pomlad Svet24.si

Tedenski horoskop: Čas je za razmislek, kje lahko...

annie-charlotte Svet24.si

25-letnica v razmerju z dvema moškima: "Ne varam,...

Boštjan Gorjup Necenzurirano

Odstopil direktor enega največjih slovenskih ...

damjanic setinc pasek Reporter.si

Strokovni sodelavci poslanke Mojce Šetinc Pašek:...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

Kate Middleton je dobesedno pogrešana! Odkrito.si

Spletne spletke - Je s Kate nekaj hudo narobe?!!

doncic Ekipa24.si

Uau! To je ta nora Dončićeva trojka, ki je ...

oglasno sporočilo
oglasno sporočilo
9 27.09.2021 13:57:06

Osredotočimo se na varno vožnjo in varno udeležbo v prometu: Kljub koledarski jeseni skorajda poleten konec tedna

Prvo mednarodno srečanje prikoličarjev
Marina Vrbnjak
Začela se je koledarska jesen, ki nas bo ta konec tedna razveseljevala s sončnim vremenom in za ta čas visokimi dnevnimi temperaturami.

Agencija za varnost prometa na vse udeležence v prometu naslavlja poziv k največji možni meri odgovornosti, previdnosti in osredotočenosti na varno udeležbo v prometu in k pozornosti do najbolj ranljivih - pešcev, kolesarjev, motoristov. K posebni previdnosti pozivajo prav slednje, saj so razlike v dnevnih temperaturah tudi 10 in več stopinj, kar morajo upoštevati predvsem motoristi. Od 1. junija do 15. septembra 2021 so slovenske ceste terjale 51 življenj (v enakem obdobju lani 37). Več kot polovica, oziroma 29 od 51 oseb, je življenje izgubilo v prometnih nesrečah ob koncu tedna, med petkom in nedeljo. Zato pred sončnim koncem tedna Agencija za varnost prometa vnovič poziva: »Osredotočimo se na varno vožnjo in varno udeležbo v prometu, spoštujmo pravila in predpise, pazimo nase in drug na drugega!«

Agencija za varnost prometa vse udeležence v prometu naproša, da se na ceste podajo z največjo možno mero odgovornosti, do sebe, družine, prijateljev, znancev, do vseh udeležencev v prometu. Med vozniki osebnih avtomobilov do konca avgusta beležimo izboljšanje stanja glede na enako obdobje lani – letos jih je umrlo 22, lani 26. Vozniki motornih vozil naj poskrbijo za ustrezno delovanje vozila, za pripetost vseh potnikov v vozilu, dosledno naj spoštujejo cestno-prometne predpise in razmere na cesti, vzdržujejo naj ustrezno varnostno razdaljo in prilagodijo hitrost. Odpovejo naj se uporabi mobilnega telefona med vožnjo, za volan naj sedejo le trezni. Upoštevajo naj, da je ob sončnih vikendih na cestah veliko število najbolj ranljivih udeležencev v prometu. A tudi te Agencija za varnost prometa poziva k največji meri previdnosti.

Število registriranih motornih vozil iz leta v leto narašča, v zadnjem 10-letnem obdobju se je povečalo iz 86.826 na 127.272. Letos je do konca avgusta umrlo že 28 voznikov enoslednih motornih vozil: 22 voznikov motornih koles, 5 voznikov mopeda, 1 voznik trikolesa. Če vzamemo pod drobnogled motoriste, je bilo do vključno 12. 9. 2021 po trenutno veljavnih začasnih podatkih Policije v prometnih nesrečah 428 udeleženih motoristov, 304 so prometno nesrečo povzročili sami (71 %). Kot posledice teh prometnih nesreč je bilo 97 hudih telesnih poškodb, 224 lažjih telesnih poškodb in 25 smrtnih prometnih nesreč, od teh je kar 20 motoristov umrlo med petkom in nedeljo. Motoristi naj vselej poskrbijo za dobro zaščitno opremo živahnih barv in za stalno osredotočenost na varno vožnjo. Zaščitna oprema za motoriste naj vedno vključuje čelado, odsevna oblačila, ščitnik hrbtenice, škornje, rokavice, za boljšo vidljivost naj imajo vedno prižgane luči. Na daljših poteh naj načrtujejo ustrezne počitke, skrbijo naj za hidracijo. Še več napotkov za varno vožnjo podajamo tukaj.


Pešci so najpogostejši, pa tudi najbolj ranljivi izmed vseh udeležencev v prometu, letos je do konca avgusta umrlo že 11 pešcev. Dnevi se krajšajo, zato je dobra vidnost pešcev v prometu ključna. Agencija podaja vrsto napotkov za njihovo večjo varnost.

Pri kolesarjih letos do konca avgusta beležimo izboljšanje glede na preteklo leto, a še vedno je življenje izgubilo pet kolesarjev (lani v enakem obdobju sedem), od katerih je le eden nosil zaščitno kolesarsko čelado. Za varno udeležbo kolesarjev v prometu je nujno tehnično brezhibno opremljeno kolo, zaščitna čelada, ki je predpisana do dopolnjenega 18. leta, priporočljiva pa v vseh starostih, saj so lahko poškodbe glave usodne oz. s težkimi in dolgotrajnimi posledicami že pri manjših trkih. Voznike motornih vozil želi Agencija spomniti, da znaša bočna razdalja pri prehitevanju kolesarjev, voznikov lahkih motornih vozil in voznikov mopedov, po novem najmanj 1,5 m. Gre za izjemno pomemben element za povečanje prometne varnosti za skupine ranljivih udeležencev v prometu, ki bo pripomogel k bolj varnemu poteku prehitevanja. To je še toliko bolj pomembno, kadar kolesarje, voznike lahkih motornih vozil ali mopede prehitevajo večja vozila, kot so avtobusi ali tovorna vozila.

Na cestah je tudi vse več e-skirojev, od 1. junija do 31. avgusta letos pa je bilo zabeleženih 47 prometnih nesreč z udeležbo e-skirojev in kar 30 so jih povzročili vozniki e-skirojev sami. E-skiroji morajo voziti po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti. Kjer teh prometnih površin ni ali niso prevozne, lahko vozijo ob desnem robu smernega vozišča ceste v naselju, kjer je najvišja dovoljena hitrost vožnje omejena do 50 kilometrov na uro. Obvezna je tudi zaščitna čelada, do 18. leta. Agencija za varnost prometa priporoča uporabo zaščitne čelade tudi po 18. letu, enako, kot za kolesarje in druge uporabnike lahkih motornih vozil. Z vidika varnosti vseh udeležencev je pomembno, da mora imeti voznik lahkega motornega vozila ponoči in ob zmanjšani vidljivosti prižgan na sprednji strani žaromet za osvetljevanje ceste, ki oddaja belo svetlobo, na zadnji strani pa pozicijsko svetilko, ki oddaja rdečo svetlobo. Na zadnji strani lahkega motornega vozila mora imeti nameščen rdeč odsevnik, na obeh straneh pa rumene ali oranžne bočne odsevnike.

Agencija za varnost prometa še dodaja, da so omejitve hitrosti in predvsem njihovo dosledno spoštovanje, ključnega pomena za varno udeležbo v cestnem prometu in namenjene naši lastni varnosti. Zmerno in odgovorno naj vozniki vozijo zato, ker so le tako najbolj odgovorni do sebe in drugih udeležencev v prometu, in z zavedanjem, da se objestna vožnja lahko konča usodno. Letos je bila usodna že za 33 oseb.

Značke: promet, varnost

Članki iz rubrike