stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Oglasno sporočilo
Oglasno sporočilo
0 21.09.2021 10:10:09

To je zgodovina najbolj prodajanega rdečega vina v Sloveniji

Do žlahtne kapljice imamo Slovenci poseben odnos. Vino je pri nas del kulture in zgodovine naših prednikov, ki so obdelovali vinogradniško zemljo na podeželju že od malih nog. Za vinogradnike in vinarje pa predstavlja še velik ponos, kajti ves njihov trud od obdelovanja zemlje, vzgoje trte pa do pridelave vina se kaže kot del kulture, ki je popolnoma edinstvena. Ta edinstvenost pa se kaže v kulturi našega naroda, v tem, kako ravnamo z vinom, kako ga slavimo in kako skrbimo za ohranjanje njegove tradicije.

Ena najbolj starodavnih vinskih sort na območju Slovenije in hkrati najpogostejša rdeča sorta v Sloveniji je tako nedvomno Refošk. Sinonim za slovensko kakovost, avtohtonost in lokalno povezanost.

dreamstime_xxl_110416296

Refošk je sorta, katera ima zelo dolgo zgodovino. Nekateri zatrjujejo, da so ga poznali že Rimljani in sicer naj bi ga imenovali Vinum Pucinum. Plinij starejši ga je imenoval tudi Omnium nigerria kar pomeni najbolj črn od vseh črnih. To vino pa naj bi pila tudi cesarica Livija, žena rimskega cesarja Avgusta, ki je dočakala za tiste čase res častitljivo starost 86 let. Tudi njegovo ime naj bi izhajalo iz njegovih karakteristik in sicer naj bi bile dve izpeljanke. Prva izhaja iz RE-FOSK kar naj bi pomenilo RE- kralj in FOSK-temen oz. latinsko REX FUSCUS. Nekateri pa pravijo naj bi njegovo ime izhajalo iz besedne zveze »rap- fosc«, kar pomeni temen grozd. Vsekakor pa je dejstvo, da je sorta Refošk res izredno bogata v svoji barvi. V tej sorti pa odkrivamo tudi prijetno sadnost, ki jo povezujemo z vonji in okusi borovnic, malin, robidnic in višenj. Njena sadna sočnost pa ji daje tudi prijetno pitnost in dolgoživost. 

MZ_refosk_vinograd_debeli_rtic_Vinakoper_znamka

Mercator se kot najboljši sosed s projektom Moje znamke povezuje z dobavitelji in  podpira lokalno gospodarstvo, zato so skupaj z Vinakoper, katerega Refošk praznuje 50. obletnico, na police postavili omejeno retro edicijo Koprskega Refoška z  geografskim poreklom, ki je sinonim  za slovensko kakovost, avtohtonost  in lokalno povezanost. 

Več na Mercator.si.

Značke: mercator, vina-koper

Članki iz rubrike