profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

ou
ou
3 17.12.2020 09:13:30

Zapis o športu, ki bo ZATRESEL SLOVENIJO: Legendarni Vilfan z idejo, ki si jo MORATE PREBRATI VSI!

Peter Vilfan
Bobo
Legendarni slovenski košarkar Peter Vilfan razmišlja o ustanovitvi športne stranke.

Legendarni slovenski košarkar Peter Vilfan, ki je po končani karieri zakorakal v novinarske vode in politiko, je s svojo zadnjo objavo na družabnem omrežju Facebook privzdignil kar nekaj obrvi. Iz dneva v dan je bolj prepričan, da slovenski šport v politiki nima nobene veljave, razen v primeru lastnih interesov. Kako to spremeniti? Prišel je na idejo, da bi moral šport dobiti svojo stranko, ki se bo borila za interese športa in se borila za dobrobit enega največjih ambasadorjev Slovenije v svetu. Njegov zapis, ki ga je objavil na Facebooku, si lahko v spodnjih vrsticah preberete v celoti.

"Odkar imamo v Sloveniji tako imenovani lockdown vsak dan malo pred šesto uro zvečer začnem svoj 14 kilometerski pohod po Ljubljani! V tem času, tako kot hodim, tudi izrazito intenzivno razmišljam. Po glavi mi rojijo najrazličnejše ideje, zamisli, domislice, med njimi mnoge, ki niso za objavo, pa tudi take, ki jih želim deliti!
Z vsakim novim dnem sem bolj prepričan, da bo šport v naši državi tisto kar mu pripada in kar si zasluži, dobil edino tako, da bo neposredno posegel v slovensko politiko. In to ne tako, da bo katera od sedanjih strank milostno (ne zaradi športa samega, ampak zaradi lastnega interesa, promocije in boljšega rezultata) na svojo volilno listo uvrstila tudi kakšno športnico ali športnika. To smo v preteklosti že videli in se za šport, z redkimi izjemami, ni ravno obneslo.
Ne, na naslednjih volitvah mora športna sfera, če želi dejansko vplivati na politične odločitve (predvsem tiste, ki se tičejo športa) ubrati drugačno pot. Nastopiti mora s svojo stranko! Stranko vseh tistih, ki jim je šport v krvi, ki se s športom na katerikoli način ukvarjajo, ki ga imajo radi, ga spremljajo, zanj navijajo ali ga samo simpatizirajo! Stranka bi bila ideološko nevtralna, v njej pa bi bili dobrodošli vsi, ne glede na svojo življensko ali kakršnokoli drugo usmerjenost ali opredelitev. Z zgodovino se ne bi obremenjevala, vse njene pridobitve bi spoštovala in je ne bi po svoje tolmačila, prirejala ali celo spreminjala. Ob ekološki osveščenosti, varovanju človekovih pravic in svoboščin, zaščiti najranljivejših skupin ter ohranjanju vseh pridobljenih pravic državljank in državljanov, bi bil strankin glavni in obvezujoči cilj ustanovitev samostojnega Ministrstva za šport republike Slovenije! To bi skrbelo za celoten slovenski šport! Od športa otrok in mladine, športa srednje in starejše generacije, tekmovalnega in vrhunskega športa, športa invalidov, rekreacije, raznih oblik organizirane športne vadbe, športnih objektov, društev, klubov, panožnih športnih zvez, organizatorjev športnih prireditev... Vse to bi bilo absolutno izvedljivo, če bi novo ministrstvo delovalo v podobnih organizacijskih in finančnih okvirih, kot jih ima Ministrstvo za kulturo. Prepričan sem (to dokazujejo različne raziskave), da bi se vložena sredstva v veliki meri vrnila skozi prihranke v zdravstveni blagajni. Športna nacija je zdrava nacija! Športna smo že! Bodimo tudi zdrava!
Za dosego tega cilja bi stranka potrebovala močno poslansko skupino (vsaj 10 poslancev), ki je nobena (kakršnakoli) nastajajoča koalicija ne bi mogla ignorirati ali izključiti iz svojih kombinacij. Glede na potencial volilcev, ki bi jih nagovarjala, je to vsekakor izvedljivo! Morda še kaj več!
Kaj pa ime? To je še najlažje, saj je možnosti ogromno! Lahko je Športna stranka Slovenije - ŠSS, Stranka športnikov Slovenije - SŠS, Slovenska športna stranka - SŠS ali pa Stranka ljubiteljev športa Slovenije - SLŠS! Seveda se lahko doda še pridevnik demokratična, ki ga ima v svojem imenu kar nekaj aktualnih strank.
Vse to je seveda samo razmišljanje, ideja, osnutek nečesa! Utopija? Mogoče! Izvedljivo? Tudi mogoče! Svet se spreminja, spreminjajo se razmere, odnosi, naša življenja! Nemogoče je mogoče!
Verjamem, da se bodo nekateri ob branju tega zapisa zabavali, se nasmejali, kakšen se bo zamislil, morda bo kdo zaskrbljen, zagotovo kdo tudi prestrašen! Slednje bi bilo super! Strah je namreč velikokrat gonilo sprememb! Zato ne bodite presenečeni, če bo v bližnji prihodnosti (zagotovo pa pred naslednjimi volitvami) katera od zdajšnjih političnih strank razlagala, kako je šport pomemben, kako ga podpirajo in kako bodo zagovarjali tudi ustanovitev samostojnega ministrstva! Pa jim boste verjeli?!?"

Značke: slovenija, vilfan

Članki iz rubrike