Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

ku
ku
17 20.07.2018 18:36:55

Da se NAJEŽI KOŽA! Saša Dončić napisal SRCE PARAJOČE PISMO: Luka, bi ti lahko živel brez svojega sina?!

Luka in Saša Dončić
Saša Dončić je spisal čustveno pismo svojemu sinu Luki.

Kdo je Luka Dončić, vemo vsi. Kdo je Saša Dončić, prav tako. Mali Dončić je eden najbolj nadarjenih košarkarjev na svetu, starejši Dončić je košarko igral nekoč. Sta sin in oče. Oče in sin. Družina. Ista kri. A slabo varovana skrivnost je, da v njunem odnosu ni vse tako, kot bi moralo biti. Ko je nedolgo tega Luka odšel čez veliko lužo in tam začel kariero v ligi NBA, mu je družbo delala mama, ne oče. Saša Dončić je že dlje časa opazovalec s strani, čeravno javnost ne ve, zakaj je temu tako. A da vse ni v najlepšem redu, zdaj priča tudi čustveno pismo, ki ga je Dončić starejši spisal svojemu sinu.

"Luka, sin moj!" je Saša naslovil pismo svojemu sinu, v katerem se nato vse vrti okrog vprašanja, kaj pomeni biti dober oče. V svojih mislih se Dončić starejši ves čas sprašuje in vrti okrog vprašanja, ali je res bil dober oče.

Pismo, ki je bilo objavljeno na spletni strani Sportraits.org, v prevodu objavljamo v celoti, originalu si ga lahko preberete tukaj.


Luka, sin moj!

Kaj pomeni biti dober oče?

Bilo mi je 25 let. Niti najmanj nisem bil prepričan, da vem. Tedaj!

Ne vem, ali je to, kar ti bom povedal, dokaz, toda tedaj, tistega februarja, sem bil ob tvoj mami in ji govoril …

»Draga, naredi vse, da ta mali pride ven!«

Bil je 28. februar in nisem želel, da se rodiš devetindvajsetega, saj bi praznoval svoj rojstni dan le na vsaka štiri leta. Veš, Luka, sin moj, tiste dni sem bral, da se od vseh otrok, ki pridejo na svet, le en od 1461. rodi 29. februarja. Toda o tem kasneje.

Kaj pomeni biti dober oče?

Ta recept je, sin moj, zgrešen. Ko vzameš novorojenčka v roke, misliš, da imaš ves svet v rokah. Za to bitje si pripravljen žrtvovati vse. Ampak to je naslov mojega recepta. Na to pot sta mama in oče odšla sama. In sta upala, da se ne bosta zmotila. Ta recept ne obstaja več. Odrasel sem na določen način, ti si odrasel v drugačnih pogojih, tvoj sin bo v še bolj drugačnih … Sin moj!

Kaj pomeni biti dober oče?

Ne spomnim se, da sem se kdajkoli vprašal. Niti nisem vprašal svojega očeta, svojega dedka. Se spomniš, ko sva igrala košarko doma in ko si se trudil, da bi me premagal? Zares si verjel v to. Zaradi tega sem te občudoval. Takšen sem bil tudi jaz. Mislil sem, da sem lahko boljši od vsakega. In nekoč nisem spraševal.

Kaj pomeni biti dober oče?

Zdaj sem prepričan, da lahko odgovorim na to vprašanje. Nisem vsega naredil na pravi način. Veš, tiste noči sem bil v Ljubljani. Nisem bil ob tebi. Oba veva, zakaj. Zadrživa to zase kot skrivnost, ki naju združuje. Oči sem imel priklenjene na televizijo. Čakal sem, da boš slišal svoje ime. In ko sem ga slišal … O, moj bog! Ne moreš dojeti, kako ponosen sem bil. Kot oče. Dober ali slab, ne vem. Toda, sin moj, naredil si me ponosnega. Še enkrat.

Kaj pomeni biti dober oče?

