Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

/
/
0 29.11.2018 13:32:59

Alumni Mladi upi (foto)

Jurij Kodrun
Zavarovalnica Triglav in zavod za družbeno odgovorne aktivnosti Vse bo v redu že od leta 2013 finančno podpirata mlade talente in jim omogočata lažjo pot k uresničitvi njihovih ciljev.

Poleg finančne pomoči vsako leto Mladim upom pripravijo tudi druge oblike podpore. Ena izmed njih so brezplačna izobraževanja in delavnice s koristnimi vsebinami iz številnih povezanih področij.
V tem duhu so nadaljevali tudi letos, ko so 4. Alumni srečanje premierno organizirali v digitalnem centru Triglav Lab, kamor so povabili vrhunske športnike ter Mlade upe vseh dosedanjih generacij.
V glavni vlogi so se znašli trije vsem dobro poznani slovenski športniki. Vrhunski smučarski skakalec Jernej Damjan je prevzel mesto povezovalca okrogle mize in se več kot odlično znašel s sogovornikoma, bivšo alpsko smučarko Špelo Pretnar in dolgoletnim hokejskim reprezentantom ter trenutnim selektorjem Slovenije Ivom Janom. Klepetali so o izzivih profesionalnega športnika in o življenju po končani karieri. Bili so si enotni, da je šport težaško delo in da je že v zgodnjih letih kariere treba razmišljati o prihodnosti ter poskrbeti za finančno varnost. Razpravi se je ob koncu pridružil tudi nekdanji vrhunski smučarski skakalec Franci Petek.
Kako pa so se soočili s koncem kariere? "Moja odločitev je bila, za to sem hvaležna," je povedala Pretnarjeva, Jan pa: "Pri meni so se vlekle poškodbe, na podlagi tega sem nehal uživati. Ko mi je šport postal služba, ne užitek, sem nehal." Nekdanja odlična alpska smučarka je izpostavila, da je današnji šport gladiatorstvo in ’če nimaš volje, stopi s te ladje’. Sama se je skozi športno kariero naučila dovolj, da je ob koncu kariere bila pripravljena na ’drugo kariero’. Za to je v veliki meri hvaležna družini, ki jo je ogromno naučila in prav vzgojila.
Dolgoletni hokejski reprezentant, zdaj tudi selektor Slovenije, je zadnje leto kot igralec že delal z otroci in se izobraževal, nato se je preizkusil tudi kot komentator in agent. Za razliko od Pretnarjeve, ki dela na področju odnosi z javnostmi pri Smučarski zvezi Slovenije, se je sam prelevil v trenerja.


"Nisem pogrešal športa, pogrešal sem garderobo, 25 somišljenikov z istim ciljem," je pojasnil in zdaj kot trener ugotovil, da je nastal ogromen generacijski prepad - zdajšnje generacije ne znajo uživat v športu, preveč je tudi specializacije. "Preveč je vodene vadbe, preveč je navodil, že kot otroci se na treningih ne znajo več igrati," je pojasnil Jan. Pretnarjeva ga je med drugim dopolnila: "Današnja mladina čaka, da se nekaj zgodi, jaz sem sama iskala poti za dosego cilja."
Jan, Pretnarjeva in Damjan so so bili enotni, da so današnje generacije povsem drugačne od njihovih. Damjan je postregel s primerom, da so njegovi reprezentančni kolegi še nedolgo nazaj telefone uporabljali le za igrice, zdaj so ugotovili, da se z njimi da narediti marsikaj, tudi za življenje.
Za lažji prehod med športno in ’po-športno’ kariero je treba narediti ogromno že v času prve. Pretnarjeva je izpostavila vlogo staršev in trenerjev, tudi zvez.
"Veliko športnikov propade. Nekateri rabijo več pomoči in pozornosti kot drugi," je dejala. Jan jim je sporočil, da je profesionalna športna pot lahko zelo lepa, čeprav trnova: "Boljšega življenja, kot sem ga imel kot profesionalec, ne bom imel nikoli. Ni ti treba za nič skrbeti, prosti čas si razporediš po svoje, skrbiš le za treninge in tekme."
Ob koncu se je v debato vključil Franci Petek, nekdanji skakalec in zdaj direktor SZS, ki je med drugim menil: "Vrhunski športnik, tisti, ki je v času športne kariere šel čez vse krize, bo dober tudi v drugi karieri. Zgrizel bo skozi prehod." (sta)

Članki iz rubrike