, alkohol in mobilni telefon, naredijo ogromno za svojo varnost in varnost drugih, je bila rdeča nit delavnic.

V dobrih treh tednih je Agencija za varnost prometa z izvedbo preventivnega maratona za gimnazije in srednje šole s tematiko prometne vzgoje poučila 750 mladih. Agencija je izvedla kar 25 preventivno-izobraževalnih delavnic za mlade »Vozimo pametno« na gimnazijah in srednjih šolah v Novem mestu, na Jesenicah in v Ljubljani. Ker sočasno poteka tudi nacionalna preventivna akcija za večjo varnost pešcev, je Agencija 750 dijakov opremila z odsevnimi trakovi ter jih spodbudila k aktivni rabi odsevnih teles, da bodo v prometu bolje vidni in tako bolj varni. Mladi so pokazali velik interes in dovzetnost za prometne vsebine. Skupaj z izobraževalnimi ustanovami Agencija ugotavlja, da je preventivni maraton uspešno dosegel namen in cilj povečati interes za problematiko prometne varnosti pri mladih in s tem prispevati k splošnemu dvigu njihove prometne varnosti. Delavnice »Vozimo pametno« bo Agencija za varnost prometa glede na dogovore s šolami izvajala tudi v naslednjih mesecih.


Mlade želi Agencija spodbuditi k odgovornemu ravnanju v prometu in jih spomniti na veliko odgovornost, ki jo sprejemajo, ko sedejo za volan, krmilo mopeda, motorja, pa tudi na e-skiro ali kolo. Dijaki so poslušali motivacijska predavanja in se z izvajalko delavnic Dragico Sternad Pražnikar pogovorili o izkušnjah, ki jih imajo pri sodelovanju v prometu. Preizkusili so se na poligonu ob reševanju praktičnih nalog z očali, ki ponazarjajo različne stopnje alkoholiziranosti ali uporabe drog, po takšnem preizkusu pa so sklenili, da se vožnja ter alkohol izključujeta. Pogovorili so se o organiziranju prevoza iz zabav in o tem, da lahko trenutek nepazljivosti v prometu za vedno spremeni življenje. Pri izvedbi nekaterih delavnic se je Agenciji pridružil tudi predstavnik Policijske uprave Ljubljana Tomaž Tomaževic. Mladi so preizkusili naletne tehtnice, ki nazorno prikažejo, koliko smo pri različnih hitrostih v trenutku trka (v zid, brez deformacij in krčenja pločevine) dejansko težki oziroma kakšne so sile, ki delujejo na človeka ob trku.

Pri problematiki varnosti mladih v prometu največkrat ni težava poznavanje prometnih predpisov, temveč gre bolj pogosto za odnos do varnosti, motiv ugajati vrstnikom, preizkušati meje, ki pa jih s tradicionalnimi metodami razlage in posredovanja znanja ne moremo doseči; npr. kako reči ne, kako biti priljubljen med mladimi, čeprav ne piješ alkohola na zabavi in podobno. Največ smrtnih prometnih nesreč pod vplivom alkohola so lani povzročili prav udeleženci iz starostne skupine med 18. in 24. letom (6 smrtnih prometnih nesreč) ter med 45. in 54. letom (prav tako 6), zato je okrepljeno preventivno delovanje Agencije še bolj pomembno.

Značke: promet, varnost, cesta

Članki iz rubrike