Luka, sin moj … Bi lahko živel brez svojega otroka? In ga gledal, kako se seli? Kako gradi svoje življenje tako daleč od tebe? Se spomniš, Luka? Imel si 13 let! Real je prišel v Slovenijo, da bi te vzel. V svojo ekipo in daleč od nas. Bolelo me je. Zelo. Hkrati sem bil vznemirjen. Želeli smo te imeti blizu sebe, toda nikdar si ne bi dovolil, da bi izpustil tako sijajno priložnost. Tudi to bi lahko pomenilo, da si dober Lukin oče.

Ti je to dovolj?

Kaj pomeni biti dober oče?

Luka, dobro me poznaš. Kako rad imam Slovenijo, košarko, reprezentanco. Razumel sem, da so Španci videli, kako dober si, si te želeli. Zelo! To so mi povedali. Naredili so vse in nisem jih krivil. Dojeli so, kako pomemben si. Skušali so te narediti Španca, da bi igral za njihovo reprezentanco. Jaz, jaz pa si te ne morem predstavljati v kateremkoli drugem dresu razen v zelenem. Toda nikoli nisem pritiskal nate. Se spominjaš? Jaz se, Luka. Dni, ko si mi rekel, da ni možnosti, da bi izdal domovino in se boril za drugo državo. Pa naj bo še tako gostoljubna in prijateljska do tebe. To bi pustilo globoko rano na meni, Luka, toda verjemi, da bo tudi to tvoja odločitev. Samo tvoja.

Kaj pomeni biti dober oče?

Tudi to ne bo dalo odgovora, ki bi vse prepričal ... Obstaja pa zgodba, ki je najraje nikoli ne bi omenil. Veliko tega si dal skozi, dosegel veliko košev, imel rad, postal velik. Toda za Lukovega očeta, moj sin, veličine ne predstavljajo kamere, ki te spremljajo na vsakem koraku, niti vse nagrade. Oče, Luka, se bo vedno spominjal tega turnirja. Prepričan sem, da se tudi ti spominjaš. Nisi dobro govoril španskega jezika. Nekaj dni smo bili v Barceloni, na turnirju kadetov, kjer si igral proti starejšim tekmecem, a si bil na koncu izbran za najkoristnejšega igralca. Nekaj mesecev pozneje te je trener Laso prvič uvrstil v člansko ekipo. To je bilo proti Valencii ... V prvem napadu si stal v kotu ... Trojka! Notri je! Teh velikih trenutkov v življenju, Luka, se bo oče vedno spominjal. Ker se je, moj sin, takrat vse začelo.

Kaj pomeni biti dober oče?

Razmišljam o tem in razmišljam ... Kot takrat, ko si začel igrati košarko, na tvojem obrazu pa sem videl novega Sašo. Samo gledal sem Luka in takrat vedel, da me boš presegel, ker sem bil prepričan, da ne boš ponovil mojih napak. Tudi ti si vedel. Gledal sem, kako raste moj sin in dela dobro povsod tam, kjer sem sam grešil. Sem ti povedal, kako ponosen sem bil nate, Luka?

Kaj pomeni biti dober oče?

Prišel bo dan, ko boš na to vprašanje odgovoril sam sebi. Sam ti lahko samo rečem, da sem se zelo trudil. Povedal sem ti marsikaj. Zdaj moram verjetno napisati zadnjo stvar. Ali veš, kaj pomeni biti dober sin?

Prosim te, pusti me, da napišem to.

Pomeni biti Luka Dončić. Nisi rojen 29. februarja, tako da statistike niso pomembne. Veš zakaj? Ker boš zame vedno en in edini. Sin, o kakršnem sem sanjal, da ga bom imel. Zdaj, ko sem prišel do konca, se poskušam spomniti, ali obstaja kaj, česar ti vsa ta leta nisem rekel. Odgovor je - ne! Želim pa ti povedati nekaj, da si boš zapomnil in to bodo moje zadnje besede.

Rad te imam, Luka!

Članki iz rubrike